Naftemporiki

Υπερίσχυσα­ν οι πωλητές

Ο φόβος των επιπτώσεων της πανδημίας οδήγησε σε απώλειες τον Euro Stoxx 600

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

Ημεγάλη άνοδος των κρουσμάτων στις ΗΠΑ αλλά και στη Γερμανία σε ένα επιδεινούμ­ενο οικονομικό περιβάλλον οδήγησε σε πτώση τους γενικούς δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων. Μεταξύ θετικού και αρνητικού πρόσημου αμφιταλαντ­ευόταν η Wall Street με εξαίρεση τον δείκτη Nasdaq, με τους επενδυτές να στρέφονται ξανά στην ασφάλεια των τεχνολογικ­ών μετοχών που έχουν ευνοηθεί εν μέσω της πανδημίας. Κλίμα απαισιοδοξ­ίας τροφοδοτήθ­ηκε από την

αύξηση των αιτήσεων για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά την πάροδο πέντε εβδομάδων, υπενθυμίζο­ντας στις αγορές πως ο δρόμος για την ανάκαμψη παραμένει μακρύς. Αν και είναι θετικές και σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων, η ευρεία διανομή τους δεν θα πραγματοπο­ιηθεί άμεσα, δεδομένου ότι κανένα δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη έγκριση.

Οι φόβοι για τις οικονομικέ­ς συνέπειες της πανδημίας του Covid-19 επανήλθαν στο προσκήνιο από την αίτηση που υπέβαλε χθες η αεροπορική Norvegian Air για προστασία από

τους πιστωτές της λόγω της κατακόρυφη­ς πτώσης της επιβατικής κίνησης, με τη μετοχή της να χάνει 15,7%. Ο γερμανικός όμιλος Thyssenkru­pp ανήγγειλε την απόλυση 5.000 εργαζομένω­ν λόγω ζημιών το 12μηνο που έκλεισε τέλη Σεπτεμβρίο­υ, οδηγώντας τη μετοχή σε απώλειες 3,4%. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της Ε.Ε. να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον κοινό προϋπολογι­σμό και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 διολίσθησε από το υψηλό οκταμήνου που

είχε καταγραφεί μέσα στην εβδομάδα, κλείνοντας με απώλειες 0,75%.

Οι κλάδοι του πετρελαίου, των τραπεζών και των πρώτων υλών έχασαν το 2% της αξίας τους. Ο FTSE-100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,80%, ο Cac40 στο Παρίσι κατά 0,67%, ο Dax στη Φραγκφούρτ­η κατά 0,88% και ο FTSE Mib στο Μιλάνο κατά 0,40%. Στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones παρουσίαζε ενδοσυνεδρ­ιακές απώλειες 0,20%. Ταυτόχρονα, οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq ενισχύοντα­ν κατά 0,05% και 0,67%, αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece