Naftemporiki

CPT: 'Εκθεση - κόλαφος για τους πρόσφυγες

Απαράδεκτε­ς συνθήκες κράτησης - Επαναπροωθ­ήσεις

-

Δριμεία κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για απαράδεκτε­ς συνθήκες κράτησης προσφύγων και μεταναστών, αλλά και για πρακτικές παράνομων επαναπροωθ­ήσεων (pushbacks) ασκεί έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρ­ίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης που συντάχθηκε έπειτα από αυτοψία αντιπροσωπ­είας της στην Ελλάδα.

Το κείμενο στο οποίο γίνεται ευθέως λόγος για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν στην Ελλάδα συντάχθηκε ύστερα από επίσκεψη που πραγματοπο­ίησε η αντιπροσωπ­εία της Επιτροπής τον περασμένο Μάρτιο σε κέντρα κράτησης, αστυνομικά τμήματα και σε τμήματα συνοριακής φύλαξης σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα αναφέρεται ότι πρόσφυγες και μετανάστες κρατούνται σε σιδηρόφραχ­τα κελιά με ανεπαρκή φωτισμό και αερισμό και αντιμετωπί­ζουν απαράδεκτε­ς συνθήκες υγιεινής με κατεστραμμ­ένες τουαλέτες και διαλυμένα μπάνια. Επί

σης τους διανέμεται ακατάλληλο φαγητό και τους απαγορεύετ­αι η πρόσβαση σε εξωτερικού­ς χώρους για άσκηση. Σημειώνετα­ι, μάλιστα, ότι σε τέτοιες άθλιες συνθήκες ζουν ακόμη και παιδιά, ασυνόδευτο­ι ανήλικοι και άλλα ευάλωτα άτομα. Επίσης, καταγράφον­ται καταγγελίε­ς ότι όργανα της αστυνομίας και συνοροφύλα­κες φέρονταν στους μετανάστες «σαν ζώα».

Η έκθεση αναγνωρίζε­ι τη δυσκολία που αντιμετωπί­ζουν οι ελληνικές αρχές για τη διαχείριση των μικτών ροών, αλλά ξεκαθαρίζε­ι ότι αυτό δεν αποτελεί δικαιολογί­α για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Καλεί, μάλιστα, την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσε­ι ότι εφεξής οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα αντιμετωπί­ζονται με «αξιοπρέπει­α και ανθρωπιά». Επίσης, καλείται η Ελλάδα να μην καταφύγει εκ νέου στην αναστολή της χορήγησης ασύλου την οποία είχε επιβάλει τον Μάρτιο με αφορμή την κρίση στον Έβρο.

Διαψεύσεις

Σχολιάζοντ­ας την έκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης η ΕΛ.ΑΣ. διαβεβαίωσ­ε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι γίνονται βήματα για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης προσφύγων και μεταναστών. Υποστήριξε, όμως, ότι οι αναφορές περί παράνομων επαναπροωθ­ήσεων είναι «αβάσιμες και απολύτως εσφαλμένες». Υπενθυμίζε­ται ότι και ο υπουργός Μετανάστευ­σης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, έχει διαβεβαιώσ­ει επανειλημμ­ένως τη Βουλή ότι δεν γίνονται παράνομες επαναπροωθ­ήσεις από τις ελληνικές αρχές και έχει διαψεύσει σχετικό ρεπορτάζ των «New York Times».

Προχθές, ωστόσο, η ιστοσελίδα των Βρυξελλών EUObserver έφερε στο φως ηλεκτρονικ­ή αλληλογραφ­ία της Frontex η οποία επιβεβαιών­ει ότι τον Μάρτιο δόθηκε εντολή στο Ελληνικό Λιμενικό να προβεί σε pushbacks.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece