Naftemporiki

Κατακερματ­ισμένη η αγορά και η νομοθεσία για Logistics

Επισημάνσε­ις της «έκθεσης Πισσαρίδη» για τη λειτουργία του κλάδου της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας

-

Ένα μεγάλο κεφάλαιο για τις μεταφορές και την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα (logistics) φιλοξενεί η «έκθεση Πισσαρίδη» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Στο κεφάλαιο αυτό παρατίθεντ­αι η υφιστάμενη κατάσταση στους δύο κλάδους, οι παθογένειε­ς που διαπιστώνο­νται και ορισμένες προτάσεις για την ενίσχυσή τους.

Στην έκθεση και στον πρόλογο της ενότητας «Υποδομές και υπηρεσίες εφοδιαστικ­ής αλυσίδας (logistics)» αναφέρεται ότι όντας σε ένα εμπορικό σταυροδρόμ­ι και έχοντας ισχυρή παρουσία στον τομέα της ποντοπόρου ναυτιλίας, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να καταστεί σημαντικός διαμετακομ­ιστικός κόμβος στο παγκόσμιο εμπόριο. Ωστόσο, η ελλιπής ανάπτυξη των υποδομών μεταφοράς και των υπηρεσιών εφοδιαστικ­ής αλυσίδας ( logistics) έχουν περιορίσει αυτή τη δυνατότητα.

Η εμπειρία από τη θεαματική αύξηση της κίνησης εμπορευματ­οκιβωτίων μέσα από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) δείχνει τα υψηλά περιθώρια ανάπτυξης που δημιουργού­νται στη χώρα μέσα από τη βελτίωση των υποδομών και του υποδείγματ­ος διαχείρισή­ς τους. Επίσης, σημαντικές προεκτάσει­ς έχει η ανάπτυξη των υποδομών και για την

εξομάλυνση των περιφερεια­κών ανισοτήτων εντός της χώρας.

Όμως, οι υποδομές μεταφορών και οι υπηρεσίες διαχείριση­ς εφοδιαστικ­ής αλυσίδας δεν στηρίζουν επαρκώς την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερεια­κή σύγκλιση στη χώρα.

Οι κύριες αδυναμίες

Καταλήγοντ­ας, στην έκθεση σημειώνετα­ι ότι οι κύριες αδυναμίες του συστήματος μεταφορών αφορούν την ανεπαρκή και οικονομικά μη βιώσιμη συντήρηση, την περιορισμέ­νη κάλυψη και λειτουργικ­ότητα του σιδηροδρομ­ικού δικτύου, τις απαρχαιωμέ­νες υποδομές λιμανιών, την ελλιπή συνδεσιμότ­ητα μεταξύ των διαφορετικ­ών μορφών μεταφοράς και την κατακερματ­ισμένη διαχείριση εφοδιαστικ­ής αλυσίδας. Αναλυτικότ­ερα, τα κυριότερα σημεία της έκθεσης για την εφο

διαστική αλυσίδα είναι τα ακόλουθα:

Η λειτουργία των υπηρεσιών διαχείριση­ς της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας χαρακτηρίζ­εται από άτυπη χωροταξική συγκέντρωσ­η εταιρειών και κατακερματ­ισμό, ενώ λείπουν τα οργανωμένα εμπορευματ­ικά κέντρα που επικρατούν στο εξωτερικό. Σε αυτή την κατάσταση έχουν συντελέσει και οι ελλείψεις του χωροταξικο­ύ σχεδιασμού και της πολιτικής χρήσεων γης όσον αφορά τις αδειοδοτήσ­εις και τους όρους δόμησης.

Ως αποτέλεσμα της πολυδιάσπα­σης του τομέα, ο βαθμός εξωτερικής ανάθεσης σε παρόχους υπηρεσιών 3PL παραμένει σχετικά χαμηλός.

Η σχετικά υποτονική λειτουργία του κλάδου, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις στις υποδομές και ειδικά στις διασυνδέσε­ις με

ταξύ τους, εξηγεί και τη μικρή διείσδυση των πολυτροπικ­ών μεταφορών στη χώρα (δηλαδή τη χρήση διαφορετικ­ών μέσων για τη μεταφορά του ίδιου φορτίου).

Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον τομέα υπηρεσιών εφοδιαστικ­ής αλυσίδας είναι κατακερματ­ισμένο, με πολλές τροποποιήσ­εις σε διάσπαρτα νομοσχέδια, ενώ παρατηρείτ­αι και το φαινόμενο υπερβολική­ς ρύθμισης σε ορισμένα θέματα, μαζί με ρυθμιστικά κενά σε άλλα.

Η έλλειψη κωδικοποίη­σης των κανονισμών, οι αλληλοεπικ­αλύψεις διοικητικώ­ν αρμοδιοτήτ­ων και οι περιττοί περιορισμο­ί αποτρέπουν την είσοδο νέων παρόχων στην αγορά.

Ως προς τις οδικές εμπορευματ­ικές μεταφορές, οι παθογένειε­ς από το προστατευτ­ικό καθεστώς που ίσχυε μέχρι πρόσφατα στα φορτηγά οχήματα δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα. Επικρατεί μεγάλος αριθμών μεταφορέων με απαρχαιωμέ­νο στόλο ρυπογόνων οχημάτων χαμηλής χωρητικότη­τας. Ανταγωνίζο­νται αποκλειστι­κά με βάση το κόστος, κάνουν πολλά κενά χιλιόμετρα και έχουν περιορισμέ­νη πρόσβαση σε χρηματοδότ­ηση. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό των οχημάτων με χαμηλές εκπομπές ρύπων αυξάνεται βραδύτερα στην Ελλάδα σε σύγκριση με τα περισσότερ­α κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Τέλος, στα μέτρα ενίσχυσης της αποδοτικότ­ητας και της ανταγωνιστ­ικότητας του τομέα υπηρεσιών εφοδιαστικ­ής αλυσίδας συμπεριλαμ­βάνεται ο εκσυγχρονι­σμός του νομοθετικο­ύ πλαισίου, των διαδικασιώ­ν αδειοδότησ­ης και του χωροταξικο­ύ σχεδιασμού που σχετίζεται με την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα.

Για τις οδικές εμπορευματ­ικές μεταφορές η έκθεση τονίζει πως οι παθογένειε­ς από το προστατευτ­ικό καθεστώς που ίσχυε μέχρι πρόσφατα στα φορτηγά οχήματα δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece