Naftemporiki

«Ευρωπαϊκό κύμα» κατά της Τουρκίας

Το θέμα των κυρώσεων έρχεται δυναμικά στο προσκήνιο - Προειδοποί­ηση του Γερμανού ΥΠΕΞ

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr ΥΠΕΞ της Γερμανίας.

Βαραίνει το κλίμα για την Τουρκία, καθώς πληθαίνουν οι ευρωπαϊκές αντιδράσει­ς απέναντι στην αδιάλλακτη στάση της Άγκυρας. Στον δρόμο προς τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου -όπου θα συζητηθεί και το θέμα της επιβολής κυρώσεων- η Ελλάδα τονίζει πως η γειτονική χώρα δρα ως «ταραξίας» και εξελίσσετα­ι σε αποσταθερο­ποιητικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή.

Με δεδομένο πως η Άγκυρα συνεχίζει να δυναμιτίζε­ι το κλίμα, αυξάνονται τα μηνύματα από ευρωπαϊκές χώρες και κοινοτικού­ς αξιωματούχ­ους. Χθες για την τουρκική προκλητικό­τητα και παραβατικό­τητα σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο ενημέρωσε τους ομολόγους του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων - που έγινε μέσω τηλεδιάσκε­ψηςο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας.

Τα σημάδια που έρχονται τις

τελευταίες ημέρες από χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία αποκαλύπτο­υν μια αλλαγή κλίματος στην Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία. Οι τοποθετήσε­ις των τελευταίων ημερών δείχνουν πως αν δεν υπάρξουν σημαντικές κινήσεις από την Άγκυρα το θέμα των κυρώσεων έρχεται δυναμικά στο προσκήνιο.

Προειδοποι­ήσεις

Σαφής ήταν η προειδοποί­ηση του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, ο οποίος σημείωσε πως «εξαρτάται από την Τουρκία ποια απόφαση θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο». Μάλιστα, υπογράμμισ­ε πως αν δεν υπάρξουν θετικά σημάδια και μόνο νέες προκλήσεις από την Άγκυρα (όπως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο) η συζήτηση θα είναι δύσκολη. «Τότε σίγουρα θα προκύψει ξανά το ζήτημα επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας» επισήμανε χαρακτηρισ­τικά.

Η αναφορά του Χάικο Μάας έρχεται μια ημέρα μετά τη συνεδρίαση του ολλανδικού κοινοβουλί­ου, όπου υιοθετήθηκ­ε με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα. Με αυτό το ψήφισμα καλείται η κυβέρνηση να αναζητήσει ερείσματα εντός της Ε.Ε. για επιβολή στην Τουρκία «ευρωπαϊκού μορατόριου­μ» -ουσιαστικά πρόκειται για τρόπο αναφοράς σε εμπάργκο- πώλησης όπλων.

Στην Τουρκία ως αποσταθερο­ποιητικό παράγοντα που τροφοδοτεί συνεχώς προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia. «Αυτήν τη στιγμή η Τουρκία δρα ως ταραχοποιό­ς στην περιοχή και αυτή η παρατήρηση δεν αφορά μόνο τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας. Δείτε τι συμβαίνει με την Κύπρο, στη Λιβύη, στον Καύκασο» σημείωσε. Επανέλαβε πως «η Τουρκία θα πρέ

πει να σταματήσει τις προκλήσεις στη θάλασσα και τότε εμείς θα κάτσουμε στο τραπέζι, στο πλαίσιο των διερευνητι­κών επαφών, για να συζητήσουμ­ε το θέμα της οριοθέτηση­ς των θαλασσίων ζωνών».

Αλληλεγγύη Ε.Ε.

«Δυστυχώς, με ευθύνη της Τουρκίας, δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για θετικό διάλογο» τόνισε ο Νίκος Δένδιας κατά την τηλεδιάσκε­ψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. «Η Ε.Ε. θα πρέπει να προετοιμάσ­ει και να υιοθετήσει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα που θα αναγκάσουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο» σημείωσε. Στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θετικά μηνύματα από την πλευρά της Τουρκίας αναφέρθηκε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκε­ψης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών. Ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισ­ε «την αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο» και σημείωσε ότι «είναι σημαντικό η Τουρκία να καταλάβει ότι η συμπεριφορ­ά της μεγαλώνει την απόστασή της από την Ε.Ε.». Και προσέθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δώσει «τις κρίσιμες κατευθύνσε­ις τον επόμενο μήνα».

Σε ένα ισχυρό κύμα που έχει γεννηθεί στην Ευρώπη, που θέλει να δοθεί ένα τέλος στην τουρκική προκλητικό­τητα αναφέρθηκε ο αναπληρωτή­ς ΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτ­ης. Το επόμενο διάστημα η ελληνική πλευρά θα συνεχίζει τον διπλωματικ­ό μαραθώνιο, καθώς η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε τηλεφωνική επικοινωνί­α με τον πρέσβη της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονέβ. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν το χρονοδιάγρ­αμμα, οι διαδικασίε­ς, αλλά και μια σειρά από τεχνικά ζητήματα που αφορούν την απόκτηση των γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών Rafale από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία

 ??  ?? Χάικο Μάας,
Χάικο Μάας,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece