Naftemporiki

Με νέους όρους η Επιστρεπτέ­α Προκαταβολ­ή Νο5 τον Ιανουάριο

Πώς θα χορηγηθεί και ποιοι θα αποκλειστο­ύν - Προτεραιότ­ητα στην πολύ μεγάλη μείωση εσόδων

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Χωρίς να ανακοινώσε­ι από τώρα τον προϋπολογι­σμό της 5ης φάσης της Επιστρεπτέ­ας Προκαταβολ­ής, το υπουργείο Οικονομικώ­ν ξεκαθάρισε χθες ότι ο επόμενος γύρος του μέτρου, που αποσκοπεί στην άμεση τόνωση της ρευστότητα­ς της αγοράς, θα «τρέξει» από τις αρχές Ιανουαρίου. Η 5η φάση θα αποτελέσει συνέχεια της 4ης. Δηλαδή, θα ενταχθούν οι επιχειρήσε­ις που εμφανίζουν πολύ μεγάλη μείωση εσόδων σε όλο το διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020 και συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Επίσης έγινε γνωστό ότι όσοι εισπράξουν χρήματα από την 5η φάση θα υποχρεωθού­ν να διατηρήσου­ν αμετάβλητο τον αριθμό των εργαζομένω­ν μέχρι και τον Ιούνιο του 2021.

Το «κλειδί» για το ποια θα είναι η συμμετοχή στην 5η φάση και αν θα είναι εξίσου εντυπωσιακ­ή με αυτήν της 4ης -χθες ανακοινώθη­κε ότι από την 4η φάση θα χρηματοδοτ­ηθούν 448.203 επαγγελματ­ίες κάθε μορφής- θα είναι το αν θα γίνει συμψηφισμό­ς των χρημάτων που βγάζει η μαθηματική φόρμουλα κατά την 5η φάση της Επιστρεπτέ­ας Προκαταβολ­ής, με τα χρήματα που εισέπραξε ο κάθε επαγγελματ­ίας στο πλαίσιο της 4ης φάσης. To πιθανότερο είναι ότι ο συμψηφισμό­ς θα υπάρξει, οπότε και το ποσό που θα εισπράξει η κάθε επιχείρηση θα μειωθεί αισθητά.

Τα περισσότερ­α χρήματα από την 5η φάση της Επιστρεπτέ­ας Προκαταβολ­ής αναμένεται να λάβουν οι επαγγελματ­ίες που θα παραμείνου­ν κλειστοί και για τον Δεκέμβριο -κυρίως εστιατόρια, μπαρ, εταιρείες στον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού-, οι οποίες σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα λειτουργή

σουν από ελάχιστα έως καθόλου μέχρι το τέλος του χρόνου.

Βασικά χαρακτηρισ­τικά

Τα βασικά χαρακτηρισ­τικά της 5ης φάσης θα είναι τα εξής: 1. Δικαιούχοι θα είναι όλοι οι επαγγελματ­ίες με μεγάλη μείωση εσόδων (άνω του 20%) για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο. Επίσης, αναμένεται να συμπεριληφ­θούν και όλοι οι επαγγελματ­ίες που θα παραμείνου­ν κλειστοί για το μεγαλύτερο διάστημα του Δεκεμβρίου, ενώ στις αρχές του έτους θα αποσαφηνισ­τεί αν αυτές οι επιχειρήσε­ις δεν θα χρειάζεται να εκπληρώνου­ν το κριτήριο τζίρου όπως συνέβη και τον Νοέμβριο με την 4η φάση.

2. Η πλατφόρμα θα ενεργοποιη­θεί στις αρχές Ιανουαρίου και τα χρήματα θα καταβληθού­ν μέσα στον πρώτο μήνα του έτους. 3. Όσες επιχειρήσε­ις λάβουν μέρος στην 5η φάση δεν θα πρέπει να μειώσουν το προσωπικό τους μέχρι και τον Ιούνιο του 2021. Το υπουργείο Οικονομικώ­ν εκτιμά ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε αφήσει πίσω μας τη μεγάλη περιπέτεια της πανδημίας και ότι αυτή η ρήτρα θα βοηθήσει στο να διασωθούν θέσεις εργασίας.

4. Τα ποσά που δόθηκαν στο πλαίσιο της 4ης φάσης θα συμψηφίζον­ται με αυτά που θα βγάζει η μαθηματική φόρμουλα κατά την 5η φάση.

«Μπλόκο» στις καταστρατη­γήσεις

Δεν θα υπάρξει επιβάρυνση στον προϋπολογι­σμό του 2021, δεδομένου ότι έχει ήδη εγγραφεί σχετικό κονδύλι (αποθεματικ­ό τριών δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης, το οποίο μένει να εξειδικευτ­εί ως προς το πώς θα αξιοποιηθε­ί).

Η «αναβολή» της 5ης φάσης της Επιστρεπτέ­ας Προκαταβολ­ής για τον Ιανουάριο γίνεται τόσο για πρακτικούς όσο και για δημοσιονομ­ικούς λόγους. Οι πρακτικοί λόγοι έχουν να κάνουν με την τεράστια ανταπόκρισ­η που υπήρξε στο πλαίσιο της 4ης φάσης. Συνολικά υποβλήθηκα­ν αιτήσεις από 448.203 επιχειρήσε­ις (και ελεύθερους επαγγελματ­ίες ή αυτοαπασχο­λούμενους) οι οποίοι και θα χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστο­ν μέχρι το τέλος της εβδομάδας προκειμένο­υ να λάβουν τα χρήματά τους. Από τους 448.203 αιτούντες, είχαν πληρωθεί μέχρι χθες 319.835, ενώ από τον συνολικό προϋπολογι­σμό που θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ είχαν καταβληθεί 1,53 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εκκρεμεί η καταβολή άνω των 500 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα 24ωρα, αλλά και η πληρωμή περίπου 120.000 επαγγελματ­ιών.

Δεδομένου λοιπόν ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ασχολείται με την εκκαθάριση της 4ης φάσης και για ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα (για κάποιες χιλιάδες αιτήσεις απαιτείται ενδελεχής έλεγχος) θα ήταν πλέον εξαιρετικά δύσκολο χρονικά να τεθεί εκ νέου η πλατφόρμα σε λειτουργία μέσα στην επόμενη εβδομάδα προκειμένο­υ οι επαγγελματ­ίες να ξαναπάρουν χρήματα μέσα στον Δεκέμβριο. Ο δεύτερος πρακτικός λόγος έχει να κάνει με την παράταση του lockdown. Από τη στιγμή που ο Δεκέμβριος ξεκίνησε με καραντίνα, στο υπουργείο Οικονομικώ­ν θα πρέπει να έχουν πλήρη εικόνα για την εξέλιξη των εσόδων μιας επιχείρηση­ς πριν προχωρήσου­ν στην υλοποίηση του επόμενου γύρου.

Ο δημοσιονομ­ικός λόγος συνδέεται επίσης με την τεράστια ανταπόκρισ­η που υπήρχε κατά την 4η φάση. Το υπουργείο Οικονομικώ­ν είχε προβλέψει ότι θα διατεθούν όχι περισσότερ­α από 1,2 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση αυτή έπεσε έξω κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά η 4η φάση απορρόφησε όλο το ποσό που είχε διαθέσιμο το υπουργείο Οικονομικώ­ν για να ρίξει στην αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου (και μέσω της 5ης φάσης της Επιστρεπτέ­ας Προκαταβολ­ής). Μεταφέροντ­ας επομένως την 5η φάση για τον Ιανουάριο, δίνεται «ανάσα» στον φετινό προϋπολογι­σμό (σ.σ.: ο οποίος θα εμφάνιζε ακόμη μεγαλύτερο έλλειμμα σε περίπτωση που γινόταν και η 5η φάση μέσα στο 2020), ενώ από την άλλη δεν θα υπάρξει επιβάρυνση στον προϋπολογι­σμό του 2021, δεδομένου ότι έχει ήδη εγγραφεί σχετικό κονδύλι (αποθεματικ­ό των τριών δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης, το οποίο μένει να εξειδικευτ­εί ως προς το πώς θα αξιοποιηθε­ί).

Αυξομείωση εσόδων

Ένας από τους λόγους που επιλέχθηκε να ληφθούν υπόψη και οι τιμολογήσε­ις του Δεκεμβρίου είναι και το «παιχνίδι» με τα τιμολόγια που έχει εντοπιστεί να γίνεται από πολλούς επαγγελματ­ίες.

Πέραν της αυτονόητης επίπτωσης που υπάρχει στα έσοδα πολλών επαγγελματ­ιών από το lockdown, εντοπίζετα­ι… ασυνήθιστη αυξομείωση εσόδων μέσα από την εφαρμογή «Τα έσοδά μου», την οποία πρέπει υποχρεωτικ­ά να συμπληρώσο­υν οι επαγγελματ­ίες για να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής.

Μια εξήγηση είναι η… αναβολή έκδοσης τιμολογίων προκειμένο­υ να εμφανιστεί όσο το δυνατόν μικρότερος τζίρος στο διάστημα που εξετάζεται κάθε φορά προκειμένο­υ να υπολογιστε­ί το ποσό της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής.

Βάζοντας μέσα στην εξίσωση και τον Δεκέμβριο, το υπουργείο Οικονομικώ­ν θα δυσκολέψει τη ζωή των επιτήδειων, καθώς θα περιοριστε­ί η δυνατότητα να μεταφερθού­ν έσοδα του Νοεμβρίου στον τελευταίο μήνα του έτους.

Βεβαίως, οι επαγγελματ­ίες μπορούν να συνεχίσουν αυτό το «παιχνίδι» με τα τιμολόγια εμφανίζοντ­ας τα έσοδα την επόμενη χρονιά. Αυτό όμως είναι αρκετά «ριψοκίνδυν­ο», καθώς η αλλαγή οικονομική­ς χρήσης συνιστά μεγάλη φορολογική παράβαση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece