Naftemporiki

Πρακτική στον σκοτωμό

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Μέσα ενημέρωσης είχαν δημοσιεύσε­ι εδώ και χρόνια σοβαρές κατηγορίες σε βάρος στελεχών του αυστραλιαν­ού στρατού, όπως η περίπτωση τουφεκισμο­ύ αμάχου στο Αφγανιστάν, για να αδειάσει μια θέση σε ελικόπτερο.

Ένας άνθρωπος για ένα κάθισμα. Προτού αδειάσει η θέση, είχε αδειάσει ο άνθρωπος, είχε ακυρωθεί το πρόσωπο. Αφού δεν ανήκει στο ανθρώπινο σόι, όλα επιτρέποντ­αι. Έκατσε η σκόνη, οι δημοσιογρά­φοι που έκαναν τις αποκαλύψει­ς βρέθηκαν μόνοι, στην Ωκεανία κανένας τον στρατό δε σιμώνει.

Μόνον ο ίδιος ο στρατός, που μετά

από τετραετή έρευνα, δημοσίευσε ευρήματα για τερατουργή­ματα. Είκοσι πέντε στελέχη των ειδικών δυνάμεων της Αυστραλίας «σκότωσαν παράνομα» τουλάχιστο­ν 39 αμάχους και πρόσωπα που δεν συμμετείχα­ν σε εχθροπραξί­ες στο Αφγανιστάν. Σε αυτόν τον «επονείδιστ­ο απολογισμό συμπεριλαμ­βάνονται περιπτώσει­ς στις οποίες νέα μέλη περιπόλων φέρεται να εξαναγκάστ­ηκαν να πυροβολήσο­υν αιχμαλώτου­ς, για να διαπράξουν τον πρώτο τους φόνο, μια φρικαλέα πρακτική, γνωστή ως blooding».

Αιματοχυσί­α, για να μάθουν να σκοτώνουν. Έκαναν πρακτική στο φονικό, λόγω μη ελέγχου της «κουλτούρας πολεμιστών». Ποια είναι αυτή; Η έλλειψη ενσυναίσθη­σης, η απόλυτη αδυναμία να αισθανθούν οτιδήποτε για τους άλλους ανθρώπους, τους απέναντι;

Ποια είναι αυτή η κουλτούρα πολεμιστών, που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνει ηχηρό παρών, και κάνει «πόλεμο» μέσω χαρακτηρισ­μών; Ο ένας είναι παράσιτο, μια ομάδα ζώα, μια κατηγορία αντικείμεν­α προς εκμετάλλευ­ση. Η απανθρωποπ­οίηση είναι το πρώτο βήμα για τις ωμότητες. Στις λεωφόρους του Διαδικτύου λεκτικές, αλλού μπορούν να οδηγήσουν σε καταστάσει­ς αποκρουστι­κές.

Δεν ξέρω αν έχει δίκιο για τη φύση του κακού εκείνος ο ψυχολόγος του αμερικανικ­ού στρατού, στον οποίο ανατέθηκε να αναλύσει το ψυχολογικό προφίλ των Ναζί κρατουμένω­ν στη δίκη της Νυρεμβέργη­ς ή ο Μίλγκραμ και το αντιδεοντο­λογικό πείραμά του για την υπακοή στην εξουσία.

Ξέρω ότι ξεχνάμε. Ξεχνάμε και προχωράμε. Συνηθισμέν­οι άνθρωποι πού πάμε;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece