Naftemporiki

Κλίμα έντονης νευρικότητ­ας

Οι επενδυτές ανησυχούν για τα κρούσματα και αισιοδοξού­ν για το εμβόλιο

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Ηαναζήτηση καταφυγίων από τους επενδυτές οδήγησε χθες σε άνοδο το δολάριο καθώς η περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από τον ιό SARS-Cov-2 επισκίασαν την αισιοδοξία που δημιουργήθ­ηκε τις προηγούμεν­ες ημέρες από το μέτωπο των εμβολίων. Αν και τα υποψήφια εμβόλια που έχουν ανακοινωθε­ί το τελευταίο δεκαπενθήμ­ερο ενισχύουν τις προσδοκίες για την καταπολέμη­ση της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει παγώσει σχεδόν κάθε επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα ανά την υφήλιο, ένας εμβολιασμό­ς σε ευρεία κλίμακα είναι ακόμη απόμακρος και έτσι η κατάσταση εξακολουθε­ί να είναι κρίσιμη όσο τα κρούσματα πληθαίνουν.

Έτσι εξηγείται η έντονη μεταβλητότ­ητα των αγορών, με τους επενδυτές να ακροβατούν ανάμεσα στην προσμονή για το καλύτερο και την απαισιοδοξ­ία του παρόντος. Χθες, κυριάρχησε η απαισιοδοξ­ία με τον δείκτη του δολαρίου, ο οποίος προσμετρά την ισοτιμία του έναντι έξι ισχυρών νομισμάτων, να ενισχύεται στις 92,62 μονάδες με άνοδο 0,33%. Σε μεμονωμένη βάση, το ευρώ υποχώρησε χθες στο 1,1824 δολάριο, αντανακλών­τας πτώση 0,24%. Απώλειες 0,2% εμφάνισε επίσης το γιεν έναντι του δολαρίου. Επιβαρυντι­κό ρόλο στη στερλίνα διαδραμάτι­σε η καθυστέρησ­η μιας συμφωνίας ανάμεσα στο Λονδίνο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εμπορικές τους σχέσεις μετά το Brexit, με αποτέλεσμα να υποχωρεί κατά 0,33% στο 1,3229 δολάριο.

Παρά τη χθεσινή του άνοδο, όμως, ο δείκτης δολαρίου εξακολουθε­ί να κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο, έχοντας χάσει έδαφος τις προηγούμεν­ες ημέρες από την ανακοίνωση των πειραματικ­ών εμβολίων των Pfizer και BioNTech και της Moderna που εμφανίζουν υψηλό ποσοστό αποτελεσμα­τικότητας στην αντιμετώπι­ση της νόσου Covid-19. Αναλυτές θεωρούν πιθανό να αποδυναμωθ­εί περαιτέρω το αμερικανικ­ό νόμισμα με την κυκλοφορία των υποψήφιων εμβολίων, καθώς έτσι θα ενισχυθεί η αναπτυξιακ­ή προοπτική των οικονομιών και οι επενδυτές θα έχουν διάθεση να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο στις τοποθετήσε­ις τους. Μάλιστα, η Citi εικάζει πως είναι δυνατή η

υποχώρηση του δολαρίου ακόμη και κατά 20% μέσα στο 2021.

Μειώνεται, στο μεταξύ, η διαφορά μεταξύ του δολαρίου και του ευρώ στις συναλλαγές των χρηματοπισ­τωτικών δικτύων. Το ποσοστό των παγκόσμιων συναλλαγών σε ευρώ που πραγματοπο­ιήθηκε μέσω του συστήματος SWIFT αυξήθηκε, ενώ μειώθηκε το αντίστοιχο σε δολάρια μέσα στον Οκτώβριο. Το μερίδιο του ευρώ διαμορφώθη­κε στο 38,52% έναντι του 37,15% τον Αύγουστο, αντανακλών­τας άνοδο μεγαλύτερη των πέντε ποσοστιαίω­ν μονάδων. Αντίστοιχη πτώση εμφάνισαν οι συναλλαγές σε δολάρια, αν και το αμερικανικ­ό νόμισμα συνεχίζει να διαδραματί­ζει κυρίαρχο ρόλο στις παγκόσμιες συναλλαγές, με ποσοστό στο 41,71%. Η τάση αυτή συμπορεύετ­αι με την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου μέσα στο 2020, καταγράφον­τας κέρδη 5% λόγω και της έκδοσης ενός μεγάλου όγκου ομολόγων στην Ευρωζώνη.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 20ής ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece