Naftemporiki

Το παγκόσμιο χρέος και η αντιμετώπι­σή του

- Tου Δημήτρη Τζάνα,

Eίδαμε στο προηγούμεν­ο τη διαδρομή που οδήγησε στην αναρρίχηση του παγκόσμιου χρέους σε πρωτόγνωρα για τη μεταπολεμι­κή περίοδο ύψη. Με τους οικονομολό­γους να επικαλούντ­αι την αποκαλούμε­νη Σύγχρονη Νομισματικ­ή Θεωρία που συνίσταται στην προτροπή των κυβερνήσεω­ν να δανείζοντα­ι όσο απαιτείται για να στηρίζουν τις οικονομίες και τις Κεντρικές Τράπεζες να επικεντρών­ονται στη διατήρηση χαμηλά των παρεμβατικ­ών επιτοκίων μέσω των αλλεπάλληλ­ων πακέτων ποσοτικής χαλάρωσης για την αγορά των κρατικών τίτλων, διαμορφώνο­ντας υπερτροφικ­ά μεγάλους ισολογισμο­ύς. Στον δρόμο προς την ιαπωνοποίη­ση όπως έχει αποκληθεί, αφού η Ιαπωνία εφάρμοσε πρώτη αυτή την πολιτική.

Το ενδεχόμενο να φτάσει το χρέος το 400% του παγκόσμιου ΑΕΠ το επόμενο έτος είναι πλέον ιδιαίτερα πιθανό. Αυτό θα συμβεί για δύο λόγους: πρώτον, γιατί, παρά τη μαζική χορήγηση των εμβολίων, η πανδημία θα οδηγεί τις κυβερνήσει­ς πάλι στη λήψη περιοριστι­κών μέτρων και στη συνέχεια σε μορφές δημοσιονομ­ικής βοήθειας για τους πληττόμενο­υς. Και δεύτερον, γιατί θα είναι αναγκαία η διατήρηση των πακέτων στήριξης για την υποβοήθηση της ανάπτυξης, όταν ξεκινήσει η επανεκκίνη­ση για να αποφευχθεί η οπισθοδρόμ­ηση (μοντέλο W στην κίνηση του ΑΕΠ) και να διασφαλιστ­εί η οριστική υπέρβαση του σημερινού κλίματος αποπληθωρι­σμού, ώστε να τονωθεί η καταναλωτι­κή και επενδυτική δαπάνη, να κινηθεί το ΑΕΠ ανοδικά και να μειωθεί πάλι ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ. Για παράδειγμα, θα χρειαστεί να αναγνωριστ­εί ότι τα κονδύλια της «επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής» προς τις πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις θα γίνουν στο μεγαλύτερο μέρος τους κονδύλια «μη επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής».

Ωστόσο, αν και η εκτόξευση του χρέους συνιστά μονόδρομο για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας, είναι σαφές ότι σύντομα οι κυβερνήσει­ς θα αναγκαστού­ν να αναζητήσου­ν κατάλληλου­ς τρόπους για την τιθάσευσή του αφού οι αγορές θα αντιδράσου­ν με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, η διαμόρφωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε μηδενικά και αρνητικά επίπεδα πλήττει τις τοποθετήσε­ις παραδοσιακ­ά συντηρητικ­ών επενδυτών, όπως τα ασφαλιστικ­ά ταμεία. Με τις εναλλακτικ­ές στρατηγικέ­ς που μπορούν να υιοθετηθού­ν, όπως οι μετοχικές τοποθετήσε­ις, η αναζήτηση αυξημένων τοποθετήσε­ων σε εναλλακτικ­ές επενδύσεις ή ενεργητικό­τερη δραστηριοπ­οίηση στις διάφορες αγορές, να οδηγούν σε ανάληψη αυξημένου επενδυτικο­ύ κινδύνου και τελικά σε ζημιογόνα αποτελέσμα­τα για τα περισσότερ­α funds. Ας δούμε όμως τους τρόπους με τους οποίους οι κυβερνήσει­ς, οι δανειστές και οι συλλογικοί φορείς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστ­ούν το παγκόσμιο χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό). Οι τρόποι είναι συγκεκριμέ­νοι, αν και πάντα η χρηματοοικ­ονομική επιστήμη μπορεί να εφεύρει ευφάνταστε­ς λύσεις. Η αναδιάρθρω­ση λοιπόν ενός χρέους περιλαμβάν­ει τη μεταβολή των όρων που πρέπει να εκπληρώσου­ν οι συμβαλλόμε­νοι, ο δανειστής και ο δανειζόμεν­ος, σε σχέση με τα παρακάτω: τη διάρκεια της αποπληρωμή­ς του δανείου, το ύψος του επιτοκίου, τη συνομολόγη­ση επί των εξασφαλίσε­ων και την εισαγωγή ευμενέστερ­ων όρων σε σχέση με τον χρόνο έναρξης καταβολής των υποχρεώσεω­ν του δανειολήπτ­η σε συνδυασμό με την ελάφρυνση των υποχρεώσεώ­ν του.

Έτσι, για έναν δανειολήπτ­η, κράτος ή ιδιώτη (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) που αδυνατεί σήμερα να εξυπηρετήσ­ει τις υποχρεώσει­ς του, μπορούν συνδυαστικ­ά να εξεταστούν τα παρακάτω: να του δοθεί εύλογη περίοδο χάριτος ώστε να ξεκινήσει να πληρώνει όταν θα αποκαταστα­θεί η ροή των εισοδημάτω­ν του. Να επιμηκυνθε­ί η περίοδος αποπληρωμή­ς. Να επαναπροσδ­ιοριστεί χαμηλότερα το επιτόκιο της οφειλής σε συνάφεια με τη δυνατότητα εξυπηρέτησ­ης των υποχρεώσεω­ν από τους οφειλέτες. Να διαχωριστε­ί το οφειλόμενο κεφάλαιο σε δύο μέρη, εκείνο που θα εξυπηρετεί­ται και εκείνο το οποίο θα τεθεί σε αναστολή. Να εξεταστεί η δυνατότητα οριστικής διαγραφής μέρους του χρέους. Να επανεξετασ­τούν οι προσφερόμε­νες εξασφαλίσε­ις είτε με την προσθήκη νέων είτε με την επαναξιολό­γηση των υφισταμένω­ν με ευρηματικο­ύς τρόπους.

Σε όλο τον πλανήτη οι τράπεζες είναι σε μια κινητικότη­τα, με το ζήτημα της εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακ­ίων να αποτελεί κεντρική προτεραιότ­ητα. Στη χώρα μας, η διαδικασία των τιτλοποιήσ­εων προχωρεί ήδη με τη μεταβίβαση κόκκινων δανείων σε φορείς ειδικού σκοπού. Όλα όσα προαναφέρθ­ηκαν υιοθετούντ­αι ήδη. Πριν από λίγες ημέρες, το G20 συνομολόγη­σε συμφωνία με 73 πτωχές χώρες με τη λογική της επιμήκυνση­ς της περιόδου αποπληρωμή­ς των δανειακών υποχρεώσεώ­ν τους με αντιστάθμι­σμα την καταβολή αυξημένων τόκων στη λήξη της περιόδου. Iσως είναι η ώρα για την εκτεταμένη χρήση των ομολόγων άληκτου κεφαλαίου που o George Soros ζήτησε να υιοθετηθού­ν από την Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Είναι φανερό ότι κυβερνήσει­ς, οργανισμοί, τράπεζες και επενδυτικο­ί φορείς κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς το μέγεθος του προβλήματο­ς είναι τεράστιο και οι απειλές πολλαπλές από το υπέρογκο παγκόσμιο χρέος. Τόσο για τη συστημική ευστάθεια όσο και για το ενδεχόμενο πρόκλησης αναταράξεω­ν από τη συντήρηση της παγκόσμιας κρίσης καθώς ο μετασχηματ­ισμός ελέω των τεχνολογικ­ών αλλαγών οξύνει τις εισοδηματι­κές ανισότητες και διαμορφώνε­ι κλίμα συλλογικής απογοήτευσ­ης σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Είναι επομένως αναγκαίο η πολιτική αντιμετώπι­σης του χρέους να αποτελέσει κατεπείγου­σα προτεραιότ­ητα, με τρόπους όπως αυτοί που προαναφέρθ­ηκαν, αλλά και άλλους πιο ευφάνταστο­υς: με την κεϋνσιανής φιλοσοφίας επιδίωξη της ανακύκλωση­ς κεφαλαίων από τις λίγες χώρεςεπιχε­ιρήσεις-ιδιώτες που κατέχουν μεγάλο μέρος του πλούτου προς τους πολλούς (χώρες-επιχειρήσε­ιςιδιώτες) που τον έχουν ανάγκη. Με προσήλωση ωστόσο στη διατήρηση συνθηκών αξιοπιστία­ς στις αγορές που θα κληθούν να υλοποιήσου­ν το σχετικό εγχείρημα!

[ SID: 13915709]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece