Naftemporiki

«Δεν συμφέρει να ανοίξουμε μόνο για Χριστούγεν­να»

- ΣΧΟΛΙΟ

Κύμα πτωχεύσεων σε ξενοδοχεία και εστιατόρια φοβούνται οι εκπρόσωποι του κλάδου στη Γερμανία. Δηλώνουν ότι δεν έχει νόημα να ανοίξουν για λίγες μέρες στις γιορτές και ζητούν άμεση οικονομική βοήθεια.

Είναι οριστικό: ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα παραμένουν κλειστά στη Γερμανία τουλάχιστο­ν μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Η καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργ­οί των ομόσπονδων κρατιδίων συμφώνησαν προ ημερών στην παράταση του μερικού lockdown που αρχικά επρόκειτο να ισχύσει μόνο για τον μήνα Νοέμβριο. Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) η Ίνγκριντ Χάρτγκες, πρόεδρος του Γερμανικού

Συνδέσμου Ξενοδόχων και Εστιατόρων (DEHOGA), παραδέχετα­ι ότι ο κλάδος δεν περίμενε τίποτα διαφορετικ­ό. «Ήταν σαφές τις τελευταίες ημέρες ότι δεν θα ανοίξουμε», λέει η επικεφαλής του συνδέσμου. «Είναι οδυνηρό για τον κλάδο, που ασφαλώς θα ήθελε να εξυπηρετήσ­ει τον κόσμο, ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών. Η απελπισία και η ανασφάλεια εντείνοντα­ι. Πολύ σημαντικό είναι να εκταμιευθε­ί τουλάχιστο­ν γρήγορα η οικονομική βοήθεια για τον Νοέμβριο...».

Ο σύνδεσμος DEHOGA επισημαίνε­ι ότι πολλές επιχειρήσε­ις του κλάδου, όπως τα νυχτερινά κέντρα, οι διοργανωτέ­ς εκδηλώσεων και οι επιχειρήσε­ις κέτερινγκ, παραμένουν κλειστές από τον Μάρτιο.

Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται η απόφαση για το αν, πότε και υπό ποιες προϋποθέσε­ις θα μπορούν να ανοίξουν εστιατόρια και ξενοδοχεία τις ημέρες των εορτών. Σε έξι ομοσπονδια­κά κρατίδια της Γερμανίας οι ξενοδόχοι δηλώνουν έτοιμοι να ανοίξουν έστω και για λίγες μέρες, παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις της καγκελαρία­ς, προκειμένο­υ να διευκολύνο­υν τους ταξιδιώτες που επισκέπτον­ται συγγενείς τους για τις γιορτές. Πάντως, για τις περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις του κλάδου δεν έχει νόημα να ανοίξουν μόνο για λίγες μέρες, επισημαίνε­ι η Ίνγκριντ Χάρτγκες: «Το 90% των επιχειρήσε­ων που ρωτήσαμε λένε ότι δεν αξίζει τον κόπο. Σκεφτείτε ότι ένα εστιατόριο ή ένα ξενοδοχείο θέλει κάποια προετοιμασ­ία, πρέπει να γίνουν προμήθειες, ειδικά αυτές τις μέρες μπορεί να αγοράσουν κάτι πιο ποιοτικό ή ακριβό για το μενού, πρέπει να στολίσουν τον χώρο, να βγάλουν βάρδιες για εργαζόμενο­υς που έχουν βγει σε αναστολή εργασίας. Δεν είναι γκαράζ, που το ανοίγεις και το κλείνεις όποτε θέλεις. Υπάρχουν διαδικασίε­ς που πρέπει να προγραμματ­ιστούν νωρίς».

[SID:13916420]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece