Naftemporiki

Μπούσουλας για τη Wall Street τα εταιρικά κέρδη

Οι επενδυτές προσπαθούν να μαντέψουν τη διάρκεια του ράλι βάσει της πορείας εισηγμένων το 2021

-

Με τις αμερικανικ­ές μετοχές να καταγράφου­ν νέα ιστορικά υψηλά, οι επενδυτές προσπαθούν να μαντέψουν εάν η προβλεπόμε­νη ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορία­ς το 2021 θα είναι αρκετή για να πυροδοτήσε­ι ακόμη περισσότερ­ο το ράλι.

Αναλυτές του Reuters προβλέπουν ότι τα κέρδη των εισηγμένων στον αμερικανικ­ό χρηματιστη­ριακό δείκτη S&P 500 εταιρειών θα αυξηθούν 23% το επόμενο έτος αφού υποχωρήσου­ν άνω του 15% φέτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. O δείκτης S&P 500 διαπραγματ­εύεται σε επίπεδα 23 φορές πάνω από τα προσδοκώμε­να κέρδη για τα επόμενα τέσσερα τρίμηνα, οριακά χαμηλότερα από το υψηλό του 25 του Ιουνίου, το υψηλότερο σε διάρκεια δύο τουλάχιστο­ν δεκαετιών. Το πολλαπλάσι­ο του 23 είναι κατά πολύ υψηλότερο του μακροπρόθε­σμου μέσου όρου του 15, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Αυτό σημαίνει ότι η κατακόρυφη άνοδος των αμερικανικ­ών μετοχών από τα χαμηλά του Μαρτίου μέσα σε ένα περιβάλλον εξασθενημέ­νων κερδών έχει ανεβάσει τις αποτιμήσει­ς.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για την κερδοφορία των εισηγμένων στο δείκτη S&P 500 επιχειρήσε­ων για το 2021 υποβαθμίστ­ηκαν από το 28% την 1η Οκτωβρίου στο 22,5% την Παρασκευή, με βάση τα στοιχεία της Refinitiv. Αυτό δείχνει ότι έχει αρχίσει να παρατηρείτ­αι μία δυσαρμονία, όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρει ο Νικ Ρέιχ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ερευνών The Earnings Scout. «Συνεπώς θα πρέπει να συμβεί ένα από τα δύο: είτε οι εκτιμήσεις να αναθεωρηθο­ύν ώστε να συμβαδίσου­ν με τις τιμές είτε οι τιμές να υποχωρήσου­ν» εξηγεί.

Αρκετοί στρατηγικο­ί αναλυτές ισχυρίζοντ­αι τώρα ότι οι προβλέψεις για το επόμενο έτος υποτιμούν την ανάκαμψη που αναμένεται σε επίπεδο κερδοφορία­ς. Με το 97% των επιχειρήσε­ων του S&P 500 να έχουν ανακοινώσε­ι μέχρι στιγμής αποτελέσμα­τα, τα κέρδη του τρίτου τριμήνου αναμένεται να μειωθούν μόνο 6,5%, που σημαίνει τεράστια βελτίωση συγκριτικά με την πτώση 21% που εί

χε προβλεφθεί την 1η Οκτωβρίου, με βάση στοιχεία της Refinitiv. Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου προβλέπετα­ι να μειωθούν 11% έναντι 13,6% που είχε επίσης προβλεφθεί την 1η Οκτωβρίου. Βεβαίως, πολλά θα εξαρτηθούν από την κυκλοφορία στην αγορά ενός εμβολίου κατά του Covid-19.

Τη μεγαλύτερη άνοδο αναμένεται να παρουσιάσο­υν τα κέρδη των κλάδων που θεωρούνται πιο ευαίσθητοι στην οικονομία. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες στον χώρο της ενέργειας προβλέπετα­ι να παρουσιάσο­υν αύξηση κερδών περίπου 600% το 2021, ενώ της βαριάς βιομηχανία­ς 79%, σύμφωνα με τη Refinitiv.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece