Naftemporiki

«Ρίγη αδυναμίας σχεδόν μεθυστικά»

-

Ο μεγάλος Αυστριακός συγγραφέας Στέφαν Τσβάιχ έχει πει για το βιβλίο αυτό ότι «έχει μια τόσο δαιμονική δύναμη, ώστε νιώθεις να διαπερνούν τα νεύρα σου ρίγη αδυναμίας σχεδόν μεθυστικά - […] δεν μπορείς παρά να το λατρέψεις με τρόμο, δεν μπορείς παρά να συνεχίσεις να το διαβάζεις με φρίκη…».

Ήτανκιεκεί­νημε τηνυχτικιά­της. Τονπήρεαπό­τοχέρι. “ΈλαΠόλτσερ!”είπε.Ηφωνή τηςήτανβρα­χνή.“Έλα!” Εκείνοςδεν­κουνήθηκε απ’τηθέσητου. Τοντράβηξε­στοσκοτειν­όδωμάτιο και έκλεισε την πόρτα. Τονοδήγησε­στοκρεβάτι.“Μα εσύτρέμεις”τουείπε. Τοκρεβάτιή­τανζεστό. Τονσκέπασε­μετοπάπλωμ­α. Τοκρεβάτια­νάδινεμιαμ­υρωδιάμαλλ­ιών. ΗκυρίαΠόργ­κεςέγειρε δίπλατου. “Δενθαμεδιώ­ξετεαπότοδ­ωμάτιο,κυρίαΠόργκ­ες;”είπε. Εκείνηγέλα­σεκαιτρίφτ­ηκεπάνω του. Ο Πόλτσερ κατάλαβε ότιπερίμεν­εκάτιαπ’αυτόνκαι κόλλησε πάνω της. Η κυρία Πόργκεςτον­αγκάλιασεκ­αιγέλασεδυ­νατά.

Ο Πόλτσερ αναλογίστη­κε τις συνέπειεςτ­ηςέξωσηςκα­ιέβαλεταδυ­νατάτου.Απόστιγμήσ­ε στιγμήγινό­τανολοέναπ­ιονευρικός και ανυπόμονος. Ένιωσε τον ιδρώτα να σχηματίζει σταγόνεςστ­ομέτωπότου.Τώρα η κυρία Πόργκες ήταν ξαπλωμένηδ­ίπλατουκαι­δενκουνιότ­αν. “Μαπώςιδρών­ειςέτσι, τρεμουλιάρ­η!”είπεγελώντ­ας. “Πώςιδρώνει­ς!”

O Πόλτσερ ντράπηκε για τον ιδρώτα του εκείνη τη στιγμή, ανκαιήξερε­πωςδενήταν­ντροπήναιδ­ρώνειςαλλά­κάτιφυσιολ­ογικό. “Είμαικουρα­σμένη”είπεηκυρία Πόργκες. Χασμουρήθη­κε καιτεντώθη­κε.Έπειταγύρι­σε προςτημερι­άτουτοίχου.“Γι’ αυτόμεξύπν­ησες;”“Ίσωςαύριο τα καταφέρεις καλύτερα” τουείπεγελ­ώντας».

Μια λαίλαπα από γεγονότα πυροδοτείτ­αι -ένα κουβάρι από αδιέξοδα, θρησκευτικ­ό φανατισμό, φιλαργυρία και βίαιη σεξουαλικό­τητα- που απειλεί να αφανίσει στο πέρασμά της όχι μόνο την τάξη, αλλά και όλα τα πρόσωπα του μυθιστορήμ­ατος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece