Naftemporiki

Χριστουγεν­νιάτικος εφιάλτης στην αγορά

- ΣΧΟΛΙΟ ghatzil@ naftempori­ki. gr

Του Γιώργου Χατζηλίδη

Απώλειες τουλάχιστο­ν 200 εκατ. ευρώ μετράει ήδη η αγορά της Θεσσαλονίκ­ης από το δεύτερο lockdown, ποσό που αναμένεται να υπερδιπλασ­ιαστεί εάν εφαρμοστεί το επικρατέστ­ερο σενάριο για άνοιγμα του λιανεμπορί­ου στις 21 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με υπολογισμο­ύς παραγόντων της αγοράς, έχει χαθεί τουλάχιστο­ν το 40% από τα 500 εκατ. ευρώ που είναι ο μέσος μηνιαίος τζίρος του λιανεμπορί­ου στη Θεσσαλονίκ­η, οργανωμένο­υ και μικρής λιανικής. Οι απώλειες προκύπτουν κυρίως από τις 10.000 επιχειρήσε­ις που έχουν τεθεί σε αναστολή με κρατική εντολή (ένδυση-υπόδηση, παιχνίδια, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικ­ές συσκευές, έπιπλα κ.λπ.), καθώς ακόμα και η μεγάλη έκρηξη των ηλεκτρονικ­ών πωλήσεων δεν μπορεί παρά να καλύψει ένα μικρό μόνο μέρος της μεγάλης χασούρας. Εξαιρέσεις είναι οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικ­ές συσκευές (μαζί με τα κινητά), μιας αγοράς που στη Θεσσαλονίκ­η έχει μέσο μηνιαίο τζίρο 15 εκατ. ευρώ και στην οποία η μείωση εκτιμάται ότι περιορίστη­κε τον Νοέμβριο στο 30%. Στον αντίποδα των απωλειών, ο κύκλος εργασιών των σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκ­η, που μαζί με τη μικρή λιανική υπολογίζετ­αι σε μηνιαία βάση στα 100 εκατ. ευρώ, αυξήθηκε τον Νοέμβριο περίπου κατά 15%. Εάν συνυπολογι­στεί η έντονη εποχικότητ­α της περιόδου, ότι δηλαδή ο Νοέμβριος έχει την Black Friday και ο Δεκέμβριος τις χριστουγεν­νιάτικες αγορές, οι απώλειες στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου για την αγορά της πόλης εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν το μισό δισ. ευρώ.

Η Θεσσαλονίκ­η βιώνει με δραματικές απώλειες τον εφιάλτη της υγειονομικ­ής κρίσης, πρώτα απ’ όλα σε ανθρώπινες ζωές και ακολούθως στην πραγματική της οικονομία, σχολιάζει στη «Ν» ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου της πόλης (ΕΒΕΘ), Γιάννης Μασούτης. «Η μεγάλη μάχη αυτή τη στιγμή δίνεται στα νοσοκομεία της πόλης, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Σε ό,τι αφορά τις δυσμενείς επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, πρέπει να εφαρμοστού­ν γενναία μέτρα στήριξης σε δύο επίπεδα: Κατά τη διάρκεια του lockdown για να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσε­ις αλλά και στο άνοιγμα της αγοράς για να μπορέσουν να σηκωθούν όρθιες», συμ

πληρώνει. Όπως προέκυψε και από πρόσφατη κωδικοποίη­ση αιτημάτων που έκανε το ΕΒΕΘ, οι επιχειρημα­τίες-μέλη του ζητούν μεταξύ άλλων να δοθούν δάνεια με πολύ χαμηλό -αν όχι μηδενικό- επιτόκιο, με συνοπτικές διαδικασίε­ς, να μην επιστραφού­ν οι Επιστρεπτέ­ες Προκαταβολ­ές 4 και 5 και για μετά το lockdown, ακόμα μακρύτερη αναστολή πληρωμής φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν, διαγραφή προσαυξήσε­ων, επιδότηση εισφορών για νέες προσλήψεις, αναστολή της καταβολής δόσεων ενήμερων τραπεζικών δανείων για ακόμη ένα εξάμηνο, ρύθμιση οφειλών σε πολλές δόσεις μέχρι και 10 χρόνια, ανάλογα με το ύψος της οφειλής. «Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτα μέτρα» λέει ο κ. Μασούτης, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση ειδικά για την πορεία των σούπερ μάρκετ δηλώνει ξεκάθαρα: «Δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι για την όποια αύξηση του τζίρου μας. Δεν βλέπουμε τα πράγματα κοντόφθαλμ­α. Μας ενδιαφέρει πρώτα απ’ όλα να είναι υγιείς οι εργαζόμενο­ί μας και ακολούθως η κατάσταση στην αγορά πέρα από τη συγκυρία. Θέλουμε επιστροφή της κανονικότη­τας το συντομότερ­ο και ανάπτυξη σε υγιείς συνθήκες».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece