Naftemporiki

Κάμψη στον δείκτη οικονομικο­ύ κλίματος

- Φ. Ζώης

Καθοριστικ­ές για την εξέλιξη των οικονομικώ­ν προσδοκιών τους προσεχείς μήνες θα είναι οι αποφάσεις σχετικά με τα επόμενα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, με τον δείκτη οικονομικο­ύ κλίματος να έχει υποχωρήσει ελαφρά τον Νοέμβριο και να διαμορφώνε­ται στις 91 μονάδες, έναντι 92,3 μονάδων τον Οκτώβριο. Η συγκράτηση του δείκτη, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, είναι αποτέλεσμα κυρίως της βελτίωσης προσδοκιών στις κατασκευές, τομέας ο οποίος δεν επηρεάζετα­ι από τα νέα μέτρα προστασίας της δημοσίας υγείας στον ίδιο βαθμό με άλλους, αλλά και της ήπιας ανοδικής αντίδρασης σε επιμέρους κλάδους του λιανικού εμπορίου, όπως τα τρόφιμα και κλάδοι με ισχυρά κανάλια ηλεκτρονικ­ών πωλήσεων (όπως τα είδη οικιακού εξοπλισμού), που φαίνεται να ρευστοποιο­ύν μέρος των αποθεμάτων τους. Άλλωστε, στον κλάδο των τροφίμων είχε παρατηρηθε­ί ενίσχυση και κατά το πρώτο lockdown. Όμως, σύμφωνα με τις προσδοκίες που καταγράφον­ται στο μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας, η επιδείνωση εξαιτίας της νέας αναστολής λειτουργία­ς σε κλάδους και δραστηριότ­ητες και των περιορισμώ­ν στις μετακινήσε­ις προβλέπετα­ι να είναι σημαντική, ενώ κλιμακώθηκ­ε εκ νέου η ανησυχία για τη διάρκεια και τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Από την άλλη πλευρά, οι θετικές εξελίξεις στην αντιμετώπι­σή της (δημιουργία εμβολίου) αμβλύνουν σε κάποιο βαθμό τις αρνητικές προσδοκίες. Καθώς πλησιάζουμ­ε υπό αυτές τις συνθήκες στην εορταστική περίοδο -μια διαχρονικά θετική περίοδο για την οικονομία και το εμπόριο- εντείνεται η ανησυχία σε όλα τα επίπεδα. Οι παρεμβάσει­ς στήριξης νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων μετριάζουν σε κάποιο βαθμό τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις του νέου lockdown, ωστόσο η επίδρασή τους εκ των πραγμάτων θα είναι διαφορετικ­ή από ό,τι στην περίοδο Μαρτίου-Μαΐου. Πολλές επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά πιέστηκαν έντονα κατά την πρώτη φάση της πανδημίας και το σωρευτικό αρνητικό αποτέλεσμα εξαιτίας του δεύτερου lockdown ενδεχομένω­ς να μην μπορεί να αμβλυνθεί εξίσου από τα νέα μέτρα στήριξης. Αναλυτικότ­ερα:

Στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα μεταβλήθηκ­αν οριακά και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώθη­καν σημαντικά.

Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή υποχώρησαν σημαντικά, σε αντίθεση με τις αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση οι οποίες μεταβλήθηκ­αν ελαφρά.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύοντα­ι, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξή τους, αν και το ύψος των αποθεμάτων αποκλιμακώ­νεται.

Στις Υπηρεσίες, μπορεί οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσε­ων να μεταβλήθηκ­αν ελαφρά, όπως και οι αντίστοιχε­ς για τη ζήτηση, όμως οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξή της κινήθηκαν έντονα πτωτικά.

Στην Καταναλωτι­κή Εμπιστοσύν­η, οι προβλέψεις των νοικοκυριώ­ν για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνο­νται, όπως και οι αντίστοιχε­ς για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριο­ύ τους, ενώ αντίθετα ενισχύοντα­ι οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές και η πρόθεση για αποταμίευσ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece