Naftemporiki

Τα χρηματιστή­ρια στις ΗΠΑ ανθούν παρά την πανδημία

Τρεις κύριες θετικές εξελίξεις συντηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μετοχές

- Tου Κώστα Ιωαννίδη kioan@ naftempori­ki. gr Στη Wall Street

Στους Barron’s σημείωσαν χαρακτηρισ­τικά σε μια απλή και καθαρή τοποθέτηση αναφορικά με τις επιδόσεις των δεικτών στις ΗΠΑ, που τροφοδοτού­ν τη δυναμική και στις υπόλοιπες αγορές μετοχών παγκόσμια. «Τα καλά πράγματα έρχονται τρία τρία, λέγεται συχνά, και έτσι μοιάζει να είναι υπεύθυνη, για την άνοδο του Dow Jones Industrial Average πάνω από τις 30.000 μονάδες αυτήν την εβδομάδα, μια τριάδα θετικών εξελίξεων. Οι αναλυτές της Barclays σχετικά με τα παράγωγα επί μετοχικών αξιών αναφέρουν σαν “τέλεια τριπλή έκβαση θετικών γεγονότων” για το ράλι τα ακόλουθα: α) ένα σενάριο “αποφασιστι­κής νίκης” στις εκλογές των ΗΠΑ, β) ειδήσεις για αποτελεσμα­τικά εμβόλια Covid19 και γ) θετικές εκπλήξεις στα εταιρικά κέρδη του τρίτου τριμήνου, με ένα μέσο όρο κέρδους 18% για τις εταιρείες S&P 500, ενώ πάνω από το 80% των ανακοινώσε­ων ξεπερνά τις προσδοκίες των αγοραίων».

Ανισοβαρεί­ς προσδοκίες για το 2021

Στο προηγούμεν­ο σχόλιο είχαμε τονίσει αρχικά: «Οι αγορές κινούνται σαν να βλέπουν μπροστά καθαρά ξανά. Αφαιρώντας από τα ετήσια κέρδη του χρυσού, ανεβάζοντα­ς την τιμή του πετρελαίου και οι θεσμικοί τοποθετούν­ται στις μετοχικές αξίες που θα πρωταγωνισ­τήσουν στη μετά την πανδημία περίοδο, με την οικονομία των ΗΠΑ κάτω από τη πολιτική της διοίκησης Μπάιντεν». Η Barclays, καθώς αρχίζουν να αποκρυσταλ­λώνονται τα δεδομένα, ειδοποιεί πως την άνοιξη θα υπάρξει σαφής παγκόσμια ανάπτυξη. Αλλά παράλληλα περιγράφει τις ιδιαιτερότ­ητες, που μπορεί να προκαλέσου­ν αναταράξει­ς στο πρώτο τρίμηνο, καθώς αυτές απασχολούν τώρα τους επαγγελματ­ίες διαχειριστ­ές κεφαλαίων.

Το μήνυμα της έκθεσης για την παγκόσμια οικονομία σε γενικές γραμμές ήταν: Τα δεδομέ

να συνεχίζουν να δείχνουν ισχυρή ανάπτυξη στον βιομηχανικ­ό τομέα παγκοσμίως, αλλά αδύναμη στον τομέα των υπηρεσιών όπου υπάρχουν lockdown, ιδίως στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ δείχνουν προς το παρόν ισχυρή οικονομική δυναμική ακόμα, αλλά επίσης έχουν αυξανόμενο πλήθος κρουσμάτων ανά ημέρα, σε μια εποχή που το κύμα Covid της Ευρώπης έχει κορυφωθεί. Έτσι, ενώ οι οικονομικέ­ς καταστροφέ­ς της Ευρώπης εμφάνισαν σκληρό πυθμένα στο τελευταίο τρίμηνο, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβραδυνθ­ούν απότομα στο πρώτο του 2021. Σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου τα ποσοστά μόλυνσης μειώνονται, νέα καθημερινά κρούσματα Covid στις ΗΠΑ πιθανόν να επιφέρουν περισσότερ­ους περιορισμο­ύς, για τον μετριασμό της εξάπλωσης του ιού. Ταυτόχρονα, η μείωση του προσωπικού εισοδήματο­ς την περασμένη εβδομάδα δείχνει ότι η ανάκαμψη στην απασχόληση δεν αντισταθμί­ζει πλήρως τη διακοπή της επιδοματικ­ής πολιτικής με τη λήξη του νόμου για την ανακούφιση από την πανδημία. Χωρίς πρόσθετη φορολογική ελάφρυνση στο εγγύς μέλλον, η κατανάλωση των νοικοκυριώ­ν των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιβραδυνθ­εί περισσότερ­ο τους επόμενους μήνες. Συνολικά, προβλέπουν­ε ότι μετά από μερικούς δύσκολους χειμερινού­ς μήνες για πολλές οικονομίες, οι στρατηγικέ­ς εμβολιασμο­ύ πρέπει να επιτρέψουν μια ισχυρή ανάκαμψη το επόμενο έτος από το δεύτερο τρίμηνο και μετά.

Στο μέτωπο των δεδομένων για την παγκόσμια ανάπτυξη, τα flash (κατόπιν προκαταρτι­κών μετρήσεων) PMI του Νοεμβρίου

εξέπληξαν με διάφορους τρόπους. Ήταν καλύτερα από τα αναμενόμεν­α τα PMI των ΗΠΑ, συμπεριλαμ­βανομένης μιας πολύ ισχυρής ανάγνωσης γιατον τομέα των υπηρεσιών. Επιβεβαιών­οντας ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ συνεχίστηκ­ε στο τρίτο τρίμηνο, με ισχυρή δυναμική. Στη ζώνη του ευρώ, όμως, ο σύνθετος PMI μεταφέρθηκ­ε σε έδαφος συρρίκνωση­ς (πέρασε κάτω του 50), από την αδυναμία των PMI του τομέα των υπηρεσιών, αντανακλών­τας τους περιορισμο­ύς από τα lockdown, ενώ τα PMI επί της βιομηχανικ­ής παραγωγής παρέμειναν ισχυρά. Η Γερμανία φαίνεται να επωφελείτα­ι ιδιαίτερα από τη συνεχιζόμε­νη παγκόσμια βιομηχανικ­ή ανάκαμψη.

Ο Δεκέμβριος εγκυμονεί πολλά

Για να φθάσουμε στο πρώτο τρίμηνο του 2021, θα μεσολαβήσε­ι ο Δεκέμβριος, μήνας γεμάτος από καθοριστικ­ής σημασίας γεγονότα. Η 1η Δεκεμβρίου τονίζει πως έχουμε πλέον έναν μήνα πριν από τη λήξη της συμφωνίας μετάβασης Ηνωμένου Βασιλείου εκτός Ε.Ε. Στις 8 Δεκεμβρίου τελειώνει η προθεσμία για την ολοκλήρωση των μετρήσεων ψήφων σε επίπεδο πολιτείας των ΗΠΑ και δικαστικών ενστάσεων για τις εκλογές. Στις 10 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζε­ι και πρέπει να αυξήσει τα κίνητρα έκτακτης ανάγκης. Στις 11 Δεκεμβρίου λήγει η χρηματοδότ­ηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, εκτός εάν οι νομοθέτες συμφωνήσου­ν ένα πακέτο δαπανών. Στις 10-11 Δεκεμβρίου υπάρχει η Σύνοδος του Συμβουλίου της Ε.Ε. με τα προς συζήτηση ζητήματα να είναι, για τους ξένους αναλυτές, το Brexit και ο κίνδυνος η Πολωνία και η Ουγγαρία να καταστρέψο­υν ένα σχέδιο τόνωσης των δαπανών της Ε.Ε. Στις 14 Δεκεμβρίου το κολέγιο εκλεκτόρων των ΗΠΑ ψηφίζει, με τον κίνδυνο ορισμένοι «άπιστοι» εκλέκτορες να παραβιάσου­ν τον κανόνα που απαιτεί από αυτούς να ψηφίσουν σύμφωνα με την ψήφο της

πλειοψηφία­ς. Στις 15-16 Δεκεμβρίου έρχεται η Συνάντηση της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ. Θα κριθεί σε αυτή αν επεκτείνει την αγορά ομολόγων ή θα σηματοδοτή­σει ένα όριο στις αποδόσεις των επιτοκίων. Στις 28 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο θα μπορούσε να ψηφίσει μια οποιαδήποτ­ε συμφωνία για το Brexit.

Η εφαρμογή του εμβολίου απασχολεί ήδη

Για την περίοδο που ξεκινά μετά τις ειδήσεις αυτού του μήνα για τρία πολλά υποσχόμενα εμβόλια κορονοϊού, ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν ότι τα αργά ποσοστά εμβολιασμο­ύ ενδέχεται να αποδυναμώσ­ουν την αναμενόμεν­η οικονομική ανάκαμψη του επόμενου έτους. Συνολικά, το 58% των Αμερικανών δήλωσαν σε δημοσκόπησ­η του Gallup που έληξε την 1η Νοεμβρίου ότι θα εμβολιαστο­ύν, από το 50% που ήταν πρόθυμοι σε δημοσκόπησ­η του Σεπτεμβρίο­υ. Σαράντα δύο τοις εκατό δήλωσαν ότι δεν θα ήταν πρόθυμοι να λάβουν εμβόλιο. Οι καθυστερήσ­εις στη διανομή εμβολίων ή η εκτεταμένη άρνηση εμβολιασμο­ύ θα επέτρεπε στον ιό να συνεχίσει να κυκλοφορεί περισσότερ­ο και να καθυστερήσ­ει την ανάπτυξη της ανοσίας της αγέλης, η οποία συμβαίνει όταν αρκετά άτομα σε έναν πληθυσμό έχουν κάποια μορφή προστασίας που αποτρέπει την εύκολη εξάπλωση μιας ασθένειας.

«Για να είμαστε βέβαιοι ότι ο κόσμος θα επανέλθει στο φυσιολογικ­ό έως τα μέσα του επόμενου έτους, επειδή ένα εμβόλιο είναι διαθέσιμο είναι μια επιθετική υπόθεση» δήλωσε ο David Albrycht, επικεφαλής επενδυτικό­ς διευθυντής της Newfleet Asset Management και κατόπιν σημείωσε: «Υπάρχει ένα φως

στο τέλος της σήραγγας, αλλά δεν είμαστε σίγουροι για πόσο καιρό θα διαρκέσει η πορεία μέσα στη σήραγγα». Καταγράφον­τας αβεβαιότητ­ες, συμπεριλαμ­βανομένου του εάν ένα εμβόλιο θα είναι δωρεάν ή θα καλύπτεται από ασφαλιστικ­ά προγράμματ­α, αλλά και από την κυκλοφορία του και το ποσοστό αποδοχής του από το κοινό. Η Citi Research έγραψε τη Δευτέρα ότι η ασυλία της αγέλης δεν θα σχηματιστε­ί μέχρι τα τέλη του 2021, ενισχύοντα­ς το επόμενο έτος την παγκόσμια αύξηση του ακαθάριστο­υ εγχώριου προϊόντος κατά μόλις 0,7%, σε σύγκριση με την εκτιμώμενη αύξηση κατά 3% το 2022 καθώς θα αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμο­ύ.

Οι επενδυτές με τα δεδομένα αυτή την εβδομάδα θα λάβουν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ συμπεριλαμ­βανομένης της μηνιαίας έκθεσης για την απασχόληση. Οι οικονομολό­γοι που ρωτήθηκαν από το Reuters αναμένουν ότι η έκθεση θα δείξει ότι η ανεργία έπεσε στο 6,8% από 6,9%, μένοντας ακόμα πολύ πάνω από το ποσοστό του 4,5% τον Μάρτιο, πριν μεγάλο μέρος της οικονομίας των ΗΠΑ τεθεί σε κατάσταση lockdown. O Jonathan Golub, της Credit Suisse Securities δήλωσε: «Οι στοχευμένο­ι εμβολιασμο­ί θαμπορούσα­ν να αναζωογονή­σουν την οικονομία ακόμη και με καθυστερήσ­εις στην ευρεία υιοθέτησή τους. Ο επιτυχής εμβολιασμό­ς ηλικιωμένω­ν και εργαζομένω­ν πρώτης γραμμής θα μπορούσε να επισπεύσει τη διαδικασία επιστροφής στο φυσιολογικ­ό πολύ πριν επιτευχθεί η ασυλία της αγέλης». Εξ αυτών εκτιμά ότι ο S&P 500 μπορεί να φτάσει τις 4.050 μονάδες έως το τέλος του 2021, περίπου 13% ψηλότερα από το τρέχον επίπεδο.

Ο επιτυχής εμβολιασμό­ς ηλικιωμένω­ν και εργαζομένω­ν πρώτης γραμμής θα μπορούσε να επισπεύσει τη διαδικασία επιστροφής στο φυσιολογικ­ό πολύ πριν επιτευχθεί η ασυλία της αγέλης.

 ??  ?? ο S&P500 με μεταβολή +2,27% στη βδομάδα στο 2020 αποδίδει +12,62%, ενώ ο Dow Jones, με άνοδο 2,21%, αποδίδει στο 2020 +4,81%.
ο S&P500 με μεταβολή +2,27% στη βδομάδα στο 2020 αποδίδει +12,62%, ενώ ο Dow Jones, με άνοδο 2,21%, αποδίδει στο 2020 +4,81%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece