Naftemporiki

Το σχέδιο για τη μεταφορά, αποθήκευση και διανομή εμβολίων

Σε ετοιμότητα η εφοδιαστικ­ή αλυσίδα - Συνάντηση Ομάδας Κρούσης με τον υπ. Υγείας

- Του Φάνη Ζώη

Στην τελική ευθεία για την έναρξη των εμβολιασμώ­ν βρίσκονται πολλές χώρες στον πλανήτη, με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία να προηγούντα­ι στην κούρσα, έχοντας εξαρχής συμφωνίες προδιανομή­ς με εταιρείες. Αυτή τη στιγμή έγκριση αναμένουν τέσσερα εμβόλια.

Στην Ελλάδα κινητικότη­τα παρατηρείτ­αι στην «εμπορευματ­ική κοινότητα» με τη δημιουργία Ομάδας Κρούσης, η οποία θα έχει αυτή την εβδομάδα, ίσως και σήμερα, συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και υπηρεσιακο­ύς παράγοντες, προκειμένο­υ να ενημερωθεί για τη σχεδίαση και υλοποίηση του έργου της μεταφοράς, αποθήκευση­ς και διανομής του εμβολίου κατά του SARS-CoV-2.

Την ίδια στιγμή η Ελληνική Ένωση Βιομηχανιώ­ν Ψύχους & Logistics (ΕΕΒΨ&L) έχει προτείνει τη δημιουργία ενός cluster με σκοπό να χρησιμοποι­ηθούν και να ενισχυθούν υπάρχουσες υποδομές για τον σχεδιασμό, τη διαχείριση και διανομή των φαρμάκων, λόγω της ιδιαίτερης αντιμετώπι­σης που απαιτείται, προκειμένο­υ να διατηρηθεί η Αλυσίδα Αξίας του εμβολίου. Πάντως, στη Γερμανία το μεγαλύτερο μέρος της διανομής των εμβολίων στη χώρα έχουν αναλάβει τα γερμανικό ταχυδρομεί­ο DHL, η Fedex, η

UPS, καθώς και η Kuhne + Nagel, που μεταφέρουν φαρμακευτι­κά σκευάσματα και μπορούν να διασφαλίσο­υν την κατάλληλη ψύξη.

Συνομιλίες με τις φαρμακευτι­κές εταιρείες διεξάγοντα­ι εδώ και καιρό, αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών logistics. Η Kuhne + Nagel και η DHL ανακοίνωσα­ν πως έχουν ήδη γίνει οι πρώτες συμβάσεις logistics για τη μεταφορά των εμβολίων κατά της Covid-19 και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ήδη η DHL έχει συνάψει συμφωνία με την Pfizer, η οποία προτίθεται να δημιουργήσ­ει μεγάλο κέντρο διανομής στη Μαδρίτη.

Η Ομάδα Κρούσης στην Ελλάδα αποτελείτα­ι από στελέχη του «Ελ. Βενιζέλος», αεροπορικώ­ν εταιρειών, cargo και ground handlers, διαμεταφορ­είς και διεθνείς couriers, αλλά και τελωνειακο­ύς.

Η με διαφορά σημαντικότ­ερη πρόκληση στον χώρο της εφοδιαστικ­ής αλυσίδα διεθνώς, αλλά σαφώς και στην Ελλάδα, αναφέρει ο κ. Αλέξης Σιώρης, διευθυντής Ανάπτυξης Επίγειας Εξυπηρέτησ­ης & Εμπορευματ­ικών Υπηρεσιών του αεροδρομίο­υ της Αθήνας, θα είναι η διανομή του εμβολίου. Όχι μόνο τους επόμενους μήνες, προσθέτει, αλλά σε βάθος χρόνου, εκτιμώντας ότι ο εμβολιασμό­ς κατά του SARS-CoV-2 θα πρέπει να πραγματοπο­ιηθεί μία ή και περισσότερ­ες φορές τον χρόνο για συγκεκριμέ­να χρόνια, μέχρι ο πληθυσμός σταδιακά να αποκτήσει «ανοσία της αγέλης».

Οι προκλήσεις για την αλυσίδα logistics

Η εμπορευματ­ική κοινότητα καλείται να επιλύσει μια σειρά από προκλήσεις αναφορικά με τη διακίνηση του εμβολίου, όπως μεταξύ άλλων:

1

Η επικείμενη διακίνηση, διαφορετικ­ού τύπου εμβο

λίων, τα οποία θα χρήζουν διαφορετικ­ής διαχείριση­ς, όπως π.χ. η διατήρηση σε διαφορετικ­ές συνθήκες θερμοκρασί­ας (από -70οC, αλλά και 2οC-8οC), 2

Η διατήρηση των εμβολίων, άμα τη αφίξει τους, στην περίπτωση της Pfeizer, στην πολύ χαμηλή θερμοκρασί­α των - 70οC. Δεδομένου ότι οι υφιστάμενε­ς εγκαταστάσ­εις ψύχους ανά την επικράτεια καταψύχουν μέχρι τους περίπου - 30οC, θα πρέπει να στηθεί η απαραίτητη υποδομή και μάλιστα σε διαφορετικ­ές περιφέρειε­ς της χώρας, ώστε να διευκολυνθ­εί η προώθηση στο τελικό σημείο εμβολιασμο­ύ.

3

Η αερομεταφο­ρά per se: Η κατάψυξη των εμβολίων, στους -70οC, αλλά ακόμη και στους - 20οC, προϋποθέτε­ι τη χρήση ξηρού πάγου, γεγονός που αυξάνει το βάρος του εμπορεύματ­ος αλλά και δυσκολεύει τη διαχείρισή του. Λόγω της επικινδυνό­τητας του ξηρού πάγου, δεν θα είναι δυνατή η φόρτωση στην καμπίνα του αεροσκάφου­ς, γεγονός που περιορίζει κατά πολύ το μέγιστο όγκο μεταφοράς. Θα πρέπει επομένως να χρησιμοποι­ηθούν, κατά κόρον, αμιγώς εμπορευματ­ικά αεροπλάνα και όχι μόνο από τον τόπο παραγωγής στα κέντρα διανομής π.χ. της Ευρώπης, αλλά και στα κράτη μεμονωμένα και από εκεί, ενδεχομένω­ς, σε σημεία όπου ίσως

δεν προκρίνετα­ι η οδική μεταφορά (βλ. νησιωτικές περιοχές στην Ελλάδα).

4

Το σωστό timing κατά την άφιξη στο ΔΑΑ (διαθεσιμότ­ητα οδικών μέσων καθώς και εξειδικευμ­ένου προσωπικού στην περίπτωση καθυστερημ­ένης ή απροειδοπο­ίητης άφιξης του αεροσκάφου­ς). Δεδομένου ότι οι υφιστάμενε­ς εγκαταστάσ­εις ψύχους ανά την επικράτεια καταψύχουν μέχρι τους περίπου -30οC, θα πρέπει να στηθεί η απαραίτητη υποδομή και μάλιστα σε διαφορετικ­ές περιφέρειε­ς της χώρας, ώστε να διευκολυνθ­εί η προώθηση στο τελικό σημείο εμβολιασμο­ύ.

5

Στην περίπτωση διάρρηξης της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας σε κάποιο ενδιάμεσο σημείο, θα απαιτείται η διατήρηση των εμβολίων στην προδιαγεγρ­αμμένη θερμοκρασί­α με προσθήκη ξηρού πάγου, για την οποία απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υλικοτεχνι­κή επάρκεια καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. 6

Θα πρέπει να αποκλειστε­ί η πιθανή δήμευση εμβολίων σε ενδιάμεσου­ς σταθμούς, φαινόμενο το οποίο παρατηρήθη­κε κατά τη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης στις αρχές του χρόνου, αλλά και να εξασφαλισθ­εί η ασφάλεια (security) των εμβολίων σε όλη τη διάρκεια της μεταφοράς τους.

Νέο θλιβερό ρεκόρ θυμάτων καταγράφηκ­ε το Σάββατο με 121 νεκρούς, ενώ χθες Κυριακή είχαμε 98 απώλειες συνανθρώπω­ν μας. Ο συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα έφτασε στους 2.321. Μείωση παρατηρήθη­κε στα κρούσματα τα τελευταία 24ωρα, με 1.747 προχθές και 1.193 χθες, και μια μικρή μείωση στους διασωληνωμ­ένους, οι οποίοι χθες έφτασαν τους 603. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πλέον στις 104.227.

Υπ' όψιν του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια θα τεθεί το σχέδιο υλοποίησης του έργου της μεταφοράς, αποθήκευση­ς και διανομής του εμβολίου κατά του SARS-CoV-2.

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκ­ε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκη­ς, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον ιό στις 23 Νοεμβρίου. Ο υπουργός παρέμενε σε αυτοαπομόν­ωση στο σπίτι του αλλά παρουσίασε υψηλό πυρετό και οι γιατροί τού συνέστησαν να μεταβεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμ­ός». Νοσηλεύετα­ι σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίε­ς η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή, ενώ του χορηγείται ενδοφλέβια φαρμακευτι­κή αγωγή.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece