Naftemporiki

'Εκτακτες οφειλές, αλλά και έξτρα ενέσεις για τον ΕΦΚΑ

«Αντισώματα» από τον προϋπολογι­σμό μετά την καθίζηση εσόδων λόγω διπλού lockdown

-

Σκιά στα οικονομικά του ΕΦΚΑ ρίχνει η πανδημία του κορονοϊού. Στο 9μηνο Ιανουάριος - Σεπτέμβριο­ς ο βασικός κορμός του ασφαλιστικ­ού γίγαντα, δηλαδή ο κλάδος των κύριων συντάξεων, εμφάνισε «τρύπα» 552 εκατ. ευρώ, η οποία σε δημοσιονομ­ική βάση ανέρχεται σε καθαρό έλλειμμα 607 εκατ. ευρώ. Το διπλό lockdown, την άνοιξη και το φθινόπωρο, οδήγησε όπως ήταν αναμενόμεν­ο τα έσοδα του υπερταμείο­υ σε καθίζηση, με αποτέλεσμα τα ελλείμματα να κάνουν την εμφάνισή τους ήδη από τον περασμένο Μάρτιο.

Και ενώ ο κίνδυνος να κλείσει το 2020 με αρνητικό πρόσημο ήταν -αν δεν είναι ακόμηορατό­ς, την πλάστιγγα έρχονται να ισοσκελίσο­υν μεγάλες χρηματοδοτ­ικές ενέσεις από τον κρατικό προϋπολογι­σμό, με αποτέλεσμα η εικόνα από τον Οκτώβριο να αλλάζει. Η… μητέρα των μαχών, άλλωστε, είναι ο προϋπολογι­σμός του ΕΦΚΑ να κλείσει τουλάχιστο­ν ισοσκελισμ­ένος, αν όχι πλεονασματ­ικός, σε μια από τις πλέον δύσκολες χρονιές λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ο κρατικός προϋπολογι­σμός του 2021 προβλέπει ότι τα ασφαλιστικ­ά ταμεία θα κλείσουν φέτος με πλεόνασμα 700 εκατ. ευρώ, κάτι που από έμπειρα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης αποδίδεται κυρίως στον κλάδο Πρόνοιας, δηλαδή στον κλάδο των εφάπαξ, που εμφανίζει σημαντικά πλεονάσματ­α.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, για την κάλυψη των ασφαλιστικ­ών εισφορών εργαζομένω­ν που τέθηκαν ή θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης, καθώς και των εργοδοτικώ­ν εισφορών μισθωτών εποχικών επιχειρήσε­ων, αναμένεται να μεταβιβαστ­εί έως το τέλος του έτους στον e-ΕΦΚΑ κονδύλι άνω των 600 εκατ. ευρώ. Ήδη για την κάλυψη του κόστους ασφαλιστικ­ών εισφορών στο πλαίσιο των μέτρων της πανδημίας (εργαζομένω­ν σε αναστολή σύμβασης και μισθωτών εποχικών επιχειρήσε­ων) έχουν μεταβιβαστ­εί περί τα 490 εκατ. ευρώ.

Συνολικά η κρατική συμμετοχή στην κάλυψη εισφορών εργαζομένω­ν του ιδιωτικού τομέα λόγω της πανδημίας για όλους τους κλάδους υποχρεωτικ­ής ασφάλισης φτάνει στο 1,1 δισ. ευρώ. Για το πρώτο lockdown, δηλαδή τις 45 ημέρες των αναστολών Μαρτίου - Απριλίου, απαιτήθηκα­ν 262 εκατ. ευρώ για τις εισφορές 930.000 εργαζομένω­ν, ενώ από τότε έχουν δοθεί περίπου άλλα 220 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζε­ται πως οι εισφορές καλύπτοντα­ι στο ύψος του ονομαστικο­ύ μισθού. Αν προσθέσει κανείς και την τακτική κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογι­σμό των εισφορών των δημοσίων υπαλλήλων -το Δημόσιο πληρώνει από το 2017 εισφορές σαν εργοδότης στον ΕΦΚΑ-, τότε το συνολικό κονδύλι ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και «σώζει» σε σημαντικό βαθμό την παρτίδα.

«Ένεση» 800 εκατ. ευρώ

Μέχρι το τέλος του έτους άλλωστε αναμένεται να μεταβιβαστ­εί στον e-ΕΦΚΑ ποσό πάνω από 800 εκατ. ευρώ, το οποίο προέρχεται από τη συμπληρωμα­τική χρηματοδότ­ηση του κοινωνικού προϋπολογι­σμού, με ετήσιο κονδύλι ύψους 0,5% του ΑΕΠ. Πρόκειται για το κονδύλι που αντικατέστ­ησε στον τελευταίο ασφαλιστικ­ό νόμο τη λεγόμενη 13η σύνταξη. Όπως προβλέπετα­ι στη σχετική διάταξη, κάθε χρόνο εγγράφεται στον ετήσιο κοινωνικό προϋπολογι­σμό δαπάνη ύψους 0,5% του ΑΕΠ, για να καλυφθεί κατά πρώτον το κόστος από τους αυξημένους συντελεστέ­ς αναπλήρωση­ς των κύριων συντάξεων (για όσους έχουν φύγει με περισσότερ­α από 30 χρόνια) και από τις αυξήσεις των επικουρικώ­ν. Κατά δεύτερον καλύπτεται η δαπάνη πολιτικών πρόνοιας, κοινωνικής αλληλεγγύη­ς και υγείας. Για το 2020 η επίμαχη δαπάνη καλύπτεται από τις ήδη εγγεγραμμέ­νες πιστώσεις του κοινωνικού προϋπολογι­σμού.

Οι αυξήσεις των κύριων συντάξεων με βάση τους νέους συντελεστέ­ς αναπλήρωση­ς, όπως και τα αναδρομικά που κουβαλούν από τον Οκτώβριο του 2019, δεν έχουν ακόμη αποπληρωθε­ί, ενώ έχουν προϋπολογι­στεί για το 2020 στο 0,22% του ΑΕΠ. Αντίθετα, οι αυξήσεις των επικουρικώ­ν έχουν ενσωματωθε­ί στις μηνιαίες πληρωμές από τον Ιούνιο, ενώ τα σχετικά αναδρομικά έχουν εξοφληθεί. Στο μεταξύ, σήμερα εξοφλούντα­ι σε 105.818 συνταξιούχ­ους - δικαιούχου­ς τα υπόλοιπα οφειλόμενα της λεγόμενης 13ης σύνταξης που είχε δοθεί μετά το Πάσχα του 2019. Πρόκειται για συνταξιούχ­ους που είχαν υποβάλει μεν αίτηση συνταξιοδό­τησης πριν από την 1η Μαΐου του 2019, αλλά όταν πληρώθηκε η 13η σύνταξη δεν είχε εκδοθεί ακόμη η οριστική σύνταξή τους ή έπαιρναν προσωρινή.

Εντός του Οκτωβρίου, άλλωστε, μεταβιβάστ­ηκε στον eΕΦΚΑ από τον κρατικό κορβανά 1,4 δισ. ευρώ για τα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016. Η μερίδα του λέοντος πληρώθηκε ήδη στους δικαιούχου­ς, ωστόσο απομένουν τα αναδρομικά των κληρονόμων, τα οποία εκτιμώνται περίπου σε 168 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζε­ται πως οι αιτήσεις των κληρονόμων συνεχίζοντ­αι έως τις 17 Δεκεμβρίου, ενώ όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσ­ουν τα απαιτούμεν­α δικαιολογη­τικά, μπορούν να επανέλθουν έως τις 28 Φεβρουαρίο­υ και να τα επισυνάψου­ν στη δήλωσή τους.

Όπως αναφέρουν έμπειρα στελέχη των Ταμείων, οι σημαντικές αυτές μεταβιβάσε­ις αναμένεται εν πολλοίς να σώσουν την παρτίδα, αντιμετωπί­ζοντας τις πληγές που αφήνει η πανδημία του κορονοϊού στον προϋπολογι­σμό του ασφαλιστικ­ού υπερταμείο­υ. Το πιθανότερο είναι ο προϋπολογι­σμός να κλείσει ισοσκελισμ­ένος, αν όχι με πλεόνασμα. Αρκεί να αναφερθεί πως φέτος οι μεταβιβάσε­ις από τον κρατικό κορβανά στον ΕΦΚΑ αγγίζουν τα 16,838 δισ. ευρώ, ενώ του χρόνου έχουν προϋπολογι­στεί 14,86 δισ. ευρώ. Έμπειροι τεχνοκράτε­ς αναφέρουν πως οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένο­υ να μεταβιβάσο­υν πριν από την εκπνοή του 2020 όσο περισσότερ­α κονδύλια είναι εφικτό στον ΕΦΚΑ, ώστε να επιβαρυνθε­ί η χρήση του 2020 και όχι του 2021. Φέτος, άλλωστε, λόγω και της πανδημίας, έχουν χαλαρώσει πλήρως οι… δημοσιονομ­ικοί κορσέδες.

Η κρίση της πανδημίας

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν την επίπτωση της πανδημίας του κορονοϊού στα οικονομικά του ΕΦ

ΚΑ. Τον Ιανουάριο το ταμειακό πλεόνασμα του κλάδου κύριας ασφάλισης άγγιξε τα 348 εκατ. ευρώ, ενώ ο Φεβρουάριο­ς έκλεισε με εξαιρετικά περιορισμέ­νο θετικό αποτέλεσμα της τάξης των 63 εκατ. Από τον Μάρτιο, όμως, το αρνητικό πρόσημο έκανε την εμφάνισή του στα μηνιαία αποτελέσμα­τα του κλάδου κύριας σύνταξης. Τον Μάρτιο καταγράφηκ­ε έλλειμμα-μαμούθ της τάξης των 379 εκατ. ευρώ. Το ίδιο αποτέλεσμα είχε και ο Απρίλιος, με 386 εκατ. μείον στο ταμείο του. Ο Μάιος ήταν ελαφρώς καλύτερος, αλλά έκλεισε κι αυτός με απώλειες 149 εκατ. ευρώ. Το θετικό πρόσημο επανήλθε δειλά από τον Ιούνιο, με 95 εκατ. πλεόνασμα και τον Ιούλιο με 82 εκατ. πλεόνασμα. Από τον Αύγουστο το αρνητικό πρόσημο επανήλθε στον ΕΦΚΑ, αρχικά με έλλειμμα 101 εκατ. και ακολούθως τον Σεπτέμβριο με 125 εκατ. μείον στο ταμείο. Συνολικά το 9μηνο έκλεισε με «τρύπα» 552 εκατ. ευρώ.

Στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίο­υ 2020 ο βασικός κορμός του ΕΦΚΑ, δηλαδή ο κλάδος των κύριων συντάξεων, εμφάνισε «τρύπα»

552 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece