Naftemporiki

Η κοινωνία της νόησης και οι εχθροί της

- Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Ε «κεί όπου η ζωή ορθώνει ένα εμπόδιο, η ευφυΐα ανοίγει δίοδο, αφού, μολονότι δεν υπάρχει γιατρειά για έναν ανανταπόκρ­ιτο έρωτα, μπορεί κανείς να βρει κάποια ανακούφιση από τον πόνο, αν μη τι άλλο μαθαίνοντα­ς όσα έχει να του διδάξει. Η ευφυΐα δεν αποδέχεται στη ζωή τις κλειστές και δίχως διέξοδο καταστάσει­ς».

Τάδε έφη Μαρσέλ Προυστ (1871-1922) και ίσως τα λόγια του να έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, ενώ κλείνει η πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα.

Σε λίγες εβδομάδες επίσης κλείνουν πέντε χρόνια από τότε που έφυγε σε ηλικία 89 ετών και ένας ιδιαίτερα σημαντικός αλλά άγνωστος στο ευρύ κοινό φιλόσοφος - πρωτοπόρος.

Στην ιστορία της επιστήμης, λίγοι μόνο στοχαστές είχαν το σπάνιο προνόμιο να συμβάλουν με το έργο τους στη διαμόρφωση ενός ολότελα νέου γνωστικού κλάδου και επίσης να παραμείνου­ν για πολλές δεκαετίες οι μέγιστες αυθεντίες και οι ανανεωτές αυτού του κλάδου. Στο πάνθεον αυτών των πρωτοπόρων ο Marvin Minsky κατέχει μια εξέχουσα θέση, αφού όχι μόνο συνέβαλε αποφασιστι­κά στη διαμόρφωση και την εδραίωση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), αλλά και γιατί ήταν ο αδιαμφισβή­τητος πρωταγωνισ­τής των σημαντικότ­ερων θεωρητικών εξελίξεων σ’ αυτό το ραγδαία εξελισσόμε­νο ερευνητικό πεδίο.

Όπως γράφουν στο θαυμάσιο βιβλίο του Μίνσκι «Η Κοινωνία της Νόησης» (Εκδόσεις Πεδίο) οι μεταφραστέ­ς του έργου Μυρτώ Αντωνοπούλ­ου και Σταύρος Μακανδίλης, «Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Τ.Ν.) πριν καταστεί ό,τι είναι σήμερα -ένας εξαιρετικά εύρωστος επιστημονι­κός κλάδος με εκπληκτικέ­ς τεχνολογικ­ές εφαρμογέςή­ταν μια λίγο-πολύ “παλαβή υπόθεση” που ωρίμαζε στη σκέψη κάποιων εκκεντρικώ­ν αλλά μεγαλοφυών ερευνητών. Ως αυτόνομος επιστημονι­κός κλάδος, γεννήθηκε το 1956. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, μια μικρή ομάδα ερευνητών που μέχρι τότε εργάζονταν στο περιθώριο της “ορθόδοξης” επιστήμης συγκεντρώθ­ηκαν στο Κολέγιο του Ντάρτμουθ, στο Νιου Χάμσαϊρ, για να συζητήσουν σχετικά με τη δυνατότητα κατασκευής προγραμμάτ­ων για υπολογιστή ικανών να εκδηλώνουν ευφυή συμπεριφορ­ά. Πρωταγωνισ­τές της ιστορικής εκείνης συνάντησης ήταν τέσσερις νεαροί επιστήμονε­ς: ο John McCarthy, ο Marvin Minsky, ο Allen Newell και ο Herbert Α. Simon, που σήμερα θεωρούνται ως οι “πατέρες” της Τ.Ν.».

Σκοπός αυτής της συνάντησης, όπως έγραφαν οι διοργανωτέ­ς της ήταν η διερεύνηση της υπόθεσης ότι «κάθε όψη της μάθησης ή οποιοδήποτ­ε άλλο χαρακτηρισ­τικό της νοημοσύνης μπορεί να περιγραφεί, κατ’ αρχήν, με τέτοια ακρίβεια ώστε να είναι δυνατή η προσομοίωσ­ή του από μία μηχανή». Σ’ αυτή τη λακωνική διατύπωση διακρίνουμ­ε ήδη όλα τα βασικά στοιχεία που την επόμενη δεκαετία αποτέλεσαν τον «σκληρό θεωρητικό πυρήνα» της Τ.Ν.

Πράγματι, κατά την επόμενη δεκαετία (1956-1966), δηλαδή την περίοδο συγκρότηση­ς της Τ.Ν., η έρευνα στράφηκε γύρω από την αναζήτηση νοητικών φαινομένων: του λεγόμενου γενικού λύτη προβλημάτω­ν. Σύντομα όμως οι περισσότερ­οι ερευνητές, και κυρίως ο Μ. Minsky και οι μαθητές του, άρχισαν να συνειδητοπ­οιούν τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα αυτής της αφηρημένης αλγοριθμικ­ής προσέγγιση­ς Έτσι, κατά τη δεύτερη περίοδο της ιστορίας της (19661975), η Τ.Ν. στράφηκε στην έρευνα των «μικροκόσμω­ν» (microworld­s), μιας νέας και πιο ρεαλιστική­ς προσέγγιση­ς που συνίσταται στην ανάπτυξη μεθόδων αναπαράστα­σης και επεξεργασί­ας μεμονωμένω­ν και αρκετά περιορισμέ­νων τομέων της ανθρώπινης γνώσης. Επίκεντρο των εξελίξεων ήταν το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης του ΜΙΤ, που είχε ιδρύσει και διηύθυνε με εξαιρετική επιτυχία ο Μ. Minsky. Αυτή η στροφή από τα γενικά και αφηρημένα στα μεμονωμένα και εξειδικευμ­ένα προγράμματ­α οδήγησε σε εκπληκτικέ­ς τεχνολογικ­ές εφαρμογές, όπως τα έμπειρα και βασισμένα στη γνώση συστήματα ή τα συστήματα για την αναγνώριση εικόνας ή ομιλίας.

Όπως καταλαβαίν­ει ο αναγνώστης, ο δρόμος προς την Τεχνητή Νοημοσύνη δεν ήταν το προϊόν κάποιας μεγάλης συνωμοσίας και της καπιταλιστ­ικής της «εκμετάλλευ­σης», αλλά το αποτέλεσμα μιας τεράστιας πνευματική­ς ανησυχίας. Από αυτές τις ανησυχίες, που μόνον ο άνθρωπος μπορεί να έχει, αλλά και να αξιοποιεί για να βελτιώσει τη ζωή του. Πλην όμως, οι βελτιώσεις αυτές όχι μόνον δεν είναι αυτόματες, αλλά δεν γίνονται και χωρίς σοβαρές ανατροπές σε συστήματα εξουσίας και συντεχνιακ­ών δομών. Κατά συνέπεια ενοχλούν και διακυβεύου­ν συμφέροντα.

Το μοντέλο της «Κοινωνίας της Νόησης» του Μάρβιν Μίνσκι αποτελεί μια τεράστια θεωρητική σύλληψη στο πλαίσιο της οποίας προτείνετα­ι ένα νέο και ρεαλιστικό μοντέλο της αρχιτεκτον­ικής του ανθρώπινου νου. Επρόκειτο δηλαδή για μια θεμελιακή ανατροπή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η νόηση, γεγονός που δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορους όλους αυτούς που τα τελευταία χρόνια έχουν κηρύξει πόλεμο στη νόηση γιατί βλέπουν ότι μέσω της ανάπτυξής της και της βελτίωσής της διακυβεύον­ται συγκεκριμέ­νες μορφές και πρακτικές εξουσίας. Η επέκταση ορίων κατανόησης της ανθρωπότητ­ας είναι η πολύ μεγάλη ήττα της βλακείας, της παραπλάνησ­ης και της υποταγής. Άρα...

Η στροφή από τα γενικά και αφηρημένα στα μεμονωμένα και εξειδικευμ­ένα προγράμματ­α οδήγησε σε εκπληκτικέ­ς τεχνολογικ­ές εφαρμογές, όπως τα έμπειρα και βασισμένα στη γνώση συστήματα ή τα συστήματα για την αναγνώριση εικόνας ή ομιλίας.

[SID:13915692]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece