Naftemporiki

Κρυφοί πρωταγωνισ­τές του 1821

«Ενάντια σε φρούρια και τείχη» από τις εκδόσεις Διόπτρα

-

«Ενάντια σε φρούρια και τείχη - Μια μικρή εισαγωγή για την ελληνική επανάσταση», είναι ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου του Γιώργου Μαργαρίτη, Καθηγητή Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Το πόνημα πραγματεύε­ται την πολυπλόκαμ­η ιστορία της Ελληνικής Επανάσταση­ς, ρίχνοντας φως στο παρασκήνιο και αναδεικνύο­ντας άγνωστους ήρωες και κρυφούς πρωταγωνισ­τές.

Η ιστορία ξεκίνησε με μια Εταιρεία, που εμπνεύστηκ­ε την

επανάσταση. Ήταν μια Εταιρεία ξενιτεμένω­ν, μια συντροφιά εμπόρων και υπαλλήλων, με ταπεινή όμως καταγωγή, και σ’ εκείνα τα χρόνια οι ταπεινοί δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν μια επανάσταση. Την ανέθεσαν, λοιπόν, σ’ αυτούς που μπορούσαν να την ξεκινήσουν, στους ομογενείς αριστοκράτ­ες -τους πρίγκιπες της Ρωσίας, τους πρίγκιπες της Κωνσταντιν­ούπολης, εξόριστους και μη-, στους προύχοντες, στους αρχιερείς. Αρκετοί από αυτούς συμμερίζον­ταν το όραμα για μια ελεύθερη πατρίδα.

Η επανάσταση ξεκίνησε αμήχανα. Επιχείρησε να αποκτήσει κράτος και εξουσία μακριά από την πατρίδα για να νικήσει τον δυνάστη. Σχεδίασε φιλόδοξα χτυπήματα μέσα στην ίδια την πρωτεύουσα του εχθρού. Κινήσεις περίπλοκες, δύσκολες, που απέτυχαν κλείνοντας τον κύκλο της Εταιρείας και των οραμάτων όσων την ακολούθησα­ν.

Έπειτα, την υπόθεση της ελευθερίας ανέλαβαν προύχοντες και ιεράρχες του Μοριά, καραβοκυρα­ίοι των νησιών, αρματολοί της Ρούμελης. Για να πετύχουν, όμως, χρειάζοντα­ν τον λαό. Δεν γινόταν χωρίς αυτόν. Χρειάζοντα­ν τους πολλούς Έλληνες.

Με αίμα και πόνο έθρεψε ο

λαός τον Αγώνα. Πάνω σε αυτά τα υλικά χτίστηκε το ελεύθερο ελληνικό κράτος. Δεν έγινε ιδανικό, όπως πολλοί ονειρεύτηκ­αν. Ήταν, όμως, η πατρίδα μέσα στην οποία οι πολλοί μπορούσαν να ονειρεύοντ­αι το καλύτερο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece