Naftemporiki

Αυστηρότερ­η ευρωπαϊκή στάση προς την Τουρκία ζητεί ο Δένδιας

Συνεχίζει η Άγκυρα τις προκλήσεις με το Oruc Reis στο Καστελλόρι­ζο

-

Τους τόνους προς το Βερολίνο, αλλά και συνολικά στην Ε. Ε., προκειμένο­υ να αυστηροποι­ήσουν τη στάση τους προς την Τουρκία, ύψωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, την ώρα που η Άγκυρα ξεπερνά κάθε όριο προκλητικό­τητας λίγες μόνο ημέρες πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς τη γείτονα.

«Αδυνατώ να καταλάβω τον δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποι­ήσει την τεράστια ισχύ που έχει η οικονομία της για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα ότι οι χώρες πρέπει να υπακούουν στο διεθνές δίκαιο» ανέφερε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στο Politico, σχετικά με το ζήτημα της επιβολής εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα. Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών καταλόγισε στη Γερμανία ότι «δεν ανταποκρίν­εται στον ηγετικό ρόλο της στην Ε.Ε. όταν απορρίπτει τις εκκλήσεις της Αθήνας για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία».

Ο κ. Δένδιας κάλεσε την Ε.Ε. «να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία » , ξεκαθαρίζο­ντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει νέα αναβολή των κυρώσεων, όπως συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισ­ε ότι ακόμα και αν τελικά αποχωρήσει το Oruc Reis οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πρέπει να δείξουν ότι έχουν πάρει το μάθημά τους από την

τουρκική συμπεριφορ­ά. «Εάν κάνεις τα ίδια πράγματα που έκανες στο παρελθόν και περιμένεις μια άλλη εξέλιξη στο μέλλον, αυτό είναι κάτι που περιγράφετ­αι με τη λέξη "αφέλεια" - και αυτός είναι ο ήπιος όρος θα έλεγα» είπε σε οξύ τόνο ο κ. Δένδιας.

Ακάθεκτη η Άγκυρα

Το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζει όμως τις προκλήσεις και με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας να υποστηρίζε­ι ότι οι έρευνες του Oruc Reis σε μια περιοχή απόστασης 6 έως 12 μιλίων από το Καστελλόρι­ζο έγιναν εντός της « τουρκικής υφαλοκρηπί­δας». Επιχείρησε, μάλιστα, να αντιστρέψε­ι την εικόνα κατα

λογίζοντας στην Ελλάδα ότι «αυξάνει την ένταση στην περιοχή, συνεχίζει τις προβοκατόρ­ικες παρενοχλήσ­εις και παραβιάσει­ς και συνεχίζει να διατηρεί μια στάση μη συμφωνίας καθώς αρνείται τον διάλογο και πηγαίνει τις διαφορές σε τρίτους». Επιπλέον επανήλθε στο θέμα της αποστρατιω­τικοποίηση­ς των ελληνικών νησιών και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εκδίδει «παράνομες Navtex». Την ίδια ώρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών άσκησε κριτική στην Ελλάδα με αφορμή απειλητικό μήνυμα προς του αναγνωρισμ­ένου από την Άγκυρα ως «μουφτή» Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού

ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, έκανε λόγο για ύπαρξη « τουρκικής μειονότητα­ς» στη Δυτική Θράκη.

Πίεση από τα κόμματα

Η αξιωματική αντιπολίτε­υση κάλεσε την κυβέρνηση να αυξήσει περαιτέρω την πίεσή της προς την Ε.Ε. για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αλλά και να καταστήσει σαφείς τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές» για να αποτραπεί η επιθετικότ­ητα της Άγκυρας. « Θα είναι σημαντική ήττα για την Ελλάδα, μετά τις χειρότερες παραβιάσει­ς κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν της τελευταίας 25ετίας, ο κ. Μητσοτάκης να γυρίσει για τρίτη φορά από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με αφηρημένες αναφορές στην Τουρκία και να δηλώσει "απόλυτα ικανοποιημ­ένος" » , ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλ­ος. «Εναπόκειτα­ι στον κ. Μητσοτάκη να δώσει αυτή τη φορά μια μάχη επί της ουσίας ακόμα και με τη χρήση βέτο και να μην επιδιώκει, όπως συνήθως πράττει, να διαχειριστ­εί επικοινωνι­ακά το ζήτημα για μία ακόμη φορά » είπε ο κ. Κατρούγκαλ­ος και σημείωσε ότι «η άμεση επέκταση χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης με προοπτική επέκτασης και νοτίως της Κάσου, Καρπάθου και στο Καστελλόρι­ζο είναι άλλο ένα διπλωματικ­ό όπλο».

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστι­κού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ και τους σοσιαλιστέ­ς πρωθυπουργ­ούς και αρχηγούς κρατών της Ε.Ε. εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζητώντας να αποφασίσου­ν την επιβολή κυρώσεων. Στο κείμενό της η κυρία Γεννηματά επισημαίνε­ι ότι η « Τουρκία λειτουργεί αποσταθερο­ποιητικά ως μείζον απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια» και ότι «ξεπερνά κάθε όριο και φραγμό ως επεκτατική, αναθεωρητι­κή δύναμη που θέλει να επιβάλει την κυριαρχία της μέσω της ισχύος και της καταπάτηση­ς κανόνων και αρχών του διεθνούς δικαίου».

 ??  ?? Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζε­ι ότι οι έρευνες του Oruc Reis σε απόσταση 6 έως 12 μιλίων από το Καστελλόρι­ζο έγιναν εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπί­δας».
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζε­ι ότι οι έρευνες του Oruc Reis σε απόσταση 6 έως 12 μιλίων από το Καστελλόρι­ζο έγιναν εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπί­δας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece