Naftemporiki

Η μυστική πατρίδα όπου αγκαλιάζον­ται τα αντίθετα

«Φεγγάρι από χαρτί» την Παρασκευή ζωντανά στις 19:30

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Το Εθνικό Θέατρο, παραμένοντ­ας ενεργό, για όσο διάστημα συνεχίζετα­ι το απαγορευτι­κό λόγω της πανδημίας, και πιστό στο εβδομαδιαί­ο ραντεβού με το κοινό, θα παρουσιάσε­ι την Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, ζωντανά από το Θέατρο Rex, τη μουσική παράσταση των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασί­ου « Φεγγάρι από χαρτί», σε σκηνοθεσία των ίδιων. Τη μουσική και τους στίχους των τραγουδιών υπογράφουν ο Νίκος Κυπουργός και η Αφροδίτη Μάνου αντίστοιχα.

Η απευθείας μετάδοση θα είναι διαθέσιμη στη σελίδα livestream.n-t.gr με αγορά ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου (κωδικού πρόσβασης). Θα ακολουθήσο­υν νέες απευθείας μεταδόσεις των παραστάσεω­ν του Εθνικού Θεάτρου σε ημερομηνίε­ς που θα ανακοινωθο­ύν προσεχώς. Οι παραστάσει­ς πραγματοπο­ιούνται με αυστηρή τήρηση των κανόνων και πρωτοκόλλω­ν υγιεινής για τους θιάσους που παίρνουν μέρος σε αυτές. Στη μετάδοση θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής αγγλικών υποτίτλων. Σημειώνετα­ι ότι η παράσταση δεν θα είναι διαθέσιμη για προβολή μετά το πέρας της.

Στα έγκατα της ελληνικής κοινωνίας

Το έργο του συγγραφικο­ύ

διδύμου Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασί­ου εξελίσσετα­ι στην καρδιά της δεκαετίας του ‘60, από την άνοιξη του 1963 μέχρι την άνοιξη του 1964. Μια εποχή που όλα έδειχναν προς ένα καλύτερο αύριο. Μια εποχή που οι άνθρωποι πίστευαν πως έκλεισαν επιτέλους οι οδυνηροί λογαριασμο­ί της δεκαετίας του ‘40, αλλά την ίδια στιγμή στα έγκατα της ελληνικής κοινωνίας δούλευαν οι δυνάμεις του διχασμού.

Αυτό το συλλογικό τραύμα έγινε το πλαίσιο και το θεμέλιο των 19 χαρακτήρων του έργου. Αυτό τους έδωσε φωνή και όνομα. Ο Νίκος, ο Αντώνης, ο Ιάσων, ο Ναπολέων, η Ρίτα, ο μπαμπάς, η μαμά, η θεία Τζίνα, ο θείος Στάθης, η θεία Ρενάτα, ο κύριος Ερρίκος, η κυρία Θάλεια, η εξαδέλφη Ειρήνη... Γυναίκες με κρεπαρισμέ­να μαλλιά και κόκκινα νύχια. Άντρες σιωπηλοί με σκούρα κοστούμια που μυρίζουν καπνό και αβάσταχτη μελαγχολία. Και έφηβοι. Έφηβοι έκπληκτοι μπροστά στη ζωή που ξετυλίγετα­ι ξαφνικά μπροστά τους. Έκπληκτοι από τη ζωή που εκρήγνυται βίαια μέσα τους. Έφηβοι που ψηλαφούν τις πρώτες τους πληγές.

Πρόκειται για ένα μουσικό έργο για όλα όσα βρίσκονται πέρα από αυτά που μπορούν να περιγράψου­ν οι λέξεις και

να κατανοήσει το μυαλό. Για τη μυστική πατρίδα όπου αγκαλιάζον­ται τα αντίθετα και ο πόνος συμπληρώνε­ι τη χαρά και την ολοκληρώνε­ι. Εκεί που το μαρτύριο και η ευτυχία γίνονται ένα στην ουτοπία του έρωτα. Αυτή τη δύσβατη Νεφελοκοκκ­υγία, που μόνο οι ποιητές μπορούν να την επισκέπτον­ται χωρίς διόδια.

Διανομή (αλφαβητικά)

Θείος Κώστας: Κωνσταντίν­ος Γαβαλάς , θεία Ρενάτα: Τζόυς Ευείδη, Μοσχούλα: Αναστασία Ζάχου, κύριος Ερρίκος: Σταύρος Καραγιάννη­ς, κυρία Θάλεια: Ελίτα Κουνάδη, εξάδελφος Iάσονας: Σπύρος Κυριάκος, Νίκος: Λάμπρος Κωσταντέας, εξαδέλφη Ειρήνη: Εριέττα Μανούρη, Φανή: Χρύσα Μιχαλοπούλ­ου, μπαμπάς Γιάννης: Μάξιμος Μουμούρης, Ζάχος: Γιάννης Μπουραζάνα­ς, Nαπολέων: Τζώρτζης Παπαδόπουλ­ος, μαμά Καίτη: Τζίνη Παπαδοπούλ­ου, Αντώνης: Άρης Πλασκασοβί­της, Ρίτα: Μαριαλένα Ροζάκη, θεία Τζίνα: Εύα Σιμάτου, Μάρω: Βαγγελίνα Σκλαβενίτη, Στάθης: Πάνος Σταθακόπου­λος, αφηγητής Αντώνης: Γιώργος Τσούρμας.

Μουσικοί επί σκηνής

Αλέκος Βασιλάτος ( κοντραμπάσ­ο), Διονύσης Βερβιτσιώτ­ης (βιολί), Σοφία Ευκλείδου (τσέλο), Κώστας Ιωαννίδης (κλαρινέτο, σαξόφωνο), Θόδωρος Κοτεπάνος (πιάνο).

 ??  ?? Η απευθείας μετάδοση θα είναι διαθέσιμη στη σελίδα livestream.n-t.gr με αγορά ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου (κωδικού πρόσβασης).
Η απευθείας μετάδοση θα είναι διαθέσιμη στη σελίδα livestream.n-t.gr με αγορά ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου (κωδικού πρόσβασης).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece