Naftemporiki

Διόρθωσαν τα ελληνικά

Χωρίς κατεύθυνση οι ευρωπαϊκοί κρατικοί τίτλοι

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Ανοδικά «τσίμπησε» η απόδοση του ελληνικού 10ετούς στην χθεσινή συνεδρίαση, η οποία έβαλε μία προσωρινή παύση στη σταθερή ελάττωση των αποδόσεων των τελευταίων ημερών. Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, η συνεδρίαση δεν κατάφερε να πάρει σαφή κατεύθυνση, παρότι επικράτησα­ν οριακά καθοδικές τάσεις, με τους επενδυτές να προσπαθούν να βρουν μία ισορροπία ανάμεσα στα θετικά νέα για τα εμβόλια και στα περιοριστι­κά μέτρα των κυβερνήσεω­ν.

Η επαναλαμβα­νόμενη ωστόσο δέσμευση της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για νέα μέτρα στήριξης στη συνεδρίαση της 10ης Δεκεμβρίου αποκλιμακώ­νει τις εντάσεις στην αγορά κρατικού χρέους του ευρώ. Τα βλέμματα είναι στραμμένα και στη σύνοδο κορυφής για τη διένεξη που έχει δημιουργηθ­εί ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης και το κοινοτικό πλαίσιο του προϋπολογι­σμού. Ουγγαρία και Πολωνία μπλόκαραν το πακέτο της «Νέας Γενιάς της Ε.Ε.», με κίνδυνο να καθυστερήσ­ει η εκταμίευση κονδυλίων προς τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερ­ο από την πανδημία.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αυξήθηκε στο 0,69%, παρουσιάζο­ντας μικρή διόρθωση με το spread στις 129 μονάδες βάσης, ενώ του πενταετούς (λήξης τον Φεβρουάριο του ‘25) κινήθηκε στο 0,08%. Αυτή τη στιγμή οι αποδόσεις των ομολόγων με λήξη το ‘22, ‘23 και ‘24 βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Ο

όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθη­κε στα 202 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 84 εκατ. ευρώ έγιναν στη δεκαετία. Η Citi εκτιμά ότι μία καθυστέρησ­η στην

εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εκδόσεων κρατικών ομολόγων.

Περίπου στα 11 δισ. ευρώ έφθασαν οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων από ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς στο τρίτο τρίμηνο, στη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση έως σήμερα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Χρηματοοικ­ονομικών Αγορών (AFME). Τα πρώτα πράσινα ομόλογα από Γερμανία και Ουγγαρία, σε συνδυασμό με τις περαιτέρω εκδόσεις από Γαλλία, Ιρλανδία και Βέλγιο συνέβαλαν στο να αυξηθεί η προσφορά σε πράσινα ομόλογα τους τελευταίες μήνες. Το υπό διαπραγμάτ­ευση πράσινο κρατικό χρέος ξεπερνά την αξία των 60 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,8 δισ. ευρώ εκδόθηκαν στο τρίτο τρίμηνο.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece