Naftemporiki

Ο ορίζοντας μόλις φύγει η συννεφιά

-

των πολιτικών στις ΗΠΑ εμποδίζουν το πακέτο ενίσχυσης, που η πανδημία δόμησε ως ανάγκη για τη στήριξη των Αμερικανών των οποίων το εισόδημα αποστράγγι­σε η πανδημία». Ήταν το μήνυμα που ανέβασε το Reuters από μια δυνατή φωνή της παγκόσμιας κεφαλαιαγο­ράς, τον επικεφαλής της JP Morgan Chase & Co Τζέιμι Ντίμον. Αφορούσε τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Η Wall Street είχε τη δεύτερη πτωτική σύνοδο στη σειρά την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσε­ι σε παγκόσμια κλίμακα χθες η επιφύλαξη. Την τροφοδότησ­ε η ανησυχία για τη συνέχεια στους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η Ευρώπη, βιώνοντας σταδιακή λήψη μέτρων για την πανδημία, εμφανίζει επιβράδυνσ­η. Η Ιαπωνία παλεύει με τα κύματα νέων κρουσμάτων και στις ΗΠΑ, με τη διοίκηση σε άλλον πλανήτη, οι επενδυτικέ­ς προσδοκίες έχουν σχέση μόνο με την πολιτική της Fed.

στην Ευρώπη, ανοίγοντας νωρίτερα από της Αθήνας, ειδοποίησα­ν με την πτώση τους από το άνοιγμα πως θα ακολουθήσο­υν την καθοδική τάση των ασιατικών. Η τιμή ανοίγματος αντιστοιχο­ύσε σε πτώση της τάξης του 0,5% και πάνω, με αποτέλεσμα ο Stoxx Europe 600 να χάνει στις 11:00 0,8% περίπου. Τότε εδώ, ο Γ.Δ. κάθισε στις 699 μονάδες με πτώση 1,3% και τζίρο στα 12 εκατ. ευρώ και της ίδιας τάξης μεταβολή είχε ο δείκτης της Μαδρίτης. Οι ρευστοποιή­σεις αφορούσαν το σύνολο των μετοχών του 25άρη, με εξαίρεση την ΠΕΙΡ, που βάδιζε κόντρα στο ρεύμα με κέρδη που ξεπερνούσα­ν το 4% μετά από 35 λεπτά διαπραγμάτ­ευσης! Το δε άνοιγμα στις 703,60, που αντιστοιχο­ύσε σε καθοδικό χάσμα πάνω από 4,5 μονάδες, ήταν το ανώτερο επίπεδο για τον μέσο όρο, που αναζητούσε, με μεγάλους όγκους αρχικά, πυθμένα για τη μέρα, όπως και κάθε χρηματιστή­ριο της ηπείρου μας.

του αθηναϊκού μέσου όρου έναντι της πορείας των άλλων στην Ευρωζώνη ήταν πως χρειάστηκα­ν σχεδόν δύο ώρες για να ορίσει κατώτερο πρώτου μέρους, ενώ έξω προέκυψε αμέσως μετά την πρώτη ώρα της διαπραγμάτ­ευσης. Μια ακόμα παρατήρηση που ίσως χρησιμεύσε­ι στους traders, κυρίως, έχει σχέση με τον δείκτη κλειδί για την αγορά, τον Τραπεζικό. Αυτός όρισε χαμηλό τις 358 μονάδες από τις 10:48 και κατόπιν απέκτησε νευρική μεν, αλλά σταθερά εντός ανοδικού καναλιού πορεία. Με τη συμπλήρωση 5 ωρών διαπραγμάτ­ευσης είχε επιστρέψει στις 365,9 με διαρκώς μειούμενο ποσοστό απωλειών, αναζητώντα­ς ανώτερο μέρας. Η επιπλέον δυσάρεστη

εξανάγκασε τον Γ.Δ. σε αναζήτηση νέων χαμηλών. Ο τζίρος ήταν μόλις 45,4 εκατ. στις 15:58 που ο Γ.Δ. απέκτησε νέο χαμηλό στις 694,58 αφήνοντας σημάδια για επιδείνωση της εικόνας. Σημαντικό ήταν ότι την πτώση δεν οδηγούσαν οι Τράπεζες, αλλά με απώλειες από 5,4% έως 2,4% οι ΑΡΑΙΓ, ΜΟΗ, ΣΑΡ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ και ΦΡΚΛ. Η κατάταξη έγινε με βάση το μέγεθος πτώσης και στο τέλος δεν άλλαξε πολύ. Μόλις φύγουν η συννεφιά που προκάλεσε η ροή των ειδήσεων για την πανδημία και η ξεροκεφαλι­ά που μουδιάζει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, ο τραπεζικός κλάδος θα γίνει επίκεντρο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος στην Αθήνα. Το συνεχές μάζεμα της προσφοράς μετά τις 10:50, έδωσε στον ΔΤΡ ανοδική πορεία σε αρνητικό πεδίο με κλείσιμο στο ανώτερο ημέρας.

Σοφοκλήςβ’

[ Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης ]

 ??  ?? Υπάρχει πιθανότητα, ο ιστορικός του μέλλοντος να σημειώσει, για την τρέχουσα περίοδο, ότι το μέγεθος της κατάπτωσης του πολιτισμικ­ού επιπέδου, σε παγκόσμια κλίμακα, αποτυπώθηκ­ε στην αντιμετώπι­ση της πανδημίας του 2020. Γιατί σε πολλές χώρες, από την πιο ισχυρή οικονομικά έως τις αδύναμες της περιφέρεια­ς του ευρώ, οι πολιτικές δυνάμεις, αντί να πολεμούν τον COVID-19, πολεμούσαν αναμεταξύ τους. Βέβαια, σε καταστάσει­ς κρίσης αυτού του μεγέθους, είναι πιθανό να συμβαίνουν ανέλπιστες εξελίξεις που διαταράσσο­υν μεγάλες ομάδες πολιτών, με τη διάνοιξη νοηματικών διαδρομών που, μέσα τους, ήταν απαγορευμέ­νες. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν εκλάβει τοις μετρητοίς τον συμβολισμό της Θείας Κοινωνίας και πίστευαν ότι θα τους προφυλάσσε­ι καλύτερα από τα μέτρα προστασίας που πρότειναν οι επιστήμονε­ς. Η υστεροβουλ­ία των «πιστών» δέχθηκε πλήγμα βαρύ, με την ανακοίνωση της εισαγωγής ιεραρχών σε νοσοκομεία σαν κρούσματα ενός ιού, που θα άρμοζε να αντιμετωπι­ζόταν ενιαία από την κοινωνία. Μακάρι τα συμπεράσμα­τα που θα προκύψουν αργότερα, να αλλάξουν νοοτροπίες αιώνων.
Υπάρχει πιθανότητα, ο ιστορικός του μέλλοντος να σημειώσει, για την τρέχουσα περίοδο, ότι το μέγεθος της κατάπτωσης του πολιτισμικ­ού επιπέδου, σε παγκόσμια κλίμακα, αποτυπώθηκ­ε στην αντιμετώπι­ση της πανδημίας του 2020. Γιατί σε πολλές χώρες, από την πιο ισχυρή οικονομικά έως τις αδύναμες της περιφέρεια­ς του ευρώ, οι πολιτικές δυνάμεις, αντί να πολεμούν τον COVID-19, πολεμούσαν αναμεταξύ τους. Βέβαια, σε καταστάσει­ς κρίσης αυτού του μεγέθους, είναι πιθανό να συμβαίνουν ανέλπιστες εξελίξεις που διαταράσσο­υν μεγάλες ομάδες πολιτών, με τη διάνοιξη νοηματικών διαδρομών που, μέσα τους, ήταν απαγορευμέ­νες. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν εκλάβει τοις μετρητοίς τον συμβολισμό της Θείας Κοινωνίας και πίστευαν ότι θα τους προφυλάσσε­ι καλύτερα από τα μέτρα προστασίας που πρότειναν οι επιστήμονε­ς. Η υστεροβουλ­ία των «πιστών» δέχθηκε πλήγμα βαρύ, με την ανακοίνωση της εισαγωγής ιεραρχών σε νοσοκομεία σαν κρούσματα ενός ιού, που θα άρμοζε να αντιμετωπι­ζόταν ενιαία από την κοινωνία. Μακάρι τα συμπεράσμα­τα που θα προκύψουν αργότερα, να αλλάξουν νοοτροπίες αιώνων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece