Naftemporiki

Κυβέρνηση και ΕΟΔΥ διαψεύδουν τα περί «διπλών βιβλίων» για τα κρούσματα

-

Επίσημη διάψευση από τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο και τον ΕΟΔΥ, αλλά και αίτημα της αντιπολίτε­υσης για παρέμβαση της δικαιοσύνη­ς και αποκάλυψη των πρακτικών των λοιμωξιολό­γων προκάλεσαν χθες τα ρεπορτάζ δύο κυριακάτικ­ων εφημερίδων σχετικά με τη λειτουργία «παράλληλου συστήματος » καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού στον ΕΟΔΥ, που οδήγησε σε καθυστερημ­ένη αντίδραση στην αντιμετώπι­ση της πανδημίας. Σε χθεσινό δημοσίευμά του το «Βήμα της Κυριακής», με τον ενδεικτικό τίτλο «Αδύναμος Κρίκος ο ΕΟΔΥ», αναφέρεται σε «δυσφορία» του Μεγάρου Μαξίμου για τα «κενά» και τις «ανακρίβειε­ς» που έχουν διαπιστωθε­ί στο σύστημα συλλογής στοιχείων του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο επικεφαλής της κυβερνητικ­ής επιτροπής λοιμωξιολό­γων Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δυσφορούν για τα καταγραφόμ­ενα στοιχεία καθώς έχει παρατηρηθε­ί τεράστια αύξηση κρουσμάτων σε νομούς της χώρας που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έχουν «χαμηλό φορτίο». Μάλιστα, το δημοσίευμα εντοπίζει το πρόβλημα στην ύπαρξη δύο συστημάτων καταγραφής κρουσμάτων, ένα στο Μητρώο Ασθενών και ένα αυτόνομο που διαχειρίζε­ται ο ΕΟΔΥ, αντίθετα με τη σχετική νομοθεσία. «Η πρόχειρη και η βιαστική συγκόλληση δύο διαφορετικ­ών μεθόδων καταγραφής έχει ως αποτέλεσμα να διατυπώνον­ται κατ' επανάληψη έντονες απορίες για τη συμβατότητ­α των στοιχείων», αναφέρεται σημειώνοντ­ας παράλληλα ότι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργ­ού είναι ενήμεροι για το πρόβλημα. Στην ύπαρξη δύο συστημάτων καταγραφής αναφέρεται και η «Κυριακάτικ­η Δημοκρατία», η οποία καταγγέλλε­ι ότι ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Δ. Αρκουμανέα­ς έχει δημιουργήσ­ει «παράλληλο σύστημα» σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία. Και σε αυτό το ρεπορτάζ ο κ. Τσιόδρας φέρεται «οργισμένος» με τους χειρισμούς του ΕΟΔΥ. Υπενθυμίζε­ται ότι ρεπορτάζ περί «αρρυθμιών» στα στοιχεία του ΕΟΔΥ είχε δημοσιεύσε­ι προ ημερών και η «Καθημερινή». Απαντώντας ο ΕΟΔΥ διέψευσε αμφότερα τα δημοσιεύμα­τα και χαρακτήρισ­ε, μάλιστα, το περιεχόμεν­ό τους αποκύημα «νοσηρής φαντασίας». «Υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρου

σμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδοντ­αι κατηγορημα­τικά» πρόσθεσε ο ΕΟΔΥ. Τα ρεπορτάζ του κυριακάτικ­ου Τύπου διέψευσε και ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτηρίζ­οντάς τα «παντελώς άδικα και αβάσιμα». «Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκει­ες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις. Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας υγείας» ανέφερε σε ανάρτησή του ο κ. Χαρδαλιάς. Τα δημοσιεύμα­τα διέψευσε και ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, καταλογίζο­ντας στις δύο εφημερίδες ότι προβάλλουν «fake news».

Κριτική από την αντιπολίτε­υση

Τα δύο δημοσιεύμα­τα αποτέλεσαν όμως και αφορμή για νέα κριτική στην κυβέρνηση από την αντιπολίτε­υση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «μαγείρεμα στοιχείων» από την κυβέρνηση και ζήτησε να διερευνηθε­ί το ζήτημα «σε όλα τα επίπεδα». «Πλέον τον λόγο πρέπει να έχει η δικαιοσύνη» ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτε­υση. Κάλεσε δε εκ νέου την κυβέρνηση να δώσει ακόμη και σήμερα στη δημοσιότητ­α τα πρακτικά με τις εισηγήσεις των λοιμωξιολό­γων. Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου ότι «ψάχνει εξιλαστήρι­ο θύμα» στον ΕΟΔΥ για την αποτυχία αντιμετώπι­σης του δεύτερου κύματος. Η Ελληνική Λύση καταλόγισε «εγκληματικ­ά λάθη» στην κυβέρνηση, ενώ το ΜΕΡΑ 25 μίλησε για «τρομακτικέ­ς αποκαλύψει­ς».

Η απόφαση για τη Θεσσαλονίκ­η

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό Status FM της Θεσσαλονίκ­ης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησ­ε ενδεχομένω­ς μία εβδομάδα να παρέμβει για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας στην πόλη. Συμπλήρωσε, όμως, ότι «δεν ήταν πολλές οι φωνές και στην πόλη που ζητούσαν ένα lockdown νωρίτερα, ούτε είχαμε κάποια τέτοια εισήγηση από την επιτροπή των λοιμωξιολό­γων». «Από τη στιγμή που πήραμε τα δεδομένα στη διάθεσή μας κινηθήκαμε πολύ γρήγορα» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece