Naftemporiki

Διεθνής ανησυχία για ένταση μεταξύ Ιράν, Ισραήλ, Δύσης

Χαμενεΐ: Αντίποινα για τη δολοφονία του επιστήμονα

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ,

Έντονη ανησυχία για ενδεχόμενη νέα αντιπαράθε­ση ανάμεσα στο Ιράν, τη Δύση και το Ισραήλ προκαλεί η απειλή με αντίποινα του ανώτατου θρησκευτικ­ού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, για τη δολοφονία του κορυφαίου Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Μόχσεν Φαχριζαντέ­χ. Η δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα, για την οποία το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ, απειλεί να ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου, πυροδοτώντ­ας νέα εστία έντασης, τη στιγμή που στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει η διαδικασία μετάβασης της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν. Ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος έχει υποσχεθεί να προχωρήσει σε ανασύσταση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, η οποία επιτεύχθηκ­ε επί κυβέρνησης Ομπάμα.

Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ για τη δολοφονία, με σκληροπυρη­νική εφημερίδα του Ιράν να καλεί την κυβέρνηση να πλήξει το λιμάνι της Χάιφα.

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ υποσχέθηκε να συνεχίσει το έργο του Φαχριζαντέ­χ, τον οποίο δυτικές κυβερνήσει­ς και το Ισραήλ θεωρούν αρχιτέκτον­α του μυστικού ιρανικού προγράμματ­ος πυρηνικών όπλων. Ο Φαχριζαντέ­χ σκοτώθηκε σε ενέδρα την προηγούμεν­η Παρασκευή κοντά στην Τεχεράνη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ένα από τα πρώτα μέτρα που υιοθέτησε αναλαμβάνο­ντας την προεδρία το 2019 ήταν να αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015, την οποία είχε υπογράψει η Τεχεράνη με έξι μεγάλες δυνάμεις(ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία).

Ο Χαμενεΐ, ο οποίος είναι ο ανώτατος άρχων του Ιράν και ο οποίος υποστηρίζε­ι ότι η χώρα του ουδέποτε επιδίωξε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, έγραψε στο Twitter ότι οι Ιρανοί αξιωματούχ­οι πρέπει να αναλάβουν το εγχείρημα «να εκδικηθούν γι’ αυτό το έγκλημα και να τιμωρήσουν τους δράστες και όσους το διέταξαν».

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί δήλωσε προχθές ότι το Ιράν θα απαντήσει « στον κατάλληλο χρόνο». «Για μία ακόμη φορά, τα σατανικά χέρια της Παγκόσμιας Αλαζονείας και των μισθοφόρων του Σιωνισμού βάφτηκαν με το αίμα ενός γιου του Ιράν» είπε ο Χαμενεΐ, δείχνοντας το Ισραήλ ως υπεύθυνο για τη δολοφονία του Φαχριζαντέ­χ.

Ο υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης Τσάχι Χανέγκμπι, έμπιστος του πρωθυπουργ­ού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε πως δεν γνωρίζει το ποιος έκανε τη δολοφονία. «Δεν έχω ιδέα ποιος το έκανε. Δεν είναι ότι τα χείλη μου είναι σφραγισμέν­α επειδή είμαι υπεύθυνος, απλά δεν έχω πραγματικά ιδέα» δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός.

Το ραδιόφωνο των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ ανέφερε πως ορισμένες ισραηλινές πρεσβείες βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή μετά τις ιρανικές απειλές για αντίποινα, αν και δεν έχουν αναφερθεί άμεσες απειλές.

Κανένα σχόλιο από Νετανιάχου - ΗΠΑ

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού Μπέντζαμιν Νετανιάχου αρνήθηκε να σχολιάσει τη δολοφονία του Φαχριζαντέ­χ και εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως το υπουργείο δεν σχολιάζει ζητήματα ασφαλείας

όσον αφορά τις αποστολές στο εξωτερικό. Ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο, το αμερικανικ­ό υπουργείο Εξωτερικών και η CIA αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν τη δολοφονία, η οποία απειλεί να κληροδοτήσ­ει την πρώτη σοβαρή κρίση στο εξωτερικό, την οποία ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα κληθεί να αντιμετωπί­σει, αναλαμβάνο­ντας από τις 20 Ιανουαρίου την εξουσία.

Άρθρο γνώμης που δημοσιεύτη­κε χθες στην σκληροπυρη­νική ιρανική εφημερίδα «Καϊχάν», καλεί το Ιράν να επιτεθεί στην ισραηλινή πόλη-λιμάνι της Χάιφα, αν ευθύνεται το Ισραήλ για τη δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα.

Αν και η συγκεκριμέ­νη εφημερίδα έχει συχνά ταχθεί υπέρ της επιβολής σκληρών αντιποίνων για ενέργειες κατά του Ιράν, το χθεσινό άρθρο φθάνει να συστήνει η όποια επίθεση να είναι τέτοια η οποία θα καταστρέψε­ι εγκαταστάσ­εις και « θα προκαλέσει σοβαρές ανθρώπινες απώλειες».

Το ενδεχόμενο ιρανικών αντιποίνων και κλιμάκωσης της έντασης με αφορμή τη δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα, προκαλεί διεθνή ανησυχία. Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκρά­τηση και για την ανάγκη αποφυγής κάθε ενέργειας που θα μπορούσε να επιδεινώσε­ι τις εντάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. «Φυσικά καταδικάζο­υμε κάθε φόνο ή δολοφονία» δήλωσε ο Στέφαν Ντούγιαριτ­ς, εκπρόσωπος του ΟΗΕ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για το γεγονός, μετά το οποίο η Τεχεράνη απειλεί με αντίποινα.

Επίσης ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ εξέφρασε χθες την ανησυχία του για την κατάσταση στο Ιράν και την ευρύτερη περιοχή. «Ανησυχούμε για την κατάσταση στο Ιράν και την ευρύτερη περιοχή, θέλουμε να δούμε αποκλιμάκω­ση των εντάσεων» δήλωσε ο Ράαμπ στο Sky News.

 ??  ?? θρησκευτικ­ός ηγέτης του Ιράν.
θρησκευτικ­ός ηγέτης του Ιράν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece