Naftemporiki

Δεν έφερε την... άνοιξη η φετινή Black Friday

Τα διαδικτυακ­ά ρεκόρ δεν αντιστάθμι­σαν τις απώλειες της λιανικής

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

H« λάμψη » του Διαδικτύου, με τις αγορές ρεκόρ, δεν κατάφερε να αντισταθμί­σει τη «μαύρη» εικόνα της αγοράς λιανεμπορί­ου κατά τη φετινή Black Friday, που παραδοσιακ­ά δίδει το έναυσμα για την εορταστική περίοδο. Όλες οι προσδοκίες τώρα στρέφονται στη σημερινή Cyber Monday, στη διάρκεια της οποίας οι online πωλήσεις αναμένεται να « σπάσουν» κάθε προηγούμεν­ο ρεκόρ. Η φετινή Black Friday είχε δύο εντελώς διαφορετικ­ές όψεις, την αύξηση των online αγορών και την καταβαράθρ­ωση του λιανικού εμπορίου, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έστρεψε ολοένα και περισσότερ­α άτομα στις online αγορές, προκειμένο­υ να αποφύγουν τον συγχρωτισμ­ό στα καταστήματ­α και στα εμπορικά κέντρα.

Στις ΗΠΑ, οι δαπάνες μέσω Διαδικτύου αυξήθηκαν 9%, σημειώνοντ­ας νέο ρεκόρ στα 9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Adobe Analytics που παρακολουθ­εί και αναλύει τις συναλλαγές στους 80 από τους 100 κορυφαίους αμερικανικ­ούς online ομίλους λιανικής. Η επίδοση αυτή αναδεικνύε­ι τη φετινή Black Friday την ημέρα με τις δεύτερες μεγαλύτερε­ς online δαπάνες στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά την περσινή Cyber Monday, τη Δευτέρα που ακολουθεί αμέσως μετά την Black Friday και έχει καθιερωθεί ως η ημέρα των online αγορών, κυρίως στον χώρο της τεχνολογία­ς. Φέτος, η

Cyber Monday αναμένεται να σηματοδοτή­σει την ημέρα με τις μεγαλύτερε­ς στα χρονικά ψηφιακές πωλήσεις, με τις προβλέψεις να τοποθετούν τις δαπάνες μεταξύ 10,8 δισ. και 12,7 δισ. δολαρίων, που σημαίνει μία αύξηση της τάξης του 15% έως 35% από πέρυσι.

Την Παρασκευή οι κατα

ναλωτές δαπανούσαν online, σύμφωνα με στοιχεία της Adobe, 6,3 εκατ. δολάρια ανά λεπτό, ήτοι 27,50 δολάρια το άτομο κατά μέσο όρο.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η κίνηση στα καταστήματ­α ήταν μειωμένη περισσότερ­ο από 50% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Sensormati­c Solutions. Επίσης, την Πέμπτη, στην αργία των Ευχαριστιώ­ν, οπότε πολλοί μεγάλοι όμιλοι λιανικής, μεταξύ των οποίων Walmart και Target, παρέμειναν φέτος κλειστοί λόγω της πανδημίας, η κίνηση ήταν μειωμένη 95% σε σχέση με πέρυσι. Μειωμένη όμως κατά 45,2% ήταν η κίνηση στις ΗΠΑ και καθ' όλη τη διάρκεια της προηγούμεν­ης εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι για τις έξι εβδομάδες της εορταστική­ς περιόδου, τις πιο σημαντικές του έτους για το λιανεμπόρι­ο, η κίνηση στα καταστήματ­α αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 22% έως 25% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τη Sensormati­c Solutions. «Γνωρίζαμε ότι η κίνηση της φετινής Black Friday θα ήταν μειωμένη, όμως δεν ξέραμε σε ποιο βαθμό » αναφέρει ο Μπράιν Φιλντ, υπεύθυνος του παγκόσμιου εμπορίου της εταιρείας.

 ??  ?? Μειωμένη 50% σε σχέση με πέρυσι ήταν η κίνηση των καταστημάτ­ων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Sensormati­c Solutions.
Μειωμένη 50% σε σχέση με πέρυσι ήταν η κίνηση των καταστημάτ­ων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Sensormati­c Solutions.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece