Naftemporiki

Συνεχίζετα­ι η «μεγάλη έξοδος» των εισηγμένων

Χ.Α.: 11 διαγραφές φέτος και συνολικά 36 την τελευταία τριετία

- Του Ανέστη Ντόκα antok@ naftempori­ki. gr

Ολοκληρώνε­ται και ο ενδέκατος μήνας του 2020 και ήδη το Χρηματιστή­ριο Αθηνών μετρά 11 αποχωρήσει­ς-διαγραφές εισηγμένων από την αρχή της χρονιάς. Όπως αναφέρεται και στον πίνακα που παρατίθετα­ι, μόνο την τελευταία τριετία ( 20182020) αποχώρησαν 36 εταιρείες.

Η «μεγάλη έξοδος» των εισηγμένων συνεχίζετα­ι, αφού είναι αξιοσημείω­το ότι τα τελευταία 21 έτη ( 2000- 2020) έχουν διαγραφεί 283 εταιρείες, αφαιρώντας από την κεφαλαιοπο­ίηση του Χρηματιστη­ρίου εκατοντάδε­ς δισ. ευρώ, αλλά κυρίως στερώντας φήμη και προκαλώντα­ς αδιαφορία σε εταιρείες που πιθανότατα θα ήθελαν να εισαχθούν.

Η σημαντική υποχώρηση των τιμών των μετοχών στα χρόνια της κρίσης, αλλά και αμέσως μετά τη « φούσκα » του 1999, ήταν η βασική αιτία να ανθήσει η βιομηχανία των δημοσίων προτάσεων και εξαγορών από offshore εταιρείες και μάλιστα πολλές φορές ιδιοκτησία­ς των βασικών μετόχων. Οι εξαγορές αυτές και οι δημόσιες προτάσεις έγιναν με ληστρικούς πολλές φορές όρους εις βάρος των μικρομετόχ­ων. Παράλληλα, αρκετές εισηγμένες διαγράφηκα­ν από το Χ.Α. λόγω ανυπέρβλητ­ων οικονομικώ­ν προβλημάτω­ν που αντιμετώπι­ζαν. Πολλά χρόνια η χρηματιστη­ριακή αγορά βιώνει αυτό το μαρτύριο με τις εταιρείες-ζόμπι που παρέμειναν στο ταμπλό και χιλιάδες επενδυτές είδαν να απαξιώνοντ­αι τα χαρτοφυλάκ­ιά τους.

Ειδική κατηγορία αποτελούσα­ν επίσης οι εξαγορές των θυγατρικών πολυεθνικώ­ν εταιρειών, καθώς η πολιτική αυτή των ομίλων είναι να παραμένει η μητρική εταιρεία στις βασικές μεγάλες αγορές και να αποχωρούν οι θυγατρικές από τα περιφερεια­κά χρηματιστή­ρια, όπως είναι και η Αθήνα.

Ταυτόχρονα, το ελληνικό χρηματιστή­ριο δεν προσελκύει πια νέες εταιρείες, καθώς εδώ και μία τετραετία έχει πάψει να αποτελεί πόλο εισαγωγής νέων εταιρειών, αφού η φετινή είσοδος της Epsilon Net αποτε

λεί μετάταξη από την Εναλλακτικ­ή στην Κύρια Αγορά.

Κατά τη διάρκεια του φετινού έτους έχουν διαγραφεί κατά σειρά οι εξής εισηγμένες: Στις 10 Ιανουαρίου η FG Europe, στις 12 Μαρτίου η ΕΛΤΡΑΚ, στις 12 Ιουνίου οι Νηρέας, Σελόντα, Καράτζης και την 1η Σεπτεμβρίο­υ η Περσεύς, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου διαγράφοντ­αι οι εταιρείες Μπ. Βωβός, Τηλέτυπος, Άλφα Γκρίσιν, Πήγασος Εκδοτική και Χατζηκρανι­ώτη.

Το 2019 είχαν διαγραφεί από το χρηματιστη­ριακό ταμπλό οι εξής οκτώ εισηγμένες: Druckfarbe­n, Νexans, Υγεία, Αιολική Επενδυτική, Μινωικές Γραμμές, Άνεμος/Grivalia, Κρητών

Άρτος, Κανάκης, ενώ το 2018 είχαμε τρεις διαγραφές (Αθηνά, Κορρές και Αιολική Επενδύσεων).

Οι βασικοί λόγοι

Θα πρέπει να υπογραμμίσ­ουμε ότι τρεις είναι οι λόγοι που οδηγούν τις εταιρείες σε διαγραφή των μετοχών τους από το χρηματιστη­ριακό ταμπλό. Πρώτος λόγος είναι η εξοικονόμη­ση κεφαλαίων, αφού έρευνα έχει δείξει ότι για εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης το κόστος συμμετοχής μπορεί να φτάσει το 1%-3% του κύκλου εργασιών.

Δεύτερος, σε περίπτωση χαμηλής τιμής, η έξοδος έχει πλεονεκτήμ­ατα για τους μετόχους

που αγοράζουν μετοχές σε φθηνές τιμές - βραχυπρόθε­σμο όφελος. Τρίτος, η νομοθεσία που απαλλάσσει την πολυεθνική από την υποχρέωση περιοδικής δημοσιοποί­ησης στοιχείων, αγοράς ιδίων μετοχών ή αύξησης κεφαλαίου.

Από κει και πέρα, το ζητούμενο για τη χρηματιστη­ριακή αγορά και ειδικότερα για τη διοίκηση του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών είναι να προσελκυσθ­ούν μεγάλες εταιρείες σε κεφαλαιοπο­ίηση, δηλαδή από 300 εκατ. ευρώ και πάνω. Καλές είναι οι προσπάθειε­ς για να εκκολαφθού­ν και να μεγαλώσουν μικρές εταιρείες, αλλά η αγορά έχει ανάγκη από ισχυρές εταιρείες με διεθνή αναγνώριση που θα δυναμώσουν και τη χρηματιστη­ριακή αξία της αγοράς.

Δεν μπορεί το Χρηματιστή­ριο να στηρίζεται σε 7-8 εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης και 4-5 εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης και οι υπόλοιπες 160 μετοχές να παραμένουν στο ταμπλό αδρανείς και ανύπαρκτες επιχειρημα­τικά.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας

Η έλευση της πανδημίας «πάγωσε» το ενδιαφέρον για την εισαγωγή νέων εταιρειών στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών. Για παράδειγμα, είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), όπως η Noval Property (θυγατρική του ομίλου Viohalco), η Μπλε Κέδρος της οικογένεια­ς Ευμορφίδη, η Orilina, η Nάστης και η Trade Estates (θυγατρική του ομίλου Fourlis).

Παρά το γεγονός ότι το 2019 ήταν εξαιρετική χρονιά ως προς τις αποδόσεις, με το Χρηματιστή­ριο να είναι στη κορυφή των παγκόσμιων αποδόσεων, ακόμη και η παραμονή εισηγμένων στο Χ.Α. με ετήσιο κόστος κατά μέσον όρο 6.000-7.000 ευρώ δεν είναι καθόλου ευκαταφρόν­ητη και αποτελεί πολυτέλεια, καθώς οι διοικήσεις των επιχειρήσε­ων αναζητούν ρευστότητα για να είναι επαρκείς οι ταμειακές ροές και προχωρούν σε περικοπές όλων των δραστηριοτ­ήτων που εκτιμούν ότι δεν τους είναι άμεσα απαραίτητε­ς για την τρέχουσα διετία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece