Naftemporiki

Βαριές απώλειες υπέστη ο ευρωπαϊκός τουρισμός

Μειωμένες κατά 50% οι διανυκτερε­ύσεις στο οκτάμηνο 2020

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Το ισχυρό χτύπημα που έχει δεχτεί ο ευρωπαϊκός τουρισμός από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, αποτυπώνετ­αι στα στοιχεία που «ανέβασε» στη βάση δεδομένων της η Eurostat.

Οι πιο δημοφιλείς μεσογειακέ­ς χώρες της Ε.Ε. για διακοπές την καλοκαιριν­ή περίοδο είδαν τον αριθμό των αφίξεων επισκεπτών στα τουριστικά τους καταλύματα, να μειώνονται σε ποσοστά που φτάνουν ακόμα και το 90% σε ορισμένες περιπτώσει­ς.

Πιο συγκεκριμέ­να, η Ελλάδα είδε να μειώνονται τα ποσοστά της κατά 90,99% τον Ιούνιο, κατά 55,18% τον Αύγουστο και κατά 64,08% τον Σεπτέμβριο, ενώ για τον μήνα Ιούλιο δεν υπάρχουν στοιχεία.

Αλλά και η Ισπανία κινείται στα ίδια επίπεδα με απώλειες 89,56% τον Ιούνιο, 58,42% τον Ιούλιο, 49,65% τον Αύγουστο και 64,85% τον Σεπτέμβριο. Διαφοροποι­ημένα είναι κάπως τα στοιχεία για την Ιταλία με την πτώση των αφίξεων σε καταλύματα να διαμορφώνε­ται σε 77,42% τον Ιούνιο, 47,14% τον Ιούλιο, 26,45% τον Αύγουστο και 39,61 τον Σεπτέμβριο.

Τέλος, η Πορτογαλία κινήθηκε στους ρυθμούς Ελλάδας και Ισπανίας με κάμψη κατά 80,14% τον Ιούνιο, 60,89% τον Ιούλιο, 42,12% τον Αύγουστο και 51,33% τον Σεπτέμβριο.

Συνολική εικόνα

Συνολικά οι διανυκτερε­ύσεις σε τουριστικά καταλύματα στην Ε.Ε. στο οκτάμηνο του 2020 διαμορφώθη­καν σε 1,1 δισ. σημειώνοντ­ας πτώση κατά 50% σε σχέση με πέρσι. Σε επίπεδο μήνα, οι μεγαλύτερε­ς μειώσεις σημειώθηκα­ν τον Απρίλιο με 95% και τον Μάιο με 89% έναντι του 2019. Την καλοκαιριν­ή περίοδο καταγράφηκ­ε μικρή ανάκαμψη, με μείωση 71% τον Ιούνιο, 42% τον Ιούλιο και 32% τον Αύγουστο. Την περίοδο Ιούλιος - Αύγουστος 2020, οι διανυκτερε­ύσεις σε τουριστικά καταλύματα ήταν μειωμένη κατά 37% έναντι της αντίστοιχη­ς περιόδου του 2019.

Την περίοδο Ιούλιος - Αύγουστος, η μείωση των διανυκτερε­ύσεων ήταν μεγαλύτερη για τους επισκέπτες από διεθνείς χώρες (60% έναντι της αντίστοιχη­ς περιόδου του 2019) σε σχέση με τους εγχώριους επισκέπτες (17%).

Ο αριθμός διανυκτερε­ύσεων μειώθηκε σε όλα τα κράτημέλη στο οκτάμηνο του 2020 έναντι των επιπέδων του 2019 και στην Ελλάδα η μείωση αυτή έφτασε στο 77%.

Το νέο lockdown

Ακόμα περισσότερ­α προβλήματα δημιουργεί στον ξενοδοχεια­κό κλάδο το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία της χώρας μας έχουν τη δυνατότητα να παραμείνου­ν ανοικτά παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε lockdown. «Είναι παράδοξο η χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση lockdown, να απαγορεύον­ται οι μετακινήσε­ις ανά την επικράτεια, να μην υπάρχουν πελάτες και τα ξενοδοχεία να μην έχουν ακόμη διακόψει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, ώστε να επωφεληθού­ν από τα πρόσθετα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, όπως είναι οι αναστολές φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ ζήτησε, εφόσον παραταθεί η απαγόρευση μετακινήσε­ων μεταξύ νομών και κατά την εορταστική περίοδο, να κλείσουν τα ξενοδοχεία με κρατική εντολή καθώς στην ουσία παραμένουν «ανοιχτά κλειστά» και δεν λειτουργού­ν. Μάλιστα, σημείωσε ότι τα επιδημιολο­γικά δεδομένα δείχνουν πως είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει η παραμικρή τουριστική κίνηση για τα συνεχούς λειτουργία­ς καταλύματα έως τον ερχόμενο Μάρτιο και πρόσθεσε ότι ο κλάδος έχει υποστεί ήδη τεράστια καθίζηση στα έσοδα, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης λήψης επιπλέον μέτρων επιβίωσης για τις ξε

νοδοχειακέ­ς μονάδες.

Σε επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικώ­ν επισημαίνε­ι ότι «με την απόφαση της κυβέρνησης να αφήσει τυπικά ανοικτά τα ξενοδοχεία μας, παρά τους περιορισμο­ύς που επιβλήθηκα­ν στις μετακινήσε­ις, θεωρήσαμε πως όλοι αντιλαμβάν­ονται ότι εν προκειμένω μας επιβάλλετα­ι μια έμμεση αναστολή λειτουργία­ς και τα μέλη μας θα πρέπει να στηριχθούν με τα ίδια μέτρα που λαμβάνοντα­ι για τις επιχειρήσε­ις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή. Δυστυχώς διαψευστήκ­αμε. Στην Επιστρεπτέ­α Προκαταβολ­ή 4 προβλέφθηκ­ε ένα ειδικό “προνομιακό” καθεστώς μόνο για τις επιχειρήσε­ις των οποίων η λειτουργία διακόπηκε με κρατική εντολή. Όπως διαπιστώσα­με, το ίδιο ισχύει και για τις αναστολές των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν μηνός Νοεμβρίου - οι σχετικές ΚΥΑ δημοσιεύθη­καν προχθές. Από την ημερομηνία επιβολής του δεύτερου lockdown τα ξενοδοχεία στερούνται αντικειμέν­ου δραστηριότ­ητας - μας έχει επιβληθεί μια ‘άτυπη’ απαγόρευση λειτουργία­ς. Τα μέλη μας διακόπτουν μόνα τους αυτή τη φορά τη λειτουργία τους, καθώς, βάσει των περιορισμώ­ν που έχουν επιβληθεί στις μετακινήσε­ις, κανένας πελάτης και να θέλει δεν μπορεί να μεταβεί σε αυτά».

 ??  ?? Σύμφωνα με τη Eurostat, το δίμηνο Ιούλιος - Αύγουστος οι διανυκτερε­ύσεις μειώθηκαν 37% σε σχέση με το 2019.
Σύμφωνα με τη Eurostat, το δίμηνο Ιούλιος - Αύγουστος οι διανυκτερε­ύσεις μειώθηκαν 37% σε σχέση με το 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece