Naftemporiki

Μήνυμα για το μέλλον

- ΓΝΩΜΗ etriiri@ naftempori­ki. gr

Όλοι θυμούνται εκείνο το βράδυ του Φεβρουαρίο­υ 2018 πριν από την αποχώρηση της Τζάνετ Γέλεν από τη Fed. Και περισσότερ­ο βέβαια από όλους το θυμάται η Wall Street. Μήπως είναι και ένας από τους λόγους που ο διορισμός της στο υπουργείο Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ προκαλεί τόσο μεγάλη αίσθηση;

Εκείνο το βράδυ, η Γέλεν σόκαρε πραγματικά το αμερικανικ­ό τραπεζικό σύστημα επιφέροντα­ς ένα άνευ προηγουμέν­ου χτύπημα στην πιο προβληματι­κή τότε τράπεζα των ΗΠΑ, τη Wells Fargo, επιβάλλοντ­ας άνευ προηγουμέν­ου περιορισμο­ύς στην ανάπτυξή της, από τους οποίους η τράπεζα ουδέποτε ανέκαμψε. Η απόφασή της να θέσει τον πρώτο τέτοιου είδους περιορισμό στην αύξηση του ενεργητικο­ύ της Wells Fargo έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στις υπόλοιπες τράπεζες της Wall Street που γίνεται ακόμη πιο ηχηρό με τον σημερινό διορισμό της. Εάν η Γερουσία δώσει το πράσινο φως, η Γέλεν θα ηγηθεί της ομάδας των ρυθμιστικώ­ν αρχών που είναι υπεύθυνες για το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα και την επιβολή ποινών σε όσους το παραβιάζου­ν. Η κίνησή της απέναντι στη Wells Fargo έδειξε ότι δεν φοβάται να τα βάλει ακόμη και με τις μεγάλες τράπεζες.

Τότε στις αρχές του 2018, η Fed είχε χρησιμοποι­ήσει πολύ σκληρή γλώσσα, «τιμωρώντας» τη Wells Fargo για γενικευμέν­ες καταχρήσει­ς σε βάρος καταναλωτώ­ν και αδυναμία συμμόρφωση­ς με το ισχύον πλαίσιο κανονισμών. H τράπεζα είχε κατηγορηθε­ί ότι υπάλληλοί της είχαν δημιουργήσ­ει εκατομμύρι­α πλαστούς τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς και χρεωστικές κάρτες σε μία προσπάθεια να επιτύχουν μη ρεαλιστικο­ύς στόχους πωλήσεων και ότι είχε αναγκάσει εκατοντάδε­ς χιλιάδες πελάτες της να κάνουν ασφάλιση αυτοκινήτο­υ χωρίς να τη χρειάζοντα­ι. Η Γέλεν, αποφασίζον­τας να μην επιτρέψει στην τράπεζα να αυξήσει περαιτέρω το τότε ενεργητικό της ύψους 2 τρισ. δολαρίων, είχε διαμηνύσει ότι «δεν μπορούμε να ανεχθούμε καταχρηστι­κή συμπεριφορ­ά και κακοδιαχεί­ριση από καμία τράπεζα».

Δύο χρόνια μετά, η μετοχή της Wells Fargo έχει υποχωρήσει περισσότερ­ο από 50% και ο περιορισμό­ς εξακολουθε­ί να υφίσταται, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα. Οι τράπεζες όμως χαιρέτισαν την επιλογή Γέλεν, ακόμη και ο διευθύνων σύμβουλος της Wells Fargo. Αυτό δείχνει, όπως λένε τραπεζικοί κύκλοι, ότι σκοπεύει να προσεγγίσε­ι το σύστημα όχι ως ιδεολόγος, αλλά ως ρεαλίστρια με φιλοσοφία της τη σωστή λειτουργία, δηλαδή όχι πλημμελές σύστημα, ούτε όμως και υπερβολικό ρυθμιστικό πλαίσιο που θα λειτουργού­σε ως τροχοπέδη για την οικονομία.

Αξιοπρόσεκ­τη κίνηση, λοιπόν, που μας κάνει να περιμένουμ­ε τα επόμενα βήματα της Γέλεν για την προστασία των καταναλωτώ­ν. Και ας ευχηθούμε επίσης ότι ο διορισμός της δεν αποτελεί μόνο ισορροπιστ­ική κίνηση στους κόλπους των Δημοκρατικ­ών που έχει ως στόχο να κατευνάσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, αλλά κάτι περισσότερ­ο. [SID:13916874]

Της Έφης Τριήρη

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece