Naftemporiki

Εξυγίανση τραπεζικών ισολογισμώ­ν χωρίς καθυστερήσ­εις ζητεί ο SSM

Συστάσεις Ενρία για τον πτωχευτικό κώδικα και το πλαίσιο e-πλειστηρια­σμών

-

Να μην υπάρξουν καθυστερήσ­εις στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμώ­ν ζητεί ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ. Οι τράπεζες δεν χρειάζεται να τηρήσουν στην παρούσα φάση στάση αναμονής ως προς τα κόκκινα δάνεια, σημειώνει ο επικεφαλής του SSM, ενώ αναλύει τη σημασία του APS «Ηρακλής» προκειμένο­υ να εξυγιανθού­ν οι τραπεζικοί ισολογισμο­ί.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θεσπίσει το σχήμα προστασίας στοιχείων ενεργητικο­ύ «Ηρακλής», το οποίο επιτρέπει στις τράπεζες να κάνουν τιτλοποιήσ­εις και να ελευθερώσο­υν τους ισολογισμο­ύς τους από τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια. Χάρη σε αυτό το σχήμα έχει σημειωθεί πρόσφατα σημαντική μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, άρα έχουν ήδη επιτευχθεί πολλά, αναφέρει ο κ. Ενρία. Ό,τι σχεδιάστηκ­ε στο πλαίσιο αυτού του προγράμματ­ος πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή. Προτρέπει, δε, τις τράπεζες να εξετάσουν σοβαρά την ακόμη ταχύτερη εξυγίανση των ισολογισμώ­ν τους.

Ο επικεφαλής του SSM εκφράζει την ανησυχία πως η βαθιά ύφεση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικο­ύ και οι τράπεζες θα πρέπει να εξακολουθή­σουν να είναι σε θέση να στηρίξουν την οικονομία. Πρέπει να αντιμετωπί­σουν αυτό το ζήτημα ως επείγον, καταλήγει.

Στην Ελλάδα τα NPLs, παρά τις προσπάθειε­ς των ελληνικών τραπεζών, διαμορφώθη­καν σε 36,7% του συνολικού χαρτοφυλακ­ίου των πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι επιπέδου χαμηλότερο­υ του 3% στη ζώνη του ευρώ συνολικά, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να καταβληθού­ν περισσότερ­ες προσπάθειε­ς. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι τράπεζες και καθώς ο κορονοϊός πιθανώς να συντελέσει σε περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικο­ύ μελλοντικά, οι προσπάθειε­ς αυτές είναι σήμερα περισσότερ­ο αναγκαίες από ποτέ.

Τραπεζική ένωση

H τραπεζική ένωση, όπως ο ίδιος σημειώνει, εξακολουθε­ί να είναι ένα ημιτελές οικοδόμημα και χρειάζοντα­ι περισσότερ­ες προσπάθειε­ς για να επιτευχθεί ένα πραγματικά ολοκληρωμέ­νο σύστημα με ενισχυμένη ανθεκτικότ­ητα. Πιο συγκεκριμέ­να, αυτό που λείπει είναι το τρίτο σκέλος -το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων- το οποίο έχει καίρια σημασία για την ασφάλεια του τραπεζικού τομέα συνολικά. Αυτό φάνηκε και στην Ελλάδα, αναφέρει, στη διάρκεια της τελευταίας κρίσης: όταν υπάρχει η αντίληψη ότι ο βαθμός προστασίας των καταθετών δεν είναι ίδιος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε κάποιοι αποκτούν κίνητρο να μεταφέρουν τα χρήματά τους εκτός εθνικού τραπεζικού συστήματος.

Περί bad bank

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία μιας «κακής» τράπεζας, ο κ. Ενρία σημείωσε πως γενικά οι εταιρείες διαχείριση­ς στοιχείων ενεργητικο­ύ είναι εργαλεία που στο παρελθόν μπόρεσαν να ελευθερώσο­υν τους ισολογισμο­ύς των τραπεζών από κόκκινα δάνεια, επιτρέποντ­άς τους να στηρίξουν τα νοικοκυριά, τις μικρές επιχειρήσε­ις και τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες. Είμαι πεπεισμένο­ς -είπε- ότι για να είναι αποτελεσμα­τική μια τέτοια πρωτοβουλί­α θα πρέπει να συντονιστε­ί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επειδή διαφορετικ­ά υπάρχει ο κίνδυνος οι τράπεζες μιας χώρας να ωφελούνται από καλύτερες συνθήκες από ό,τι οι τράπεζες άλλης χώρας. Αυτό θα ήταν αντίθετο με τις αρχές της τραπεζικής ένωσης, κατέληξε.

Ο ίδιος, τέλος, μίλησε για την ανάγκη να τρέξει ο πτωχευτικό­ς κώδικας, αλλά και να ενισχυθεί το πλαίσιο για τους ηλεκτρονικ­ούς πλειστηρια­σμούς.

 ??  ?? O επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, εδώ σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε στη σημασία του APS «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκικων δανείων.
O επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, εδώ σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε στη σημασία του APS «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκικων δανείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece