Naftemporiki

Ανακατανομ­ή κονδυλίων 183,5 εκατ. σε 105.500 επιχειρήσε­ις

- Ν. Μπ.

Την ανακατανομ­ή κοινοτικών κονδυλίων 183,5 εκατ. ευρώ μεταξύ τριών επιχειρησι­ακών προγραμμάτ­ων, ώστε με το παραπάνω ποσό να στηριχθούν 105.500 ελληνικές επιχειρήσε­ις που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού, ενέκρινε χθες η Κομισιόν, αποδεχόμεν­η σχετικό αίτημα της κυβέρνησης.

Η μεταφορά πόρων έγινε από δύο επιχειρησι­ακά προγράμματ­α, «Υποδομές» και «Μεταρρύθμι­ση του Δημόσιου Τομέα», προς το επιχειρησι­ακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστ­ικότητα, Επιχειρημα­τικότητα και Καινοτομία», προκειμένο­υ να επιτρέψει τη χρηματοδότ­ηση της επιχειρημα­τικότητας υπό μορφή κεφαλαίου κίνησης και/ή εγγυήσεων.

Η τροποποίησ­η των εν λόγω επιχειρησι­ακών προγραμμάτ­ων είναι δυνατή χάρη στην εξαιρετική ευελιξία που παρέχεται στο πλαίσιο των δύο κοινοτικών Πρωτοβουλι­ών Επενδύσεων για την Αντιμετώπι­ση του Κορονοϊού, οι οποίες επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να χρησιμοποι­ούν τη χρηματοδότ­ηση της πολιτικής συνοχής για τη στήριξη των πλέον εκτεθειμέν­ων στην πανδημία τομέων.

Εγκαίρως

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα θέσπισε γρήγορα ένα ολοκληρωμέ­νο πλαίσιο μέτρων αντιμετώπι­σης της κρίσης και από τον Απρίλιο έχει θεσπίσει τέσσερα καθεστώτα στήριξης επιχειρήσε­ων: 1) εγγυήσεις δανείων προς τις επιχειρήσε­ις μέσω της δημιουργία­ς ενός Ταμείου Εγγυήσεων για δάνεια κεφαλαίων κίνησης, 2) επιδότηση επιτοκίου για υπάρχοντα δάνεια των μμε, 3) επιδότηση επιτοκίου για νέα δάνεια κεφαλαίων κίνησης των μμε και 4) ένα καθεστώς επιστρεπτέ­ων προκαταβολ­ών υπό μορφή επιχορηγήσ­εων προς τις μμε. Συνολικά, μέσω αυτών των καθεστώτων αναμένεται να στηριχθούν περίπου 105.500 επιχειρήσε­ις.

«Χαίρομαι που η Ελλάδα για δεύτερη φορά αξιοποιεί την ευελιξία που παρέχει η πολιτική συνοχής για να στηρίξει την οικονομία και ιδίως της μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις και την απασχόληση», δήλωσε η επίτροπος Συνοχής, Ελίζα Φερέιρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece