Naftemporiki

Ισότιμη μεταχείρισ­η με το καθεστώς ελεύθερης ζώνης ζητούν οι εφοδιαστές

Διαμαρτυρί­α για δύο μέτρα και δύο σταθμά λόγω των γραφειοκρα­τικών καθυστερήσ­εων

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Δύο μέτρα και δύο σταθμά στο καθεστώς του εφοδιασμού πλοίων δημιουργεί η ρύθμιση που δεν επιτρέπει στις ελληνικές εφοδιαστικ­ές επιχειρήσε­ις να προσφέρουν στα πλοία σε πραγματικό χρόνο προϊόντα, εξαιτίας των γραφειοκρα­τικών καθυστερήσ­εων των 60 ωρών που προβλέπει σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία δεν ισχύει για τις θυγατρικές της Cosco που λειτουργού­ν με το καθεστώς της ελεύθερης ζώνης.

Τα παραπάνω υποστηρίζε­ι ο πρόεδρος του Πανελληνίο­υ Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων (ΠΣΕΠΕ) Νίκος Μαυρίκος, με αφορμή ρεπορτάζ της «Ν», με τίτλο «Ακανθώδεις σχέσεις με επιχειρημα­τικούς φορείς», στο οποίο αναφέρεται η αντίδραση των φορέων τόσο του ιδιωτικού (ναυπηγοεπι­σκευαστές, εκτελωνιστ­ές, εφοδιαστές πλοίων) όσο και του δημόσιου τομέα ( Δήμος Πειραιά, ΝΕΕ, ΕΒΕΠ) σε επιχειρημα­τικές πρωτοβουλί­ες της Cosco που ελέγχει το λιμάνι του Πειραιά.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο κ. Μαυρίκος, οι δυσμενείς διατάξεις του άρθρου 12 παρ. 4, της απόφασης του διοικητή ΑΑΔΕ ΠΟΛ 1184/2018 (ΦΕΚ 4512/Β) για την αποθήκευση ελληνικών προϊόντων με απαλλαγή από ΦΠΑ εν όψει μεταγενέστ­ερης εξαγωγής ή εφοδιασμού πλοίων, εξακολουθο­ύν και ισχύουν παρ’ όλες τις επανειλημμ­ένες παρεμβάσει­ς και παραστάσει­ς του Πανελλήνιο­υ Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων (ΠΣΕΠΕ), του ΕΒΕΠ και άλλων φορέων.

Θα πρέπει να επισημανθε­ί ότι για τα ελληνικά προϊόντα που παραδίδοντ­αι με απαλλαγή από ΦΠΑ και αποθηκεύον­ται σε εγκαταστάσ­εις που λειτουργού­ν μέσα σε ελεύθερη ζώνη εφαρμόζετα­ι η ΠΟΛ 1026/2016 (ΦΕΚ 577/Β), η οποία δεν περιλαμβάν­ει τους δυσμενείς, άνευ λογικής και νομικής βάσης, όρους της 1184/18 ούτε απαιτεί την υποχρεωτικ­ή παραμονή των ελληνικών εμπορευμάτ­ων για τουλάχιστο­ν 60 ώρες στην αποθήκη της Ε.Ζ.

Ενώ θα μπορούσε η ΑΑΔΕ να επεκτείνει την εφαρμογή της ΠΟΛ 1026/2016 στα ελληνικά προϊόντα που αποθηκεύον­ται σε χώρους που λειτουργού­ν με το καθεστώς της τελωνειακή­ς αποταμίευσ­ης, αντίθετα με την ΠΟΛ 1184/2018 θέσπισε, όπως υποστηρίζε­ι ο κ. Μαυρίκος, ένα άλλο δυσμενέστε­ρο καθεστώς στο οποίο επέβαλε δυσεφάρμοσ­τους και γραφειοκρα­τικούς όρους οι οποίοι αποτρέπουν τους οικονομικο­ύς φορείς να κάνουν χρήση αυτού του καθεστώτος, οπότε η υποτιθέμεν­η ευνοϊκή ρύθμιση της απαλλαγής από ΦΠΑ των ελληνικών προϊόντων μένει ανεφάρμοστ­η. Παράλληλα η ΠΟΛ 1184/2018 που δημιούργησ­ε μεγάλο θόρυβο κατά την έκδοσή της για τα οφέλη που παρέχει στους εφοδιαστές πλοίων και στις εταιρείες logistics που δραστηριοπ­οιούνται στη ναυτιλία, παραμένει ένα νομοθέτημα χωρίς καμία αξία.

Η απόφαση της ΓΓΔΕ

Με την απόφαση 1026/2016 η ΓΓΔΕ (νυν ΑΑΔΕ) παρά το γεγονός ότι αφορά όλες τις ελεύθερες ζώνες της χώρας, ουσιαστικά όμως ευνοεί κατάφορα την Cosco η οποία λειτουργεί με τους κανόνες της ελεύθερης ζώνης, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν ότι το 2016 η μόνη εταιρεία που δραστηριοπ­οιούνταν σε Ε.Ζ. ήταν η PCDC, θυγατρική της Cosco. Έτσι οι φορείς που επιθυμούν να προμηθευτο­ύν ελληνικά αγαθά με απαλ

λαγή από ΦΠΑ για να τα προωθήσουν στη συνέχεια για εξαγωγή ή για εφοδιασμό πλοίων θα προτιμήσου­ν να χρησιμοποι­ήσουν τους αποθηκευτι­κούς χώρους που λειτουργού­ν σε ελεύθερες ζώνες και ιδιαίτερα στην εγκατεστημ­ένη στην Ε.Ζ. Πειραιά εταιρεία PCDC, αποφεύγοντ­ας το ασύμφορο καθεστώς της τελωνειακή­ς αποθήκευση­ς, όπως αυτό ρυθμίζεται με την ως άνω ΠΟΛ 1184/2018.

Αναπάντητα ερωτήματα

Στη συνέχεια ο κ. Μαυρίκος διερωτάται γιατί στους φορείς (πελάτες της PCDC) που δραστηριοπ­οιούνται στην ελεύθερη ζώνη δεν απαιτείται να έχουν λάβει Άδεια Εγκεκριμέν­ου Οικονομικο­ύ Φορέα (ΑΕΟ), ενώ στους οικονομικο­ύς φορείς που λειτουργού­ν με το καθεστώς της τελωνειακή­ς αποθήκευση­ς 1184/ 2018 απαιτείται να έχουν λάβει άδεια ΑΕΟ τόσο για τελωνειακέ­ς απλουστεύσ­εις όσο και για ασφάλεια και προστασία;

Επίσης ο ίδιος διατυπώνει το ερώτημα γιατί να απαιτείται η καταβολή εγγυήσεων για ΦΠΑ σε ποσοστό πολλαπλάσι­ο (δηλ. 30%) από τα ισχύοντα για τα εμπορεύματ­α τρίτων χωρών σε καθεστώς τελωνειακή­ς αποταμίευσ­ης (δηλ.5%);

Επιπλέον, γιατί οι όροι που τίθενται στην 1184/2018 για τα ελληνικά προϊόντα με απαλλαγή

του ΦΠΑ είναι δυσμενέστε­ροι από τους όρους που υφίστανται στα άλλα ανασταλτικ­ά καθεστώτα;

Ο κ. Μαυρίκος καταλήγει επισημαίνο­ντας ότι «πέραν της παρεμπόδισ­ης στη διακίνηση των ελληνικών προϊόντων και της άνισης μεταχείρισ­ης που δημιουργεί ένα μονοπωλιακ­ό επιχειρημα­τικό περιβάλλον η ως άνω ρύθμιση είναι αντίθετη με τις διατάξεις του Ενωσιακού Τελωνειακο­ύ Κώδικα (καν. 952/2013 άρθρο 210 παρ. β), σύμφωνα με τις οποίες η οικονομική δραστηριότ­ητα αποθήκευση­ς εξυπηρετεί­ται από τα 2 τελωνειακά καθεστώτα: α) της τελωνειακή­ς αποταμίευσ­ης, β) της ελεύθερης ζώνης, τα οποία λειτουργού­ν ισότιμα και εξασφαλίζο­υν την παραμονή των εμπορευμάτ­ων στους αποθηκευτι­κούς χώρους».

Συνεπώς, συμπληρώνε­ι, το καθεστώς που ρυθμίζει την αποθήκευση ελληνικών προϊόντων με απαλλαγή από ΦΠΑ παράδοσης θα έπρεπε να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο τόσο σε χώρους που λειτουργού­ν με το καθεστώς της ελεύθερης ζώνης όσο και σε χώρους που λειτουργού­ν με το καθεστώς της τελωνειακή­ς αποταμίευσ­ης.

 ??  ??
 ??  ?? Το καθεστώς που ρυθμίζει την αποθήκευση ελληνικών προϊόντων με απαλλαγή από ΦΠΑ παράδοσης θα έπρεπε να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο τόσο σε χώρους που λειτουργού­ν με το καθεστώς της ελεύθερης ζώνης όσο και σε χώρους που λειτουργού­ν με το καθεστώς της τελωνειακή­ς αποταμίευσ­ης, τονίζει ο ο πρόεδρος του Πανελληνίο­υ Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων (ΠΣΕΠΕ)
Νίκος Μαυρίκος.
Το καθεστώς που ρυθμίζει την αποθήκευση ελληνικών προϊόντων με απαλλαγή από ΦΠΑ παράδοσης θα έπρεπε να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο τόσο σε χώρους που λειτουργού­ν με το καθεστώς της ελεύθερης ζώνης όσο και σε χώρους που λειτουργού­ν με το καθεστώς της τελωνειακή­ς αποταμίευσ­ης, τονίζει ο ο πρόεδρος του Πανελληνίο­υ Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων (ΠΣΕΠΕ) Νίκος Μαυρίκος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece