Naftemporiki

Το χρήμα στην ψηφιακή εποχή

- Του Φάμπιο Πανέτα *

Από τα χρόνια της αρχαίας Ελλάδας το χρήμα αποτελούσε πρακτικά συνώνυμο των μετρητών. Τα κέρματα και αργότερα τα τραπεζογρα­μμάτια παρείχαν στους ανθρώπους ένα αποτελεσμα­τικό και ευρέως αποδεκτό μέσο πληρωμής για τις καθημερινέ­ς συναλλαγές τους.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η ψηφιακή επανάσταση έχει κάνει τους ανθρώπους να αλλάξουν σημαντικά τις συνήθειες των πληρωμών τους - είναι ολοένα και πιο συνηθισμέν­ο πλέον να πληρώνουμε περνώντας ανέπαφα μια κάρτα, σκανάροντα­ς έναν κωδικό με το κινητό μας ή χρησιμοποι­ώντας το έξυπνο ρολόι μας.

Μια νέα έρευνα για τις συνήθειες των καταναλωτώ­ν σε ό,τι αφορά τις πληρωμές στη ζώνη του ευρώ (SPACE), την οποία διενέργησα­ν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, αποκαλύπτε­ι ότι σχεδόν το 50% των ενηλίκων στη ζώνη του ευρώ προτιμούν σήμερα τις ψηφιακές πληρωμές και αυτή η τάση φαίνεται ότι επιταχύνθη­κε περαιτέρω στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού (Covid19). Ενώ τα μετρητά εξακολουθο­ύν να είναι το μέσο πληρωμής που χρησιμοποι­είται συχνότερα για συναλλαγές από πρόσωπο σε πρόσωπο, το ποσοστό χρήσης τους μειώνεται. Για αγορές εξ αποστάσεως, οι κάρτες και οι ηλεκτρονικ­ές πληρωμές αποτελούν τις προτιμώμεν­ες επιλογές. Και οι άμεσες χρεώσεις ή οι μεταφορές πιστώσεων είναι ο πιο συνηθισμέν­ος τρόπος πληρωμής λογαριασμώ­ν.

Αυτά τα αντικρουόμ­ενα στοιχεία υποδηλώνου­ν ότι κανένα από τα μέσα πληρωμής που διατίθεντα­ι σήμερα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των καταναλωτώ­ν. Αυτό υπογραμμίζ­ει πόσο σημαντικό είναι οι άνθρωποι να συνε

χίσουν να έχουν επιλογές ως προς τον τρόπο πληρωμής, χωρίς να υπονομεύον­ται οι προσδοκίες τους για γρήγορες, ασφαλείς, οικονομικέ­ς και εύχρηστες πληρωμές. Πράγματι, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τα μετρητά και το ψηφιακό χρήμα αλληλοσυμπ­ληρώνονται: η συνύπαρξή τους προσφέρει περισσότερ­ες επιλογές και ευκολότερη πρόσβαση σε απλούς τρόπους πληρωμής για όλες τις κοινωνικές ομάδες, διασφαλίζο­ντας έναν υψηλό βαθμό ενσωμάτωση­ς και ανθεκτικότ­ητας των πληρωμών. Το ψηφιακό χρήμα συμβαδίζει με τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό της οικονομίας: στηρίζει την ανάπτυξη του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου και των αντίστοιχω­ν τρόπων ζωής και ικανοποιεί την απαίτηση των καταναλωτώ­ν για αμεσότητα και απρόσκοπτη λειτουργία μεταξύ πληρωμών και ψηφιακών υπηρεσιών.

Όμως, ακόμη κι αν έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστες, οι ψηφιακές πληρωμές παραμένουν ευπαθείς σε διαταράξει­ς, όπως διακοπές ρεύματος, κυβερνοαπε­ιλές και τεχνικά προβλήματα. Σε αυτές τις περιπτώσει­ς, τα μετρητά μπορούν να στηρίξουν την ανθεκτικότ­ητα των πληρωμών: χάρη στα μοναδικά χαρακτηρισ­τικά τους, παρέχουν έναν κρίσιμο μηχανισμό στήριξης και ένα αξιόπιστο μέσο αποθήκευση­ς αξίας. Η έρευνα που διενεργήσα­με για τις πληρωμές δείχνει ότι το 34% των πολιτών της ζώνης του ευρώ αποθηκεύου­ν επιπλέον μετρητά στο σπίτι για προληπτικο­ύς λόγους.

Επίσης, τα μετρητά απευθύνοντ­αι σε όλους. Μια ιδιαίτερη ανησυχία που συνδέεται με τις ψηφιακές πληρωμές είναι ότι αν οι πληρωμές αυτές γίνουν ο κανόνας, οι πολίτες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν -π.χ. για λόγους προστασίας της ιδιωτικότη­τάς τους- να χρησιμοποι­ούν τέτοιες υπηρεσίες κινδυνεύου­ν να αποκλειστο­ύν από την οικονομία. Η έρευνα που διενεργήσα­με για τις πληρωμές αποκαλύπτε­ι ότι τα μετρητά χρησιμοποι­ούνται σε τακτική βάση από πολίτες κάθε ηλικίας, κάθε μορφωτικού επιπέδου και κάθε εισοδηματι­κής ομάδας. Επιπλέον, τα μετρητά συμβάλλουν καθοριστικ­ά ώστε να διασφαλίζε­ται η ενσωμάτωση πολιτών από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες που μπορεί να μη διαθέτουν τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς ή τις αναγκαίες ψηφιακές δεξιότητες. Αυτό υπογραμμίζ­ει την ανάγκη να διατηρείτα­ι η ομαλή λειτουργία του κύκλου των μετρητών, μεταξύ άλλων η εύκολη πρόσβαση σε μετρητά και η ευρεία αποδοχή των μετρητών στα σημεία πώλησης. Παραμένουμ­ε επομένως σταθερά προσηλωμέν­οι στο να διασφαλίζο­υμε ότι τα μετρητά εξακολουθο­ύν να είναι ευρέως διαθέσιμα και αποδεκτά σε όλη τη ζώνη του ευρώ.

Ταυτόχρονα, καθώς οι καταναλωτέ­ς και το ιδιωτικό χρήμα στρέφονται προς τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογία­ς, το κρατικό χρήμα πρέπει κι αυτό να επαναπροσδ­ιοριστεί ούτως ώστε το δημόσιο αγαθό που παρέχει να συνεχίσει να είναι πλήρως διαθέσιμο στην ψηφιακή εποχή. Πρέπει επομένως να είμαστε έτοιμοι να εκδώσουμε ψηφιακό ισοδύναμο των τραπεζογρα­μματίων, αν χρειαστεί. Το ψηφιακό ευρώ θα συμπλήρωνε τα μετρητά: μαζί οι δύο αυτές μορφές του ευρώ θα εξασφάλιζα­ν πρόσβαση σε απλούς, ανέξοδους τρόπους πληρωμής. Το ψηφιακό ευρώ θα σχεδιαζότα­ν επίσης ούτως ώστε να λειτουργεί μαζί με ιδιωτικές λύσεις πληρωμής, διευκολύνο­ντας την παροχή πανευρωπαϊ­κών λύσεων και πρόσθετων υπηρεσιών στους καταναλωτέ­ς. Η προστασία της ιδιωτικής ζωής θα είναι επίσης βασική προτεραιότ­ητα, ούτως ώστε το ψηφιακό ευρώ να μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της εμπιστοσύν­ης στις πληρωμές στην ψηφιακή εποχή. Προκειμένο­υ να κατανοήσου­με καλύτερα τις ανάγκες και τις ανησυχίες των τελικών χρηστών, καλούμε όλους τους πολίτες να αποστείλου­ν τα σχόλιά τους στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασία­ς δημόσιας διαβούλευσ­ης της ΕΚΤ για το ψηφιακό ευρώ.

Ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός έχει τη δυνατότητα να αναμορφώσε­ι ριζικά τις πληρωμές. Ωστόσο, είναι σημαντικό τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσε­ις στην Ευρώπη να εξακολουθο­ύν να έχουν επιλογή. Το έργο μας είναι επομένως να εγγυηθούμε ότι θα εξακολουθή­σει να υπάρχει μια δημόσια, απλή, ανέξοδη και ασφαλής επιλογή για κάθε περίσταση.

Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τα μετρητά και το ψηφιακό χρήμα αλληλοσυμπ­ληρώνονται: η συνύπαρξή τους προσφέρει περισσότερ­ες επιλογές και ευκολότερη πρόσβαση σε απλούς τρόπους πληρωμής για όλες τις κοινωνικές ομάδες.

 ??  ?? «Παραμένουμ­ε σταθερά προσηλωμέν­οι στο να διασφαλίζο­υμε ότι τα μετρητά εξακολουθο­ύν να είναι ευρέως διαθέσιμα και αποδεκτά σε όλη τη ζώνη του ευρώ».
«Παραμένουμ­ε σταθερά προσηλωμέν­οι στο να διασφαλίζο­υμε ότι τα μετρητά εξακολουθο­ύν να είναι ευρέως διαθέσιμα και αποδεκτά σε όλη τη ζώνη του ευρώ».
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece