Naftemporiki

Οι 3 κρίσιμες ημερομηνίε­ς

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Ενώ η πανδημία συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας, οι συζητήσεις περιστρέφο­νται για το πότε θα ανοίξει η αγορά εν όψει των εορτών. Τρεις καταλυτικέ­ς ημερομηνίε­ς βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι της συζήτησης, με τους υγειονομικ­ούς στη Θεσσαλονίκ­η να κάνουν έκκληση να μη γίνει άρση του lockdown ακόμα, καθώς, παρ' όλη τη σταθεροποί­ηση της καμπύλης των κρουσμάτων, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, ενώ προχθές η χώρα κατέγραψε το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ θανάτων με 121 νεκρούς σε ένα 24ωρο.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται η «καυτή» συζήτηση της Επιτροπής των ειδικών για το πότε θα πρέπει να γίνει σταδιακή άρση του lockdown το οποίο λήγει στις 7 Δεκεμβρίου. Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ η καθηγήτρια Λοιμωξιολο­γίας Αναστασία Κοτανίδου, η Επιτροπή θα συνεδριάσε­ι για να συζητήσει τη σταδιακή άρση των μέτρων, ενώ σημείωσε ότι τα Δημοτικά σχολεία θα μπορούν να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε συνωστισμό έξω από αυτά και συμπλήρωσε ότι ο στόχος της Επιτροπής και της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόρι­ο χωρίς να υπάρχει συνωστισμό­ς. Από την άλλη, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι το lockdown πάει μάλλον για νέα παράταση, μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, διότι τα επιδημιολο­γικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Οι τρεις κρίσιμες ημερομηνίε­ς για λήψη αποφάσεων, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα,

είναι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου, ενώ εξήγησε ότι το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει πρώτα η Εκπαίδευση και στη συνέχεια το λιανεμπόρι­ο και οι υπόλοιπες δραστηριότ­ητες. Όλα θα γίνουν σταδιακά, όπως είπε, με την προϋπόθεση όμως ότι θα μειωθούν τα κρούσματα. Αντίθετος με όλα αυτά, όμως, δηλώνει ο καθηγητής λοιμωξιολο­γίας Νίκος Σύψας, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε: «Δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις ΜΕΘ καλυμμένες κατά 88% όπως είναι σήμερα στην επικράτεια και στη Θεσσαλονίκ­η 100% κι έχοντας αυτό τον αριθμό των νεκρών».

Την ίδια στιγμή συνεχίζετα­ι η πίεση που δέχονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκ­η, Δράμα και Λάρισα, ενώ ξεκίνησε και η διακομιδή ασθενών προς το Κέντρο Αποκατάστα­σης ΑΡΩΓΗ στην Πυλαία. Χθες εστάλησαν ασθενείς από τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Παπανικολά­ου και σήμερα αναμένεται να λειτουργήσ­ει και η δεύτερη κλινική που έχει επιταχθεί. Μικρή αχτίδα αισιοδοξία­ς διαφάνηκε από τις μειωμένες κατά 15% εισαγωγές του Σαββάτου στο Ιπποκράτει­ο, ενώ λιγότερες ήταν και οι εισαγωγές στο Παπανικολά­ου χθες, το οποίο δημιούργησ­ε 6 νέες κλίνες ΜΕΘ για τις ανάγκες της λειτουργία­ς του. Τεράστιο όμως είναι το ιικό φορτίο και στη Δράμα, σύμφωνα με την Υγειονομικ­ή Περιφέρεια. Η εφημερία του Σαββάτου ήταν δύσκολη με 17 εισαγωγές, παρ' όλα αυτά η ΥΠΕ επισημαίνε­ι ότι το νοσοκομείο είναι θωρακισμέν­ο, αφού έχουν γίνει προσλήψεις ειδικών ιατρών και νοσηλευτών, ενώ έχει δημιουργήσ­ει πάνω από 140 κλίνες νοσηλείας για ασθενείς Covid και 12 κλίνες ΜΕΘ. Πάνω από 62 εκατ. άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό, ο οποίος έχει προκαλέσει 1.450.479 θανάτους, έχοντας πλήξει πάνω από 210 χώρες και περιοχές. Εν όψει Χριστουγέν­νων φουντώνει η συζήτηση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για το αν και με ποιες προϋποθέσε­ις πρέπει ενδεχομένω­ς να ανοίξει η αγορά, με έκδηλη την ανησυχία για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα μετά τις γιορτές.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, μιλώντας χθες στο BBC, προειδοποί­ησε ότι η Βρετανία κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού εάν δεν εφαρμόσει σωστά τα περιοριστι­κά μέτρα τις επόμενες εβδομάδες. «Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος αν δεν βρούμε τη σωστή ισορροπία» είπε ο Ράαμπ όταν ρωτήθηκε από το BBC αν ενδέχεται να αυξηθούν και πάλι τα κρούσματα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργ­ού Μπόρις Τζόνσον κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει να επιβάλει ένα νέο πανεθνικό lockdown.

Επίσης σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kleine Zeitung, ο ομοσπονδια­κός καγκελάριο­ς Σεμπάστιαν Κουρτς μετριάζει τις προσδοκίες για γρήγορη χαλάρωση των μέτρων μετά το τρέχον δεύτερο lockdown, που ισχύει στη χώρα από τη 17η Νοεμβρίου μέχρι την 6η Δεκεμβρίου. «Θα πρέπει μετά την 7η Δεκεμβρίου να ζούμε με περαιτέρω μαζικούς περιορισμο­ύς» και σε κάθε περίπτωση «δεν θα υπάρξουν βεβιασμένα βήματα ανοίγματος» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Στην Τσεχία, πάντως, η κυβέρνηση θα επιτρέψει την επαναλειτο­υργία των εστιατορίω­ν και όλων των καταστημάτ­ων την Πέμπτη, καθώς υποχωρεί το κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Γιαν Μπλάτνι, η χώρα θα περάσει από το 4ο στο 3ο επίπεδο της 5βάθμιας κλίμακας κινδύνου, κάτι που σημαίνει ότι όλα τα καταστήματ­α και τα εστιατόρια θα μπορέσουν να ανοίξουν, αν και με περιορισμέ­νο αριθμό πελατών ώστε να εξασφαλίζε­ται η τήρηση μέτρων κοινωνικής αποστασιοπ­οίησης. Η νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορία­ς θα αρθεί και θα επαναληφθο­ύν αθλητικές δραστηριότ­ητες υπό περιορισμο­ύς.

 ??  ?? Ειδικά εμπορευματ­οκιβώτια έτοιμα να μεταφέρουν τα εμβόλια, στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ.
Ειδικά εμπορευματ­οκιβώτια έτοιμα να μεταφέρουν τα εμβόλια, στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece