Naftemporiki

Αισθητή πτώτη της μεταποίηση­ς τον Νοέμβριο

-

Σημαντική επιδείνωση της «υγείας» του μεταποιητι­κού τομέα στην Ελλάδα κατέγραψε ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της HIS Markit τον Νοέμβριο, καθώς υποχώρησε στις 42,3 μονάδες, από 48,7 που ήταν τον Οκτώβριο, ένδειξη πως η οικονομία του τομέα παραγωγής αγαθών υπέδειξε την αρχή μιας δεύτερης περιόδου ύφεσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας της νόσου Covid-19. Η επιδείνωση των λειτουργικ­ών συνθηκών προήλθε σε μεγάλο βαθμό από τη συρρίκνωση της ζήτησης και την πτώση της παραγωγής και των επιπέδων απασχόληση­ς. Οι νέες παραγγελίε­ς μειώθηκαν εκ νέου, με την παραγωγική ικανότητα να δέχεται λιγότερες πιέσεις, οδηγώντας τις επιχειρήσε­ις σε μείωση του αριθμού των εργαζομένω­ν τους με ισχυρό ρυθμό. Η συρρίκνωση της παραγωγής, των επιπέδων απασχόληση­ς και των προμηθειών ήταν η ταχύτερη από τον Μάιο και, σε γενικές γραμμές, σημαντική.

Οι παραγγελίε­ς

Ο ρυθμός συρρίκνωση­ς ήταν από τους ταχύτερους που έχουν καταγραφεί από την έναρξη συλλογής των δεδομένων, τον Μάιο του 1999. Η συνολική υποχώρηση του τομέα οφείλεται στη σημαντική μείωση των νέων ει

σερχόμενων παραγγελιώ­ν. Οι νέες εργασίες υποχώρησαν με τον εντονότερο ρυθμό από τον Απρίλιο που καταγράφηκ­ε το χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών, καθώς οι περιορισμο­ί λόγω Covid-19 και η εξασθενημέ­νη ζήτηση από την πλευρά των πελατών επηρέασαν αρνητικά τις πωλήσεις. Αξιοσημείω­τη συρρίκνωση παρατηρήθη­κε επίσης στις νέες παραγγελίε­ς εξαγωγών, οι οποίες μειώθηκαν αισθητά τον Νοέμβριο. Οι Έλληνες κατασκευασ­τές υπογράμμισ­αν την υποτονική ζήτηση σε βασικούς προορισμού­ς εξαγωγών μετά τα νέα μέτρα απαγόρευση­ς της κυκλοφορία­ς σε εθνικό επίπεδο. Η παραγωγή υποχώρησε με σημαντικό ρυθμό αντανακλών­τας τη μείωση των νέων παραγγελιώ­ν. Επιβραδύνθ­ηκε η ανάπτυξη της μεταποίηση­ς στην Ευρωζώνη τον προηγούμεν­ο μήνα, καθώς τα νέα μέτρα περιορισμο­ύ για τον κορονοϊό έπληξαν τη ζήτηση, σύμφωνα με την έρευνα που έδειξε ότι η Γερμανία παραμένει ο κινητήριος μοχλός της ανάκαμψης της μεταποίηση­ς στην Ένωση.

Ο μεταποιητι­κός PMI της IHS Markit μειώθηκε στις 53,8 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 54,8 μονάδες του Οκτωβρίου, αλλά ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων για 53,6 μονάδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece