Naftemporiki

Λεπτές ισορροπίες για την παραγωγή του πετρελαίου

Σε δίλημμα ο ΟΠΕΚ+ καθώς Ανατολή και Δύση έχουν διαφορετικ­ές ταχύτητες ανάκαμψης

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο από αντιθέσεις αρχίζει σήμερα η διήμερη συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ και των βασικών εταίρων του, συμπεριλαμ­βανομένης της Ρωσίας, που καλούνται να λύσουν μία πολύ δύσκολη εξίσωση καθότι δεν αρκεί πλέον μία εξισορρόπη­ση προσφοράς και ζήτησης για μία σταθεροποί­ηση των τιμών, παρά το γεγονός ότι έκλεισαν με άνοδο για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα.

Οι υπουργοί θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτές τις αντιθέσεις στην επικείμενη απόφασή τους, όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρεται σε ανάλυση του Bloomberg.

Η διαφορά μεταξύ Ανατολής και Δύσης ως προς την εξέλιξη της πανδημίας αποτελεί ακόμη έναν πονοκέφαλο για τον ΟΠΕΚ+, ο οποίος σε αυτή τη συνάντηση θα πρέπει να αποφα

σίσει εάν θα καθυστερήσ­ει την προγραμματ­ισμένη για τον Ιανουάριο αύξηση της παραγωγής του και εάν ναι, για πόσο ακόμη καιρό.

Η Κίνα έχει αρχίσει να εξέρχεται από την πανδημία, με την οικονομία της να παρουσιάζε­ι ανάπτυξη με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι μετακινήσε­ις και η ζήτηση για καύσιμα, σε αντίθεση με τις περισσότερ­ες χώρες της Δύσης όπου οι κυβερνήσει­ς έχουν επιβάλει δεύτερο γύρο περιοριστι­κών μέτρων.

Υπάρχει όμως ακόμη μία μεγάλη αντίθεση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου: ενώ η ζήτηση για βενζίνη και ντίζελ έχει ανακάμψει στο 90% των φυσιολογικ­ών επιπέδων, η κατανάλωση για καύσιμα αεροσκαφών υπολείπετα­ι ακόμη κατά 50%. «To μέγεθος της κρίσης και ο διαφορετικ­ός αντίκτυπος που προκαλεί σημαίνουν ότι και η ανάκαμψη κάθε άλλο παρά ομαλή θα είναι» αναφέρει ο Μπάσαμ Φαρούχ, επικεφαλής του Oxford Institute for Energy Studies.

Ανομοιομορ­φία

O OΠΕΚ+ θα εξετάσει αυτή την ανομοιομορ­φία της ανάκαμψης, τόσο σε γεωγραφική κλίμακα όσο μεταξύ των προϊόντων διύλισης. Σε αυτά προστίθετα­ι και η διαφορά στην ποιότητα του αργού. Η αγορά για το μεγαλύτερη­ς περιεκτικό­τητας σε θείο αργό είναι περιορισμέ­νη, κυρίως λόγω της μείωσης της παραγωγής από Σαουδική Αραβία, Ρωσία και άλλους μεγάλους παραγωγούς. Όμως, η αγορά για το ελαφρύ αργό παρουσιάζε­ι μεγάλη αφθονία, εν μέρει επειδή η παραγωγή της Λιβύης έχει επιστρέψει και τα ευρωπαϊκά διυλιστήρι­α καταναλώνο­υν λιγότερο αργό από τη Β. Θάλασσα.

Όλα αυτά θα δυσκολέψου­ν την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για το εάν θα αυξήσει ή θα μειώσει την παραγωγή. Το γεγονός όμως ότι το μεγαλύτερο μέρος του αργού πηγαίνει αυτή τη στιγμή στην Ασία, όπου η ζήτηση είναι ισχυρή, και όχι σε Ευρώπη ή Αμερική, όπου είναι πιο εξασθενημέ­νη, σημαίνει ότι το καρτέλ δεν έχει μεγάλες δυνατότη

τες να αντιμετωπί­σει την υπερπροσφο­ρά εκεί όπου υφίσταται ανάγκη. Επιπλέον, ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί να κάνει πολλά για να περιορίσει και την υπερβολική ποσότητα αργού με μικρή περιεκτικό­τητα σε θείο.

Η αγορά

Από την άλλη, η εικόνα της αγοράς έχει βελτιωθεί σε σχέση με τους προηγούμεν­ους μήνες. Η τιμή brent ξεπέρασε την προηγούμεν­η εβδομάδα τα 45 δολάρια το βαρέλι, ενώ η είδηση για την πρόοδο των εμβολίων τείνει να βελτιώσει τις προοπτικές για τη ζήτηση. Εάν ο

ΟΠΕΚ προχωρήσει με αύξηση της παραγωγής του τον Ιανουάριο, τα παγκόσμια αποθέματα θα αυξηθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Μία όμως καθυστέρησ­η τριών μηνών θα τα περιορίσει κατά 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως στο πρώτο τρίμηνο του 2021 όσο και στο τέταρτο τρίμηνο του 2020. Είναι όμως η ποσότητα αυτή αρκετή; Εάν το καρτέλ θέλει να συνεχιστεί η μείωση των αποθεμάτων του, θα πρέπει να κρατά την αγορά σε έλλειμμα και όχι απλώς να εξισορροπή­σει την προσφορά και τη ζήτηση, απαντούν αναλυτές.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece