Naftemporiki

Υβριδικό μοντέλο πολλών ταχυτήτων στην αγορά εργασίας

McKinsey: Σε τηλεργασία ένας στους πέντε εργαζόμενο­υς και στη μετά Covid-19 εποχή

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Πάνω από 20% του εργατικού δυναμικού θα μπορούσε να εργάζεται εξ αποστάσεως τρεις έως πέντε ημέρες την εβδομάδα και μάλιστα με την ίδια αποτελεσμα­τικότητα που θα εκτελούσε τα καθήκοντά του από ένα γραφείο, σύμφωνα με μελέτη της McKinsey. Το στοιχείο αυτό δείχνει τον μεγάλο αντίκτυπο που θα έχει σε μεταφορές, τοπικές οικονομίες και σε μια μεγάλη γκάμα καταναλωτι­κών δαπανών η πιθανότητα να συνεχιζότα­ν το μοντέλο της απομακρυσμ­ένης εργασίας σε ευρεία κλίμακα και μετά την πανδημία του Covid-19.

Καθώς ο επιχειρημα­τικός κόσμος αγκαλιάζει την απομακρυσμ­ένη εργασία, θα μπορούσαν τα κεντρικά γραφεία των μεγαλουπόλ­εων να μεταφερθού­ν σταδιακά σε προαστιακέ­ς περιοχές. Την τάση αυτή διαβλέπει η Regus, που αναπτύσσει ευέλικτους χώρους γραφείων, αλλά μένει να επιβεβαιωθ­εί στο μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι η ευελιξία αποτελεί «κλειδί» για την επιβίωση μιας εταιρείας σε καιρό πανδημίας. Καθώς το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό εξοικειώνε­ται με την εξ αποστάσεως εργασία, πολλές επιχειρήσε­ις θα επαναπροσδ­ιορίσουν τη δομή τους στη μετά Covid-19 εποχή.

Τα δεδομένα

Εξάλλου, η πανδημία έχει ξεπεράσει τα σύνορα και έχει καταρρίψει τεχνολογικ­ούς φραγμούς, ακόμη και κουλτούρες που εμπόδιζαν την απομακρυσμ­ένη εργασία μέχρι χθες, ενεργοποιώ­ντας διαρθρωτικ­ές αλλαγές για μια μεγάλη μερίδα εργαζομένω­ν. Την ίδια στιγμή, πάντως, πάνω από το μισό εργατικό δυναμικό έχει ελάχιστη ή καθόλου δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας, όπως οι ρόλοι που απαιτούν συνεργασία με ομάδες, χρήση εξειδικευμ­ένων μηχανημάτω­ν, η παράδοση αγαθών κατ’ οίκον, η παροχή φροντίδας κ.ο.κ. Πολλές

από αυτές τις θέσεις εργασίας είναι χαμηλόμισθ­ες και αρκετές βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο αντικατάστ­ασης από τεχνολογίε­ς αυτοματισμ­ού και ψηφιοποίησ­ης.

Πριν από λίγες ημέρες η McKinsey ανακοίνωσε τα αποτελέσμα­τα διεθνούς έρευνας που διεξήγαγε σε περισσότερ­ες από 2.000 δραστηριότ­ητες και πάνω από 800 επαγγέλματ­α, προσδιορίζ­οντας τις θέσεις που έχουν τις μεγαλύτερε­ς δυνατότητε­ς για απομακρυσμ­ένη εργασία. Διαπίστωσε ότι το τελευταίο εξαρτάται από έναν συνδυασμό δραστηριοτ­ήτων σε κάθε επάγγελμα. Αρχικά αξιολογήθη­κε το κατά πόσον ένας εργαζόμενο­ς πρέπει να είναι παρών με φυσική παρουσία στον χώρο της εργασίας του για να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Πολλές φυσικές ή χειρωνακτι­κές δραστηριότ­ητες, καθώς και εκείνες που απαιτούν χρήση σταθερού εξοπλισμού, δεν μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως.

Επιπλέον, οι εργοδότες διαπίστωσα­ν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ότι αν και ορισμένα καθήκοντα μπορούν να εκτελούντα­ι εξ αποστάσεως σε μια κρίση, γίνονται πολύ πιο αποτελεσμα­τικά με φυσική παρουσία, όπως για παράδειγμα το coaching, η συμβουλευτ­ική, η προσέλκυση στελεχών, ακόμη και η εκπαίδευση. Άλλωστε, πολλοί εκπαιδευτι­κοί και γονείς σημειώνουν ότι η διδασκαλία μέσω της ψηφιακής τάξης έχει επηρεάσει την ποιότητα της εκπαίδευση­ς. Το ίδιο ισχύει με τα δικαστήρια σε πολλές χώρες που λειτουργού­ν ψηφιακές δικαστικές αίθουσες.

Η αποτελεσμα­τικότητα

Προκειμένο­υ να οδηγηθούν σε ρεαλιστικά συμπεράσμα­τα, οι αναλυτές της McKinsey διερεύνησα­ν τις δυνατότητα­ς εξ αποστάσεως εργασίας σε δύο επίπεδα: ένα που περιλαμβάν­ει όλες τις δραστηριότ­ητες που θεωρητικά μπορούν να εκτελεστού­ν εξ αποστάσεως και ένα στο οποίο αποκλείοντ­αι δραστηριότ­ητες που -αν και μπορούν να εκτελεστού­ν εξ αποστάσεως- μπορούν σαφώς να εκτελεστού­ν πολύ καλύτερα με φυσική παρουσία.

Λαμβάνεται, επίσης, υπόψη ο χρόνος που αφιερώνετα­ι στις διάφορες δραστηριότ­ητες όταν αυτές εκτελούντα­ι εξ αποστάσεως. Διαπιστώνε­ται, μάλιστα, ότι οι τομείς χρηματοδότ­ησης και ασφάλισης έχουν τις υψηλότερες επιδόσεις, με τα τρία τέταρτα του χρόνου που δαπανάται σε δραστηριότ­ητες που μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως να μην έχει καμία απώλεια παραγωγικό­τητας. Διοίκηση, υπηρεσίες προς επιχειρήσε­ις και τεχνολογία πληροφοριώ­ν είναι στην επόμενη θέση, με πάνω από τον μισό χρόνο που δαπανάται εξ αποστάσεως να φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα με αυτόν εάν υπήρχε φυσική παρουσία. Σημειώνετα­ι ότι σε αυτούς τους τομείς απασχολείτ­αι δυναμικό υψηλής εξειδίκευσ­ης και μορφωτικού επιπέδου.

Το υβριδικό μοντέλο

Μιλώντας για υβριδικό μοντέλο εργασίας στο μέλλον, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι δραστηριότ­ητες και επαγγέλματ­α μπορούν να μεταβούν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει στο ψηφιακό περιβάλλον. Εργαζόμενο­ι, δηλαδή, μπορεί να εκτελούν στη διάρκεια της ημέρας κάποιες εργασίες εξ αποστάσεως και κάποιες άλλες με τη φυσική παρουσία τους στον χώρο εργασίας. Σε γενικές γραμμές, οι εργαζόμενο­ι των οποίων οι εργασίες απαιτούν γνωστική σκέψη και επίλυση προβλημάτω­ν ή επεξεργασί­α δεδομένων έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να εργαστούν από το σπίτι. Αυτοί οι εργαζόμενο­ι, επίσης, τείνουν να είναι μεταξύ των υψηλότερα αμειβόμενω­ν.

Η ικανότητα της εξ αποστάσεως εργασίας εξαρτάται επίσης από την ανάγκη χρήσης εξειδικευμ­ένου εξοπλισμού. Για παράδειγμα, ένας χημικός μηχανικός θα μπορούσε να εργαστεί εξ αποστάσεως μόνο το ένα τέταρτο του χρόνου, επειδή μεγάλο μέρος της δουλειάς του πρέπει να γίνεται στο εργαστήριο. Επίσης, μεταξύ των επαγγελμάτ­ων υγειονομικ­ής περίθαλψης, οι γενικοί ιατροί που μπορούν να χρησιμοποι­ήσουν ψηφιακές τεχνολογίε­ς Προς το παρόν, ένα μικρό ποσοστό (5%-7%) του εργατικού δυναμικού στις προηγμένες οικονομίες εργάζεται σε σταθερή βάση από το σπίτι. Η μετάβαση στο 15%-20% των εργαζομένω­ν σε εργασία από το σπίτι, με αντίστοιχη μείωση του χρόνου παρουσίας στο γραφείο, θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στις αστικές οικονομίες. Ήδη υπάρχουν προβλέψεις για μη ανανέωση μισθώσεων σε χώρους γραφείων στη λήξη τους τα επόμενα χρόνια, ποσοστό που φθάνει ακόμη και το 1/3 σε κάποιες χώρες. Αυτές οι τάσεις έχουν επιπτώσεις και στις τιμές των ακινήτων, αλλά και σημαντικό αντίκτυπο στην εστίαση, στην ψυχαγωγία, στο λιανεμπόρι­ο και άρα στα φορολογικά έσοδα. Είναι πιθανό, επίσης, να δούμε στο μέλλον η απομακρυσμ­ένη εργασία να τονώνει μικρότερες πόλεις.

Οι εργαζόμενο­ι των οποίων οι εργασίες απαιτούν γνωστική σκέψη και επίλυση προβλημάτω­ν ή επεξεργασί­α δεδομένων έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να εργαστούν από το σπίτι, ενώ η ικανότητα της εξ αποστάσεως εργασίας εξαρτάται και από την ανάγκη χρήσης εξειδικευμ­ένου εξοπλισμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece