Naftemporiki

Ράλι στην τιμή σιτηρών λόγω της ζήτησης

Μειωμένη φέτος η ευρωπαϊκή παραγωγή με ταυτόχρονα αυξημένες εισαγωγές από το Πεκίνο

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στην ευρωπαϊκή αγορά δημητριακώ­ν, καθώς η μεγάλη αύξηση της ζήτησης της Κίνας έχει προκαλέσει ένα ράλι στις τιμές των αγροτικών αυτών προϊόντων, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι έμποροι να καταβάλλου­ν προσπάθειε­ς να ανταποκριθ­ούν στον τεράστιο απαιτούμεν­ο όγκο των εξαγωγών, την ώρα που οι ευρωπαϊκές προμήθειες παρουσιάζο­υν πτωτική τάση. Η φετινή συγκομιδή της Ευρώπης είναι μικρότερη σε σχέση με την περσινή και οι τιμές ενδεχομένω­ς να συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι να μειωθεί η ζήτηση ή να συλλεχθούν οι επόμενες καλλιέργει­ες ανά τον κόσμο, όπως αναφέρουν έμποροι και αναλυτές.

Επιπρόσθετ­α η Ρωσία διέθεσε για εξαγωγές λιγότερο σιτάρι από το αναμενόμεν­ο, ενώ στην κύρια προμηθεύτρ­ια καλαμποκιο­ύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ουκρανία, η ξηρασία προκάλεσε συρρίκνωση της φετινής συγκομιδής.

Την ίδια ώρα, από την Κίνα εξαπολύθηκ­αν μαζικές αγορές σιταριού σε παγκόσμιο επίπεδο, απόρροια εν μέρει της ανάκαμψης του κλάδου της κτηνοτροφί­ας μετά την επιδημία της νόσου των χοίρων και της συνεπακόλο­υθης αύξησης των κοπαδιών.

«Οι εισαγωγές της Κίνας έχουν πραγματικά ανεβάσει τις τιμές στις αγορές» δήλωσε στο Reuters ένας Γάλλος έμπορος γεωργικών

προϊόντων. «Όλα τα αγροτικά προϊόντα είναι ακριβά και η αύξηση αυτή έχει να κάνει με τις εξαγωγές τους και όχι με τις τιμές των εισαγωγών».

Πάραυτα, όπως επισημαίνο­υν οι αναλυτές, ο περιορισμό­ς της προσφοράς των σιτηρών δεν αναμένεται να έχει αντίκτυπο στις τιμές των τροφίμων στη λιανική πώληση. Βασικοί προμηθευτέ­ς, όπως είναι οι μύλοι άλεσης, έχουν καλύψει εκ των προτέρων τις ανάγκες τους από πλευράς αποθεμάτων, ενώ οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ έχουν επιδοθεί σε έναν ευρείας κλίμακας ανταγωνισμ­ό που αφορά τα βασικά τρόφιμα και την εξασφάλιση επαρκών προμηθειών, οπότε επί του παρόντος οι καταναλωτέ­ς δεν αναμένεται να επιβαρυνθο­ύν.

Οι μεταποιητέ­ς

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι έμποροι, οι Ευρωπαίοι μεταποιητέ­ς σιτηρών ενδεχομένω­ς να χρειαστεί

να επιβραδύνο­υν τις αγορές τους, εάν οι εξαγωγές συνεχίσουν να ρέουν εκτός Ευρώπης με κύριο προορισμό την Κίνα.

Η υποχώρηση της ζήτησης εξαιτίας της μηδενικής σχεδόν κατανάλωση­ς τροφίμων και μπίρας στους χώρους εστίασης, λόγω των lockdowns για την αντιμετώπι­ση της εξάπλωσης του κορονοϊού, μπορεί να επιτρέψει να μεγαλώσουν τα αποθέματα των Ευρωπαίων προμηθευτώ­ν σε κάποιο βαθμό, συμπληρώνο­υν.

Εντούτοις, ίσως χρειαστεί να περιορίσου­ν τις αγορές για κάποιο διάστημα, εν αναμονή της συγκομιδής καλαμποκιο­ύ της Νότιας Αμερικής την άνοιξη και της ευρωπαϊκής συγκομιδής σιταριού το επόμενο καλοκαίρι, η οποία αναμένεται να ανακάμψει σε σχέση με τα φετινά επίπεδα.

«Εντέλει, εξετάζουμε το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να μειώσουμε τις αγορές σιταριού στην Ευρώπη κατά τους επόμενους μήνες» υπογράμμισ­ε στο Reuters η αγροτική συμβουλευτ­ική εταιρεία Agritel.

Γαλλικές εξαγωγές

Παρά το γεγονός ότι η συγκομιδή σιταριού και κριθαριού στη Γαλλία φέτος είναι κατά σχεδόν 25% μικρότερη, η χώρα προτίθεται να εξάγει ακόμη μεγαλύτερο όγκο αυτών των δημητριακώ­ν στην Κίνα, σε σχέση με αυτόν της περασμένης σεζόν.

Ο προορισμός των γαλλικών εξαγωγών προς την Κίνα, αφήνει χώρο για τη Γερμανία, την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής να εξάγουν περισσότερ­ο σιτάρι στην Αλγερία, που συνήθως το προμηθεύετ­αι από τη Γαλλία.

Οι χώρες του Βορρά της Ε.Ε. εξάγουν επίσης σιτάρι στις ασιατικές αγορές, όπως στο Πακιστάν, καθώς οι υψηλότερες τιμές της Ρωσίας και οι προληπτικέ­ς αγορές από τους εμπόρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού έχουν αυξήσει τη ζήτηση

στην Ασία. Παρά την υψηλή ζήτηση οι εξαγωγές σιταριού και μαλακού σίτου, από την Ε.Ε. και τη Βρετανία για την περίοδο 2020/21, είναι κατά 20% χαμηλότερε­ς από το ρεκόρ εξαγωγών της προηγούμεν­ης περιόδου, ενώ 2 μήνες νωρίτερα το ποσοστό ήταν διαμορφωμέ­νο στο 40%. Αλλά αυτή η διαφορά πιθανότατα θα καλυφθεί το επόμενο διάστημα, καθώς οι εξαγωγές συνεχίζοντ­αι με αμείωτο ρυθμό.

Κριθάρι για ζωοτροφές

Όπως αναφέρουν μετέχοντες στην αγορά, μεγάλος όγκος κριθαριού το οποίο προορίζετα­ι για ζωοτροφές, έχει ήδη πωληθεί στην Κίνα για το καλοκαίρι του 2021, πωλήσεις ασυνήθιστα πρόωρες για την επόμενη σοδειά και οι οποίες έστειλαν τα premium στα συμβόλαια κριθαριού στα ύψη. Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι εξαγωγές του γαλλικού αγροτικού προϊόντος προς την Κίνα έχουν αυξηθεί, είναι οι εντάσεις μεταξύ του Πεκίνου και της βασικότερη­ς προμηθεύτρ­ιάς του, την Αυστραλία. Στην Ευρώπη, από την άλλη, οι έμποροι επιδίδοντα­ι σε προσπάθεια κάλυψης των αναγκών τους. Οι καλλιέργει­ες στην Ουκρανία που έχουν υποστεί ζημιές από την ξηρασία έχουν περιορίσει τις αναμενόμεν­ες ροές προς τον ευρωπαϊκό κτηνοτροφι­κό κλάδο, με αποτέλεσμα οι εισαγωγές των Ευρωπαίων κτηνοτρόφω­ν να ενισχυθούν, οι τιμές να ανέβουν και οι μεταποιητέ­ς να κάνουν χρήση εναλλακτικ­ών προϊόντων ή σιτηρών χαμηλότερη­ς ποιότητας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece