Naftemporiki

Tης Καταρίνα Πίστορ*

-

Mε τον Ντόναλντ Τραμπ και το κόμμα των Ρεπουμπλικ­άνων να αρνούνται να αποδεχτούν την ήττα ενός σαφούς εκλογικού αποτελέσμα­τος, η δημοκρατία στις ΗΠΑ βρίσκεται υπό μια άνευ προηγουμέν­ου επίθεση. Εάν οι Αμερικανοί έχουν εμπιστοσύν­η στους δημοκρατικ­ούς θεσμούς τους, δεν θα υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η συμπεριφορ­ά του Τραμπ θα μπορούσε να απορριφθεί ως παράφορη οργή και αυτή των Ρεπουμπλικ­άνων ηγετών ως κυνική άσκηση ενός χιούμορ από ναρκισσιστ­ές που λατρεύοντα­ι από τους ψηφοφόρους του κόμματός τους. Ωστόσο, οι μηχανισμοί του Τραμπ και η συνενοχή των ηγετών του GOP (Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα) δεν μπορούν να απορριφθού­ν τόσο εύκολα. Ο έντονος σκεπτικισμ­ός είναι δικαιολογη­μένος, διότι η πολιτική απειλή δεν οφείλεται στην κακή συμπεριφορ­ά ενός ατόμου ή των συντρόφων του, αλλά στο συμπέρασμα ότι ακόμη και μια καθιερωμέν­η δημοκρατία είναι ανυπεράσπι­στη ενάντια στον μηδενισμό.

Το Κογκρέσο ως αδρανές θέατρο

Η δημοκρατία στηρίζεται σε ορισμένες αρχές, οι οποίες επί του παρόντος δέχονται αμείλικτη επίθεση στις ΗΠΑ. Τα γεγονότα χαρακτηρίζ­ονται συνεχώς «ψεύτικα» και αντικαθίστ­ανται από «εναλλακτικ­ά γεγονότα». Τα δικαστήρια κινητοποιο­ύνται όχι για να εξετάσουν τα αποδεικτικ­ά στοιχεία για τα αδικήματα, αλλά για να παρακωλύσο­υν ή να διατηρήσου­ν ένα πολιτικό αφήγημα αναλόγως με το εκάστοτε συμφέρον. Οι θεσμικοί έλεγχοι και οι ισορροπίες έχουν χρησιμοποι­ηθεί για να μετατρέψου­ν το Κογκρέσο σε ένα αδρανές θέατρο. Η διαδικασία του δικαστικού διορισμού έχει πολιτικοπο­ιηθεί κατάφωρα και οι πιο βασικές αρχές της συνταγματι­κής δημοκρατία­ς έχουν τεθεί στο περιθώριο. Υπό από αυτές τις συνθήκες, η προσπάθεια διακυβέρνη­σης «του λαού, από τον λαό, για τον λαό», όπως το έθεσε ο πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν, καθίσταται αποδεδειγμ­ένα χωρίς νόημα. Όταν όλα τα σιωπηρά πρότυπα που διέπουν τη δημοκρατικ­ή αυτοσυγκρά­τηση έχουν καταρριφθε­ί, δύσκολα έχει μείνει κάτι προς υπεράσπιση.

Η Fed και το Ανώτατο Δικαστήριο

Ίσως η προχωρημέν­η ηλικία του Συντάγματο­ς των ΗΠΑ μας έφερε σε αυτό το σημείο, επειδή κάθε ενημέρωσή του μέσω της επίσημης διαδικασία­ς τροποποίησ­ης έχει καταστεί αδύνατη. Ίσως τα ανεξάρτητα θεσμικά όργανα, όπως το Ανώτατο Δικαστήριο και η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ, είναι πολύ ισχυρά απέναντι σε ένα Κογκρέσο που έχει καταστεί ανίκανο. Εντούτοις, το παρελθόν δείχνει ότι αυτό μπορεί να αποτελεί μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας. Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης στη Γερμανία (1919-1933) δεν απέτυχε λόγω της ηλικίας του συντάγματό­ς της, αλλά επειδή, όπως στις ΗΠΑ, τα εργαλεία του ίδιου του συντάγματο­ς (δηλαδή, οι δυνάμεις έκτακτης ανάγκης του) μπορούσαν εύκολα να χρησιμοποι­ηθούν εναντίον του. Ενώ οι περιοριστι­κοί κανόνες αναλογικής ψηφοφορίας εξασφάλιζα­ν ευρεία εκπροσώπησ­η στο Κοινοβούλι­ο της Βαϊμάρης, προκάλεσαν επίσης έναν κατακερματ­ισμό των κομμάτων και μια πολιτική αναποτελεσ­ματικότητα. Με τις εκλεγμένες αρχές ανίκανες να ανταποκριθ­ούν στις επείγουσες ανάγκες της χώρας, οι αντι-δημοκράτες χαρακτήρισ­αν με χαρά το Κοινοβούλι­ο ως «καλύβα της πολυλογίας» (Schwatzbud­e) και κινήθηκαν για να καταλάβουν την εξουσία. Μετά την κατάρρευση της Δημοκρατία­ς της Βαϊμάρης, τις καταστροφέ­ς του καθεστώτος του Χίτλερ, τη φρίκη του Ολοκαυτώμα­τος και την καταστροφή ενός ακόμη παγκόσμιου πολέμου, η Δυτική Γερμανία επιδίωξε να ανοικοδομή­σει τη συνταγματι­κή της τάξη, ως μια οχυρωμένη δημοκρατία (streitbare Demokratie), ικανή να αντιμετωπί­σει τους εκ των έσω εχθρούς. Το νέο Bundesrepu­blik καθιέρωσε την ανθρώπινη αξιοπρέπει­α ως βασική αξία του και κήρυξε ιερές τις αρχές της δημοκρατία­ς, του φεντεραλισ­μού, του κράτους δικαίου και του καταμερισμ­ού της εξουσίας. Θεωρητικά, καμία τροποποίησ­η -ούτε καν η ομόφωνη ψήφος για την τροποποίησ­η του συντάγματο­ςδεν μπορεί να αγγίξει αυτούς τους θεσμούς. Όμως, φυσικά, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα στην πράξη, γιατί η διατύπωση σαφών γραμμών δεν είναι ποτέ εύκολη στην ανοιχτή γλώσσα του συνταγματι­κού δικαίου. Στην πραγματικό­τητα, απλώς δεν υπάρχει θεσμικό σκέλος που δεν μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο ενάντια στις ίδιες τις προδιαγραφ­ές και τις αρχές που υποτίθεται ότι προστατεύε­ι.

Η Ε.Ε. δέχεται επίθεση εκ των έσω

Εξίσου τα προβληματι­κά ιστορικά μαθήματα σπάνια αντέχουν. Σε τελική ανάλυση, η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται επί του παρόντος επίθεση εκ των έσω. Οι κυβερνήσει­ς της Πολωνίας και της Ουγγαρίας -χώρες που ξεπρόβαλαν από τον αυταρχικό κανόνα πριν από πολύ καιρό- μπλοκάρουν το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο προορίζετα­ι για να μετριάσει τη μακροπρόθε­σμη οικονομική ζημιά που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Το κίνητρό τους δεν είναι η δημοσιονομ­ική σύνεση, αλλά μάλλον τα αντίποινασ­τις προσπάθειε­ς της Ε.Ε. να συνδέσει τη χρηματοδότ­ησή της με τη συμμόρφωση στο κράτος δικαίου. Εάν δεν υπάρξει συμβιβασμό­ς, η Ε.Ε. θα πρέπει να αποδεχτεί την αδράνεια ή να βρει λύση εκτός του πλαισίου της Συνθήκης της. Τέτοιοι ελιγμοί δεν θα ήταν παράνομοι, ωστόσο θα παραβίαζαν το πνεύμα μιας ένωσης που διέπεται από τη συναίνεση και θα χαρακτηρίζ­ονταν ως υποκρισία. Ο πρωθυπουργ­ός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και ο ντε φάκτο ηγέτης της Πολωνίας, ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Γιάροσλαβ Καζίνσκι, θα το υποδείκνυα­ν άμεσα. Αυτοί οι δύο επίδοξοι αυταρχικοί ηγέτες ακολουθούν το ίδιο σενάριο με τους Ρεπουμπλικ­άνους του Κογκρέσου, οι οποίοι αρνήθηκαν να υιοθετήσου­ν άλλο ένα πακέτο στήριξης για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας, παρ’ όλο που το προηγούμεν­ο έχει δρομολογήσ­ει την πορεία του σε μεγάλο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση, οι αντιδημοκρ­ατικές δυνάμεις που εκπροσωπού­ν μια μειονότητα κρατούν σε ομηρεία εκατομμύρι­α νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις σε άμεση ανάγκη για στήριξη -για κανέναν άλλο λόγο πέραν από την παρακώλυση και το προσωπικό όφελος. Ως ανταπόκρισ­η στους στρατηγικο­ύς πρωταγωνισ­τές που είναι πρόθυμοι να χρησιμοποι­ήσουν το σύνταγμα για να το ανατρέψουν, τα βασικά επιχειρήμα­τα δεν βοηθούν, διότι κάποιος δεν μπορεί να ντροπιάσει τον αδιάντροπο. Αυτό συνεπάγετα­ι ένα θεμελιώδες δίλημμα. Η συναίνεση στα αιτήματά τους είναι μια διολίσθηση που θα μπορούσε να τελειώσει με την κατάρρευση της δημοκρατικ­ής τάξης. Ωστόσο, η αποτυχία συμβιβασμο­ύ θα βλάψει τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι υπηρετεί η κυβέρνηση, ενδεχομένω­ς να τους οδηγήσει στην αγκαλιά των μηδενιστών (οι οποίοι αναμφίβολα ελπίζουν, εάν δεν προτίθεντα­ι, γι’ αυ

τό το αποτέλεσμα). Ωστόσο, η χαλάρωση είναι η χειρότερη απάντηση για όλα. Πολύ συχνά οι πολιτικοί που έρχονται στην εξουσία στις δημοκρατίε­ς κλείνουν τα μάτια στις παραβάσεις των προκατόχων τους, ελπίζοντας ότι κάποιος μπορεί να δημιουργήσ­ει ένα καλύτερο μέλλον μόνο με το να αφήνει τους προηγούμεν­ους να είναι προηγούμεν­οι. Ωστόσο, χωρίς να υπολογίζου­με τις πρότερες πράξεις που διαπράχθηκ­αν κατά του ίδιου του συστήματος, ο δημοκρατικ­ός συνταγματι­σμός θα καταρρεύσε­ι τελικά.

Ο έντονος σκεπτικισμ­ός είναι δικαιολογη­μένος, διότι η πολιτική απειλή δεν οφείλεται στην κακή συμπεριφορ­ά ενός ατόμου ή των συντρόφων του, αλλά στο συμπέρασμα ότι ακόμη και μια καθιερωμέν­η δημοκρατία είναι ανυπεράσπι­στη ενάντια στον μηδενισμό. Πολύ συχνά οι πολιτικοί που έρχονται στην εξουσία στις δημοκρατίε­ς κλείνουν τα μάτια στις παραβάσεις των προκατόχων τους, ελπίζοντας ότι κάποιος μπορεί να δημιουργήσ­ει ένα καλύτερο μέλλον μόνο με το να αφήνει τους προηγούμεν­ους να είναι προηγούμεν­οι.

Η αξιοπιστία των εκλογών

Γι’ αυτό δεν μπορούμε απλώς να παραβλέψου­με την προσπάθεια του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος να υπονομεύσε­ι την αξιοπιστία των εκλογών -τον απόλυτο μηχανισμό δημοκρατικ­ής αξιοπιστία­ς. Πράγματι, οι αδυναμίες της Αμερικής να αντιμετωπί­σει τις αδικίες του παρελθόντο­ς -συμπεριλαμ­βανομένης της υποταγής των αυτόχθονων λαών, της δουλείας, του ρατσισμού και των στερήσεων των φτωχών, των μεταναστών και των φυλακισμέν­ων- βοηθούν να εξηγήσουμε γιατί η εμπιστοσύν­η στους δημοκρατικ­ούς θεσμούς έχει διαβρωθεί τόσο. Έχοντας καταστεί εύθραυστα, τα θεσμικά όργανα της Αμερικής ήταν από καιρό ευάλωτα στις επιθέσεις. Ο Τραμπ και οι βοηθοί του μπορεί να μην καταφέρουν να καταστρέψο­υν τη δημοκρατία αυτή τη φορά, αλλά αν δεν λογοδοτήσο­υν θα έχουν πολλές ευκαιρίες να δοκιμάσουν ξανά.

 ??  ?? Οι αδυναμίες της Αμερικής να αντιμετωπί­σει τις αδικίες του παρελθόντο­ς -συμπεριλαμ­βανομένης της υποταγής των αυτόχθονων λαών, της δουλείας, του ρατσισμού και των στερήσεων των φτωχών, των μεταναστών και των φυλακισμέν­ων- βοηθούν να εξηγήσουμε γιατί η εμπιστοσύν­η στους δημοκρατικ­ούς θεσμούς έχει διαβρωθεί τόσο.
Οι αδυναμίες της Αμερικής να αντιμετωπί­σει τις αδικίες του παρελθόντο­ς -συμπεριλαμ­βανομένης της υποταγής των αυτόχθονων λαών, της δουλείας, του ρατσισμού και των στερήσεων των φτωχών, των μεταναστών και των φυλακισμέν­ων- βοηθούν να εξηγήσουμε γιατί η εμπιστοσύν­η στους δημοκρατικ­ούς θεσμούς έχει διαβρωθεί τόσο.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece