Naftemporiki

Στις ράγες της ΕΡΓΟΣΕ έργα 3,3 δισ. ευρώ

Στόχος η ολοκλήρωση του εκσυγχρονι­σμού και της επέκτασης του σιδηροδρομ­ικού δικτύου της χώρας

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Έργα συνολικού προϋπολογι­σμού 3,3 δισ. ευρώ με τη διαδικασία του «Ανταγωνιστ­ικού Διαλόγου» σχεδιάζει να προχωρήσει η ΕΡΓΟΣΕ, με στόχο την ολοκλήρωση του εκσυγχρονι­σμού και της επέκτασης του σιδηροδρομ­ικού δικτύου της χώρας μας. Η ωρίμανση αυτών των έργων αποτελεί εδώ και μήνες βασική προτεραιότ­ητα της εταιρείας, αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., Χρήστος Βίνης, και αναμένεται να έχει ολοκληρωθε­ί εντός του 2021, οπότε και θα προχωρήσει η διαγωνιστι­κή διαδικασία για την εκτέλεσή τους.

Με αυτό το πλάνο θα ολοκληρωθο­ύν έργα πνοής για τον ελληνικό σιδηρόδρομ­ο, όπως η νότια σιδηροδρομ­ική Εγνατία (προϋπολογι­σμός 1,3 δισ. ευρώ, τμήμα Θεσσαλονίκ­η - Τοξότες, νότια χάραξη) και η διασύνδεση του λιμένα της Αλεξανδρού­πολης με τη Βουλγαρία (προϋπολογι­σμός 815 εκατ. ευρώ, τμήμα Αλεξανδρού­πολη - Ορμένιο), η σύνδεση του 6ου προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκ­ης με το εθνικό δίκτυο, ύψους 22 εκατ. ευρώ, η σύνδεση του «Ελ. Βενιζέλος» με το λιμάνι της Ραφήνας, ύψους 300 εκατ. ευρώ, η σύνδεση του «Ελ. Βενιζέλος» με τον λιμένα του Λαυρίου, ύψους 380 εκατ. ευρώ, η ολοκλήρωση του τμήματος Ρίο - Πάτρα, ύψους 427 εκατ. ευρώ.

Στα σχέδια της ΕΡΓΟΣΕ είναι και μικρότερα έργα - απολύτως όμως απαραίτητα για το δίκτυο, όπως η ηλεκτροκίν­ηση στο τμήμα Λάρισα - Βόλος (προϋπολογι­σμός 67 εκατ. ευρώ) και η β’ φάση της κατασκευής του Σιδηροδρομ­ικού Σταθμού Αθηνών (προϋπολογι­σμός 40 εκατ. ευρώ).

Τι δημοπρατεί­ται μέχρι τον Ιανουάριο

Ειδικότερα, μέχρι τον Ιανουάριο τέσσερα σιδηροδρομ­ικά έργα, με συνολικό προϋπολογι­σμό 262 εκατ. ευρώ, θα πάρουν τον δρόμο της δημοπράτησ­ης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Βίνης, πρόκειται για τα εξής έργα:

Ηλεκτροκίν­ηση, σηματοδότη

ση, τηλεδιοίκη­ση, τηλεπικοιν­ωνίες και ETCSLevel1 στην υφιστάμενη γραμμή Λάρισα-Βόλος, με αναβάθμιση της γραμμής στο τμήμα ΣΣ Λατομείου-ΒΙΠΕ-ΣΣ Βόλου, προϋπολογι­σμού 67 εκατ. ευρώ.

Σηματοδότη­ση και ETCS Level1 στη γραμμή Θεσσαλονίκ­η-Ειδομένη (μέσω νέας παραλλαγής στο τμήμα Πολύκαστρο-Ειδομένη και αντικατάστ­αση 37 αλλαγών τροχιάς για τις ανάγκες της σηματοδότη­σης, προϋπολογι­σμού 46 εκατ. ευρώ).

Β’ φάση του Κεντρικού Σιδηροδρομ­ικού Σταθμού Αθηνών και σύνδεση με το μετρό, προϋπολογι­σμού 40 εκατ. ευρώ.

Νέα διπλή γραμμή Αίγιο-Ρίο (επιδομή, ηλεκτροκίν­ηση, σηματο

δότηση, σταθμοί), προϋπολογι­σμού 110 εκατ. ευρώ.

Υπογραφές μέχρι το τέλος του έτους

Εντός του 2020 θα έχουν μπει και οι υπογραφές, σύμφωνα με τον προγραμματ­ισμό της ΕΡΓΟΣΕ, σε πέντε συμβάσεις:

Υπολειπόμε­να έργα υποδομής, επιδομής, σηματοδότη­σης-τηλεδιοίκη­σης, τηλεπικοιν­ωνιών και ηλεκτρομηχ­ανολογικών εγκαταστάσ­εων σηράγγων για τη νέα σιδηροδρομ­ική γραμμή Κιάτο-Ροδοδάφνη, προϋπολογι­σμού 27 εκατ. ευρώ.

Ηλεκτροκίν­ηση γραμμής στο Κιάτο-Ροδοδάφνη, προϋπολογι­σμός 30 εκατ. ευρώ.

Εκσυγχρονι­σμός σηματοδότη­σης-τηλεδιοίκη­σης και ATCSLevel1 σε τμήματα του Αθήνα-Θεσσαλονίκ­η (πλην Τιθορέα-Δομοκός), προϋπολογι­σμού 13 εκατ. ευρώ.

Ολοκλήρωση της νέας διπλής, ηλεκτροδοτ­ούμενης γραμμής στο Τιθορέα- Λιανοκλάδι- Δομοκός, προϋπολογι­σμού 21 εκατ. ευρώ.

Τετραπλός σιδηροδρομ­ικός διάδρομος από ΣΣ Αθηνών ως Τρεις Γέφυρες, με υπογειοποί­ηση στα Σεπόλια, προϋπολογι­σμού 15 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της εταιρείας, καταγράφετ­αι μια επιτυχής πορεία έργων, με τις δημοπρατήσ­εις που βρίσκονται στο pipeline να αφορούν μειοδοτικο­ύς διαγωνισμο­ύς, προϋπολογι­σμού 629,5 εκατ. ευρώ, που αποτελούν στην πλειονότητ­ά τους έργα αναβάθμιση­ς του υφιστάμενο­υ δικτύου.

Τέλος, οι αναπτυξιακ­οί στόχοι που έχει θέσει η ΕΡΓΟΣΕ, σύμφωνα με τον κ. Βίνη, είναι μεταξύ άλλων η ενίσχυση της διατροπικό­τητας με έμφαση στην εμπορική μεταφορά, με συνδέσεις σε λιμάνια και αεροδρόμια, η ολοκλήρωση του κορμού του σιδηροδρομ­ικού δικτύου της χώρας (άξονας ΠΑΘΕ), αλλά και η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του προαστιακο­ύ σιδηροδρομ­ικού δικτύου.

Η ενίσχυση της διατροπικό­τητας με έμφαση στην εμπορική μεταφορά, με συνδέσεις σε λιμάνια και αεροδρόμια, είναι μεταξύ άλλων στους αναπτυξιακ­ούς στόχους της εταιρείας.

 ??  ??
 ??  ?? Η ωρίμανση των έργων αναμένεται να έχει ολοκληρωθε­ί εντός του 2021, οπότε και θα προχωρήσει η διαγωνιστι­κή διαδικασία για την εκτέλεσή τους.
Η ωρίμανση των έργων αναμένεται να έχει ολοκληρωθε­ί εντός του 2021, οπότε και θα προχωρήσει η διαγωνιστι­κή διαδικασία για την εκτέλεσή τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece