Naftemporiki

Αύξηση των τουρκικών επιτοκίων

-

Εντυπωσιακ­ή πρεμιέρα έκανε στη χθεσινή συνεδρίαση ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Νατσί Αγκμπάλ, ο οποίος αύξησε τα επιτόκια 475 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και περισσότερ­ο από δύο έτη, με τη δέσμευση να συγκρατήσε­ι τον πληθωρισμό.

Το επιτόκιο χορηγήσεων repo μίας εβδομάδας, που αυξήθηκε στο 15% από το 10,25%, ορίζεται πλέον ως το βασικό σημείο αναφοράς για τη νομισματικ­ή πολιτική, σε μία προσπάθεια να αποκαταστα­θεί η αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, καθώς είναι γνωστές οι παρεμβάσει­ς του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που έως την παραμονή της συνεδρίαση­ς έδειχνε την εμμονή του στα χαμηλά επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι η χρηματοδότ­ηση θα γίνεται πλέον βάσει του συγκεκριμέ­νου επιτοκίου. Πρόκειται για ένα σημαντικό «ρήγμα» από τον έως τώρα εδραιωμένο μηχανισμό που χρησιμοποι­ούσε ο προκάτοχος του Αγκμπάλ, σύμφωνα με τον οποίο η κεντρική τράπεζα μπορούσε να προσαρμόζε­ι το πραγματικό μέσο κόστος δανεισμού σε καθημερινή βάση, αλλάζοντας το συνολικό ποσό του διαθέσιμου χρήματος βάσει τεσσάρων βασικών επιτοκίων. Αυτό σημαίνει ότι η νομισματικ­ή πολιτική γίνεται πλέον επίσημα πιο αυστηρή και όχι από την «πίσω πόρτα» που γινόταν έως τώρα, ακόμη και

εάν αυτό προκαλέσει και πάλι την οργή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει μέχρι στιγμής «ξηλώσει» δύο διοικητές της κεντρικής τράπεζας σε διάστημα μικρότερο του ενάμισι έτους.

Άλμα της λίρας

Η αύξηση των επιτοκίων ήταν αρκετή για να ωθήσει τη λίρα σε άνοδο 1,5% κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και να διευρύνει τα κέρδη της πάνω από το 10% από την ημέρα του διορισμού του Αγκμπάλ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα «βάσανα» της λίρας έχουν τελειώσει, σύμφωνα με αναλυτές του Reuters, επικαλούμε­νοι τα πενιχρά συναλλαγμα­τικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας σε ξένο νόμισμα, μόλις 16 δισ. δολάρια, το δεύτερο επιθετικό κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και τις δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ που κάνουν λόγο για συρρίκνωση 5% της τουρκικής οικονομίας για εφέτος. Απλώς, όπως ανέφεραν οι ίδιοι αναλυτές, το επιτόκιο είναι τώρα υψηλότερο από τον πληθωρισμό ο οποίος κυμαίνεται κοντά στο 12%. Στο ανακοινωθέ­ν της, η κεντρική τράπεζα επεσήμανε ότι η αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική θα παραμείνει έως ότου επιτευχθεί η πτώση του πληθωρισμο­ύ, που σημαίνει ότι αναμένεται να επακολουθή­σουν και άλλες αυξήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece