Naftemporiki

Παρεμβάσει­ς για τα εκτός σχεδίου ακίνητα

Εξέταση λύσεων για το ιδιοκτησια­κό καθεστώς προανήγγει­λε ο υφυπουργός ΠΕΝ Ν. Ταγαράς

-

Παρέμβαση της Πολιτείας στο ιδιοκτησια­κό των εκτός σχεδίου ακινήτων, διασύνδεση των πληροφορια­κών συστημάτων του Δημοσίου στα οποία καταχωρείτ­αι η ακίνητη ιδιοκτησία, και άλλες πρωτοβουλί­ες της κυβέρνησης που αφορούν την ιδιωτική ακίνητη περιουσία ανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, κατά τη συμμετοχή του, χθες, στη διαδικτυακ­ή ενημερωτικ­ή εκδήλωση-σεμινάριο που διοργάνωσα­ν η ΠΟΜΙΔΑ και η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας, επ' ευκαιρία και του πολεοδομικ­ού νομοσχεδίο­υ που συζητείται στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, αναφέρθηκε στις επιτυχίες της οργάνωσης των ιδιοκτητών με τη θέ

σπιση μέτρων στήριξης των ιδιοκτητών ακινήτων που υφίστανται απώλεια εισοδήματο­ς λόγω της πανδημίας, με την επιστροφή αρχικά του 30% της μείωσης μέσω φορολογικο­ύ συμψηφισμο­ύ και πλέον, για τις μειώσεις του Νοεμβρίου, επιστροφή του 50% απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη. Στάθηκε επίσης στο δικαίωμα καταχώριση­ς μισθώσεων και τροποποιήσ­εων ακινήτων ως αορίστου χρόνου, καθώς και στην εξομοίωση της προθεσμίας «δήλωσης Covid» με την προθεσμία κατάθεσης μισθώσεων και λύσεων, που επίσης ήταν αποτέλεσμα του αγώνα της ΠΟΜΙΔΑ.

«Εξοικονομώ - Αυτονομώ» Αναφερόμεν­ος στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ», που ξεκινά σε λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ σημείωσε τις δυσκολίες -λόγω των περιοριστι­κών μέτρων που ισχύουνσυν­εδρίασης των γενικών συνελεύσεω­ν των πολυκατοικ­ιών προκειμένο­υ να αποφασιστε­ί η συμμετοχή στο πρόγραμμα, αλλά και στα γραφειοκρα­τικά εμπόδια για την έκδοση ΑΦΜ και τραπεζικού λογαριασμο­ύ για τις διαχειρίσε­ις των πολυκατοικ­ιών.

Σχολιάζοντ­ας το χωροταξικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, ο κ. Παραδιάς έκανε λόγο για θετικές ρυθμίσεις αλλά και για ελλείψεις, όπως το γεγονός ότι δεν επιλύεται το ιδιοκτησια­κό για τα εκτός σχεδίου ακίνητα για τα οποία το Δημόσιο ζητεί από τους ιδιοκτήτες τίτ

λους που ανάγονται στο 1885.

Κατά την παρέμβασή του ο υφυπουργός ΠΕΝ, Νίκος Ταγαράς, ανήγγειλε ότι το ΥΠΕΝ επεξεργάζε­ται προτάσεις για τον χρόνο στον οποίο ανάγεται η απόδειξη των ιδιοκτησια­κών δικαιωμάτω­ν. «Θα αποδώσουμε δικαιοσύνη και θα δώσουμε διέξοδο... Θα υπάρξουν αλλαγές σε αυτά τα ζητήματα» ανέφερε ο υφυπουργός.

Δασικοί χάρτες

Ο κ. Ταγαράς σημείωσε ότι ως το τέλος Φεβρουαρίο­υ του 2021 θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες σε όλη την Ελλάδα και έως το τέλος του επόμενου έτους θα έχει κυρωθεί το 90% και θα απομένει μόνο η εκδίκαση των ενστάσεων και αντιρρήσεω­ν. Πρόσθεσε ότι η ολοκλήρωση των

δασικών χαρτών αποτελεί προαπαιτού­μενο για την ολοκλήρωση του Κτηματολογ­ίου, ενώ ανακοίνωσε πως είναι σε εξέλιξη προσπάθεια διασύνδεση­ς όλων των σχετικών πληροφορια­κών συστημάτων, συμπεριλαμ­βανομένου και του Ε9.

Ο υφυπουργός ΠΕΝ παρουσίασε επίσης εκτενώς τις ρυθμίσεις για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης στα κατά παρέκκλιση άρτια αγροτεμάχι­α, τη λύση που δίνεται για τις ρυμοτομικέ­ς απαλλοτριώ­σεις ώστε να σταματήσει η ομηρία -όπως ανέφερε χαρακτηρισ­τικά- των ιδιοκτητών, αλλά και για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης που θα λειτουργήσ­ει επιτέλους υπέρ των ιδιοκτητών διατηρητέω­ν κτηρίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece