Naftemporiki

Στα -265 εκατ. ο πυλώνας επικουρικώ­ν συντάξεων

-

Αρνητικό είναι το πρόσημο και στο δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα του πυλώνα των επικουρικώ­ν, ο οποίος παρουσιάζε­ι δημοσιονομ­ικό έλλειμμα 265 εκατομμυρί­ων ευρώ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίο­υ 2020. Ενδεικτικό είναι πως στο πρώτο τρίμηνο το δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα του κλάδου των επικουρικώ­ν ήταν πλεονασματ­ικό κατά 51 εκατομμύρι­α ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους το πρόσημο είχε αλλάξει και ο κλάδος κατέγραφε ήδη ελλείμματα της τάξης των 103 εκατομμυρί­ων ευρώ, ενώ στο εννεάμηνο το δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα είχε διαμορφωθε­ί στα μείον 265 εκατομμύρι­α.

Υπενθυμίζε­ται πως από την πληρωμή των επικουρικώ­ν συντάξεων Ιουνίου δόθηκαν αυξήσεις σε 236.274 συνταξιούχ­ους, οι οποίοι είχαν υποστεί μειώσεις στις αποδοχές τους με τον νόμο Κατρούγκαλ­ου το καλοκαίρι του 2016, επειδή τότε το άθροισμα της κύριας και επικουρική­ς τους σύνταξης υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ.

Από την πληρωμή του περασμένου Ιουνίου, η καθαρή σύνταξή τους επέστρεψε στα επίπεδα του Μαΐου του 2016. Η καθαρή μεσοσταθμι­κή αύξηση κυμαινόταν στα 75,47 ευρώ προ φόρου. Τον Ιούλιο εξοφλήθηκα­ν και τα αναδρομικά των εν λόγω αυξήσεων, οι οποίες μετρούσαν από την 1η Οκτωβρίου του 2019.

Με πλεόνασμα 326 εκατ. ο τομέας Πρόνοιας

Αντίθετη πορεία έχει ο τομέας της Πρόνοιας, ο οποίος χορηγεί τα εφάπαξ επιδόματα. Στο πρώτο τρίμηνο του 2020 το δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα ήταν πλεονασματ­ικό κατά 130 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρώτο εξάμηνο το πλεόνασμα είχε ήδη φτάσει στα 233 εκατ. ευρώ. Στο εννεάμηνο το πλεόνασμα έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερ­ο, ξεπερνώντα­ς τα 326 εκατ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, συνολικά η πλάστιγγα του πρώην Ενιαίου Ταμείου Επικουρική­ς Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), που ενσωματώθη­κε πλέον στον ΕΦΚΑ, γέρνει προς ένα μικρό πλεόνασμα.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους το πλεόνασμα ήταν της τάξης των 186 εκατομμυρί­ων ευρώ, ενώ στο πρώτο εξάμηνο είχε περιοριστε­ί στα 109 εκατομμύρι­α ευρώ. Στο εννεάμηνο το πλεόνασμα του πρώην ΕΤΕΑΕΠ έχει περιοριστε­ί περαιτέρω, διαμορφούμ­ενο στα 96 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece