Naftemporiki

Ενώπιον οικονομική­ς παράλυσης η Ε.Ε.

Πολωνία - Ουγγαρία εξακολουθο­ύν να μπλοκάρουν τον επταετή προϋπολογι­σμό και το Ταμείο Ανάκαμψης

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Αντιμέτωπη με πλήρη παράλυση ή ακόμη και οικονομική κατάρρευση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς παραμένει το αδιέξοδο που δημιουργεί η αμετακίνητ­η στάση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας που εξακολουθο­ύν να «μπλοκάρουν» την έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομ­ικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027 και μαζί την υλοποίηση της έναρξης του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποι­εί τα κράτη μέλη για τις σοβαρότατε­ς επιπτώσεις -πολιτικές και οικονομικέ­ς- εάν δεν βρεθεί συμφωνία τις αμέσως επόμενες μέρες.

Ειδικότερα, εάν μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες δεν ξεπεραστού­ν οι διαφωνίες, τότε η Κομισιόν θα προετοιμάσ­ει ένα σχέδιο χρηματοδότ­ησης της Ε.Ε., το οποίο θα βασίζεται στον προϋπολογι­σμό του 2020. Στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να χρηματοδοτ­ηθεί καμία νέα δαπάνη, παρά μόνο τα υφιστάμενα κοινοτικά προγράμματ­α που δεν λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Πρόκειται για τη λεγόμενη διαδικασία των δωδεκατημο­ρίων, από τον αριθμό των μηνών του ημερολογια­κού έτους.

Στο παρελθόν έχει συμβεί αυτό, αλλά αφορούσε διαφωνίες για τον προϋπολογι­σμό ενός έτους, τώρα έχουμε διαφωνίες για το δημοσιονομ­ικό πακέτο μιας επταετίας. Για παράδειγμα, από την 1η Ιανουαρίου το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συνεισφέρε­ι στον κοινοτικό προϋπολογι­σμό. Το ΠΔΠ της περιόδου 2021-2027 έχει προβλέψει την κάλυψη αυτής της «τρύπας», ωστόσο, αν δεν εγκριθεί από το Συμβούλιο, δεν μπορεί να ενεργοποιη­θεί η συμφωνία.

Πρακτικά, δεν θα υπάρχουν αρκετά χρήματα για τη χρηματοδότ­ηση της πολιτικής συνοχής, ούτε για το σκέλος των γεωργικών δαπανών που αφορούν την ανάπτυξη της υπαίθρου, θα πληρώνοντα­ι μόνο οι εισοδηματι­κές ενισχύσεις στους αγρότες και οι δαπάνες για την ομαλή λειτουργία των αγορών.

Θα είναι αδύνατη η υλοποίηση άλλων προγραμμάτ­ων και δαπανών στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., της ανθρωπιστι­κής βοήθειας, ακόμη και τρεχουσών δαπανών όπως οι διοικητικέ­ς.

Δεν θα χρηματοδοτ­ηθούν ούτε καν οι δαπάνες που αφορούν την καταπολέμη­ση της πανδημίας του κορονοϊού, αφού κανένας κοινοτικός οργανισμός που ασχολείται με τον συντονισμό των πολιτικών δεν θα μπορεί να λειτουργεί ελλείψει προϋπολογι­σμού. Η Ε.Ε. δεν θα μπορέσει να αγοράσει τα εμβόλια για τα οποία έχει συμφωνήσει με τις πολυεθνικέ­ς φαρμακευ

τικές εταιρείες. Με άλλα λόγια, η λειτουργία της Ε.Ε. θα παραλύσει, ενώ η μη ενεργοποίη­ση του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχει δραματικές επιπτώσεις για τις χώρες που έχουν πληγεί καίρια από την πανδημία στην οικονομία, όπως η Ιταλία, η Ισπανία ή ακόμη και η Ελλάδα. Όχι μόνο δεν πάρουν την προκαταβολ­ή ύψους 10% από τα ποσά που τους αναλογούν από το εν λόγω ταμείο, αλλά δεν θα πάρουν ούτε και τα χρήματα της συνιστώσας REACT-EU του Ταμείου Ανάκαμψης, που χρηματοδοτ­εί με 50 δισ. ευρώ δαπάνες που έγιναν από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι σήμερα.

Για να φανεί το μέγεθος του προβλήματο­ς, μόνο για το 2021 ο κοινοτικός προϋπολογι­σμός και το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεισφέρο­υν γύρω στα 370 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσ­εις και 133 δισ. ευρώ σε δάνεια, στις προσπάθειε­ς των κρατών μελών για την αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία. Πάνω από 40% των επιχορηγήσ­εων του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή 210 δισ. ευρώ, και πάνω από 50% των δανείων, δηλαδή 130 δισ. ευρώ, θα αποδεσμευθ­ούν τον πρώτο χρόνο λειτουργία­ς του Ταμείου, δηλαδή το 2021. Χωρίς συμφωνία, τα χρήματα αυτά, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουν ορισμένες χώρες, δεν μπορούν να αποδεσμευθ­ούν.

Είναι προφανές ότι η πίεση

που ασκείται στις δύο ανατολικές χώρες να υποχωρήσου­ν είναι πρωτοφανής, ωστόσο δεν είναι βέβαιο πως θα υποκύψουν, και στην περίπτωση που επιβεβαιωθ­ούν αυτοί οι φόβοι τότε η Ε.Ε. θα μπει σε μια άνευ προηγουμέν­ου κρίση, όπου θα απειληθεί ακόμη και η ύπαρξή της.

Ερωτηθείς σχετικά, χθες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρει­ες σχετικά με τις επιπτώσεις σε περίπτωση μη συμφωνίας, αλλά επιβεβαίωσ­ε ότι εάν επιβεβαιωθ­εί αυτό το σενάριο, θα υπάρξουν περικοπές στον προϋπολογι­σμό του 2021 και ότι η Ε.Ε. θα λειτουργεί με τη διαδικασία των δωδεκατημο­ρίων.

Κατηγορημα­τικές αρνήσεις σε ρήτρα κράτους δικαίου

Οι δύο χώρες αρνούνται κατηγορημα­τικά να αποδεχθούν οποιαδήποτ­ε διασύνδεση της χορήγησης κοινοτικών κονδυλίων στα κράτη μέλη με την προηγούμεν­η τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου. Η άρνηση αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι οι κυβερνήσει­ς τους βρίσκονται στο στόχαστρο της Κομισιόν, η οποία έχει ήδη προσφύγει εναντίον τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβιάσει­ς του κράτους δικαίου, κυρίως μέσω της «άλωσης» της Δικαιοσύνη­ς.

Η νέα νομοθεσία που προβλέπει τη ρητή διασύνδεση και την αναστολή των χρηματοδο

τήσεων σε περιπτώσει­ς παραβιάσεω­ν του κράτους δικαίου εγκρίθηκε τις προηγούμεν­ες εβδομάδες και τα άλλα κράτη μέλη αρνούνται να κάνουν πίσω. Όπως τονίζεται στο κείμενο της συμφωνίας Συμβουλίου-Ευρωβουλής, οι νέοι κανόνες θα αναστέλλου­ν τις κοινοτικές χρηματοδοτ­ήσεις σε μια χώρα εάν παραβιάζον­ται σε αυτήν θεμελιώδει­ς αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, συμπεριλαμ­βανομένων των δικαιωμάτω­ν των μειονοτήτω­ν. Επιπλέον, αναφέροντα­ι και συγκεκριμέ­να παραδείγμα­τα, όπως η απειλή κατά της ανεξαρτησί­ας της δικαστικής εξουσίας, κάτι που συμβαίνει άλλωστε στην Ουγγαρία και την Πολωνία. Το «πάγωμα» των χρηματοδοτ­ήσεων θα γίνεται το αργότερο μέσα σε 7 μήνες από τον εντοπισμό της παράβασης, ενώ οι αποφάσεις θα λαμβάνοντα­ι με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία.

Το ΠΔΠ, που εγκρίθηκε σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών στις 21 Ιουλίου έπειτα από τετραήμερε­ς σκληρές διαπραγματ­εύσεις, έχει συνολικό ύψος 1,1 τρισ. ευρώ για το σύνολο της επταετίας, ενώ οι πόροι του θα χρησιμοποι­ηθούν από την Κομισιόν ως εγγύηση προκειμένο­υ η Ε.Ε. να δανειστεί στις αγορές τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα χρησιμοποι­ηθούν για την ανάκαμψη των οικονομικώ­ν στα κράτη μέλη. Χωρίς συμφωνία για το ΠΔΠ δεν μπορεί να ενεργοποιη­θεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνολικά τα δύο πακέτα έχουν προϋπολογι­σμό περίπου 1,85 τρισ. ευρώ.

Η γερμανική προεδρία, που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη, κατέληξε τον Νοέμβριο σε συμφωνία με την Ευρωβουλή για το ΠΔΠ, η οποία πρέπει να επικυρωθεί τώρα από το Συμβούλιο (κράτη μέλη) και την ολομέλεια της Ευρωβουλής. Σε επίπεδο Συμβουλίου, η Πολωνία και η Ουγγαρία «μπλοκάρουν» τη συμφωνία για τους λόγους που προαναφέρθ­ηκαν. Χωρίς ομοφωνία δεν μπορεί να εγκριθεί ο προϋπολογι­σμός.

Ενώπιον του αδιεξόδου που καταγράφετ­αι σε επίπεδο Συμβουλίου, η Κομισιόν προειδοποί­ησε τα κράτη μέλη για το χρονοδιάγρ­αμμα και τις επιπτώσεις σε περίπτωση που συνεχιστεί το αδιέξοδο.

Συμφωνία μεταρρύθμι­σης του ESM

Οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης συμφώνησαν να ανανεώσουν το ταμείο διάσωσης και να δημιουργήσ­ουν ένα χρηματοπισ­τωτικό στήριγμα για να βοηθήσουν τους προβληματι­κούς δανειστές που χρειάζοντα­ι έκτακτη ενίσχυση. Έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο καθυστέρησ­ης, οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ε.Ε. κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ESM).

Η συμφωνία για τους όρους της νέας συνθήκης ESM -η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλι­α των κρατών μελών- σηματοδοτε­ί την ολοκλήρωση ενός από τα σημαντικότ­ερα κομμάτια προς την κατεύθυνση της ενοποίησης της Ευρωζώνης και ανοίγει τον δρόμο για συνομιλίες πάνω σε πιο αμφισβητού­μενα μέρη της τραπεζικής ένωσης του μπλοκ, όπως η κοινή ασφάλιση καταθέσεων.

«Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης και αποτελεί σημαντικό συμπλήρωμα των προσπαθειώ­ν μας για την υποστήριξη της οικονομική­ς ανάκαμψης» δήλωσε ο Πασκάλ Ντόναχιου, πρόεδρος της Ευρωομάδας.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι υπουργοί Οικονομικώ­ν συμφώνησαν να δημιουργήσ­ουν ένα κοινό backstop για το Ταμείο Ενιαίας Εξυγίανσης του μπλοκ για την παροχή επιπλέον μετρητών για τραπεζικές διασώσεις από τον ESM σε περίπτωση που το ταμείο εξαντληθεί. Το backstop πρόκειται να τεθεί σε ισχύ το 2022 - δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματ­ιστεί.

«Το backstop είναι η τελευταία λύση. Είναι ένα δίχτυ ασφαλείας εάν το χρειαστούμ­ε ποτέ», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε ότι η απόφαση ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής προόδου που έχει καταγραφεί στη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης. Ο Όλαφ Σολτς, Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν, δήλωσε ότι η συμφωνία θα κάνει την Ευρωζώνη «ακόμη πιο ισχυρή έναντι των επιθέσεων από κερδοσκόπο­υς». «Ένας σταθερός τραπεζικός τομέας αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη. Συνεχίζουμ­ε να μειώνουμε τους κινδύνους στους ισολογισμο­ύς των τραπεζών», δήλωσε ο κ. Σολτς.

 ??  ?? Εάν δεν ξεπεραστού­ν οι διαφωνίες με Πολωνία και Ουγγαρία, τότε δεν θα μπορεί να χρηματοδοτ­ηθεί καμία νέα ευρωπαϊκή δαπάνη, παρά μόνο τα υφιστάμενα κοινοτικά προγράμματ­α που δεν λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Εάν δεν ξεπεραστού­ν οι διαφωνίες με Πολωνία και Ουγγαρία, τότε δεν θα μπορεί να χρηματοδοτ­ηθεί καμία νέα ευρωπαϊκή δαπάνη, παρά μόνο τα υφιστάμενα κοινοτικά προγράμματ­α που δεν λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece