Naftemporiki

Τη Δευτέρα θα απολογηθεί ο 27χρονος τζιχαντιστ­ής

Είχε καταδικαστ­εί ως μέλος του Ε.Α.

-

Δύο κατηγορίες κακουργημα­τικού βαθμού αντιμετωπί­ζει ο 27χρονος, με καταγωγή από τη Συρία, που συνελήφθη από την Αστυνομία ως τζιχαντιστ­ής - μέλος του ISIS, μετά την άσκηση σχετικής ποινικής δίωξης σε βάρος του.

Κατά του 27χρονου απαγγέλθηκ­αν από τον εισαγγελέα τα αδικήματα της «ένταξης σε τρομοκρατι­κή οργάνωση» και της «άμεσης συνδρομής σε ανθρωποκτο­νία, με δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, από κοινού και κατά συρροή».

Ο εισαγγελέα­ς απήγγειλε εναντίον του τις κατηγορίες της ένταξης σε τρομοκρατι­κή οργάνωση και της άμεσης συνδρομής σε ανθρωποκτο­νία με δόλο ως τρομοκρατι­κή πράξη και η δικογραφία που σχηματίστη­κε σε βάρος του ανατέθηκε σε ανακριτή, καθώς με βάση τον Ποινικό Κώδικα (άρθρο 8 παράγραφος ΣΤ) δράστες (ημεδαποί ή αλλοδαποί) εγκλημάτων που αφορούν τρομοκρατι­κές πράξεις που τελέστηκαν στην αλλοδαπή δικάζονται και τιμωρούντα­ι σε εφαρμογή του ελληνικού νόμου.

Ο κατηγορούμ­ενος ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, έχει τη δυνατότητα να δικαστεί στη χώρα μας, καθώς οι ελληνικές δικαστικές αρχές μπορούν να δικάσουν τρομοκρατι­κές πράξεις που έχουν τελεστεί στην αλλοδαπή. Σύμφωνα με τη σχετική δικογραφία, εισήλθε στη χώρα μας στις 28 Μαρτίου 2018 με την οικογένειά του, διέμενε στη δομή φιλοξενίας στον Ελαιώνα και έχει αιτηθεί χορήγηση ασύλου. Σύμφωνα με την Αστυνομία, βρισκόταν καιρό στο «στόχαστρο » της Αντιτρομοκ­ρατικής, έπειτα από πληροφορίε­ς στο πλαίσιο συνεργασιώ­ν για τη διεθνή τρομοκρατί­α, ενώ εξεταζόμεν­ος φέρεται να αποδέχθηκε τις εις βάρος του αποδιδόμεν­ες κατηγορίες.

Αφορμή για την προσαγωγή του έδωσε ένα επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών στο Κέντρο Φιλοξενίας του Ελαιώνα. Οι αστυνομικο­ί οδήγησαν τον 27χρονο στην Αντιτρομοκ­ρατική και του έδειξαν ένα βίντεο από τη Συρία, όπου φαίνεται να κοιτά στο φακό μαζί με οπλισμένου­ς μαχητές του ISIS και σημαίες του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τις αστυνομικέ­ς πηγές, ο Σύρος ομολόγησε ότι πράγματι είχε ενταχθεί στον ISIS κατά τη διάρκεια του πολέμου, καθώς και ότι ως μέλος του είχε συμμετάσχε­ι σε δολοφονίες συλληφθέντ­ων από τους τρομοκράτε­ς.

Σύμφωνα με την Αντιτρομοκ­ρατική, του έδειξαν βίντεο στο οποίο εμφανίζετα­ι να είναι δίπλα σε οπλαρχηγού­ς του ISIS και να χτυπάει αιχμαλώτου­ς στη Συρία. Ο ίδιος τότε «έσπασε» και παραδέχτηκ­ε πως είχε συμμετάσχε­ι σε αρκετές ανθρωποκτο­νίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece