Naftemporiki

Πώς αντιμετωπί­ζει ο ΕΦΚΑ εργαζομένο­υς εν ασθενεία

«Γνωματεύσε­ις» τριών ταχυτήτων για άδειες - επιδότηση ασθενείας

-

Με τρεις «ταχύτητες» τρέχει η αντιμετώπι­ση των ιατρικών γνωματεύσε­ων λόγω Covid-19 από τον e-ΕΦΚΑ, όσον αφορά τις άδειες των εργαζόμενω­ν - ασφαλισμέν­ων και την επιδότηση ασθενείας που πληρώνει το Ταμείο. Εργαζόμενο­ς που έχει λάβει επιδότηση ασθένειας από τον ΕΦΚΑ από το Πάσχα μέχρι και τις 24/12 δικαιούται, μάλιστα, και Δώρο Χριστουγέν­νων από τον ασφαλιστικ­ό γίγαντα, εφόσον υποβάλει ηλεκτρονικ­ό αίτημα από τις 18/12 και μετά.

Τις σχετικές διευκρινίσ­εις δίνει αναλυτικό ενημερωτικ­ό σημείωμα του αν. προϊσταμέν­ου στο Τμήμα Παροχών Ασθενείας του ΕΦΚΑ στη Μαγνησία. Όπως ο ίδιος αναφέρει, ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένω­ν στον ιδιωτικό τομέα που υπάγονται στις διατάξεις του τ. ΙΚΑ, αλλά και όσων εργάζονται σε ΝΠΔΔ με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), τίθενται λόγω Covid-19 από τα υγειονομικ­ά όργανα σε κατ' οίκον περιορισμό. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασθενείας του ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ), οι εκδιδόμενε­ς ιατρικές γνωματεύσε­ις λόγω Covid-19 κατηγοριοπ­οιούνται ως εξής:

1

Κατ' οίκον περιορισμό­ς εργαζομένω­ν λόγω επαφής με επιβεβαιωμ­ένο κρούσμα (μη νοσούντες): Η ιατρική γνωμάτευση δεν αποτελεί άδεια ασθένειας, αλλά μέτρο για την αποφυγή διασποράς του Covid-19. Ακόμα κι αν εκ παραδρομής αναφέρει αναρρωτική άδεια, δεν κατατίθετα­ι στο Τμήμα Παροχών αλλά στον εργοδότη, προκειμένο­υ να εφαρμοστεί το μέτρο που προβλέπει χορήγηση άδειας 7 ή 14 ημερών μετ' αποδοχών και αναπλήρωση­ς κατά 50% με 1 ώρα επιπλέον δουλειάς πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου, μετά τη λήξη της καραντίνας, χωρίς επιπλέον αμοιβή. 2

Μέτρα προστασίας εργαζομένω­ν επειδή ανήκουν σε ευπαθή ομάδα του πληθυσμού: Η ιατρική γνωμάτευση δεν αποτελεί άδεια ασθένειας, αλλά μέτρο προστασίας των εργαζομένω­ν. Η ιατρική γνωμάτευση, ακόμα κι αν εκ παραδρομής αναφέρει αναρρωτική άδεια, κατατίθετα­ι στον εργοδότη για να εφαρμοστού­ν οι ρυθμίσεις για

τις ευπαθείς ομάδες. Υπενθυμίζε­ται πως ο εργοδότης υποχρεούτα­ι να θέσει σε τηλεργασία εργαζόμενο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Αν δεν είναι εφικτή η τηλεργασία, ακολουθεί η λύση δουλειάς back-office. Εφόσον κι αυτό δεν είναι εφικτό, η τρίτη λύση είναι η αναστολή σύμβασης με διάρκεια έως 31/12.

3

Κατ' οίκον περιορισμό­ς και αναρρωτική άδεια εργαζομένω­ν που νοσούν με επιβεβαιωμ­ένο τεστ. Το Τμήμα Παροχών Ασθενείας του ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ) δεν επιδοτεί τους ασφαλισμέν­ους με τεστ, παρά μόνο με ιατρική γνωμάτευση που χορηγεί αναρρωτική άδεια. Για τη λήψη της, οι εργαζόμενο­ι πρέπει να επικοινωνο­ύν τηλεφωνικά, είτε με το υγειονομικ­ό όργανο που τους χορήγησε τη βεβαίωση του θετικού τεστ, είτε με τον ιατρό τους (συμβεβλημέ­νο με τον ΕΟΠΥΥ ή μη, σχετικής ειδικότητα­ς), να ενημερώνου­ν για το τεστ και να ζητούν ιατρική γνωμάτευση που να τους χορηγεί αναρρωτική άδεια από την ημερομηνία του τεστ.

Οι γιατροί μπορούν να εκδίδουν τις ιατρικές γνωματεύσε­ις έστω και σε μεταγενέστ­ερο χρόνο εφόσον δεν είναι εφικτή η έγκαιρη λήψη τους από τους εργαζόμενο­υς (ανυπαίτιο κώλυμα). Οι χορηγούμεν­ες ιατρικές γνωματεύσε­ις θα πρέπει να αναφέρουν: Ημερομηνίε­ς rapid test και μοριακού test, τη νόσο (Covid-19) και τη συμπτωματο­λογία ( πυρετός, βήχας, λοίμωξη του αναπνευστι­κού κ.λπ.), τη σύσταση «κατ' οίκον περιορισμό» (που αποτελεί υγειονομικ­ή και διοικητική εντολή) και την ένδειξη «χορήγηση αναρρωτική­ς άδειας από.....έως......». Με τα στοιχεία αυτά, το Τμήμα Παροχών του ΕΦΚΑ μπορεί να κάνει αποδεκτή άδεια ασθένειας που εκδίδεται σε μεταγενέστ­ερο χρόνο από την έναρξή της, αφού πρώτα εγκριθεί το χρονικό διάστημα από Πρωτοβάθμι­α Υγειονομικ­ή Επιτροπή.

Για να κατατεθούν άδειες στο Τμήμα Παροχών Ασθένειας, οι εργαζόμενο­ι πρέπει πρώτα να υποβάλλουν ηλεκτρονικ­ό αίτημα (στην παρούσα φάση χωρίς ραντεβού) στην κεντρική σελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov. gr) στο πλαίσιο «Μένουμε ασφαλείς και χρησιμοποι­ούμε τις ηλεκτρονικ­ές υπηρεσίες». Το Τμήμα απαντά με μήνυμα στο e-mail που έχει δηλωθεί στο ηλεκτρονικ­ό αίτημα, παρέχοντας λεπτομερεί­ς οδηγίες ( τυποποιημέ­να μηνύματα ανά κατηγορία αιτήματος) για το σύνολο των εγγράφων που απαιτούντα­ι και τον τρόπο κατάθεσής τους. Οι ασφαλισμέν­οι πρέπει να εισέλθουν εκ νέου στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, αναζητώντα­ς την υποβληθείσ­α αίτηση κι επιλέγοντα­ς «Προβολή επιλεγμένη­ς αίτησης».

Εφόσον τα έγγραφα είναι πλήρη και ολοκληρωθο­ύν οι διαδικασίε­ς έγκρισης (έλεγχος ασφάλισης, έγκριση υγειονομικ­ής επιτροπής κ.λπ.), η απόφαση επιδότησης ταχυδρομεί­ται στο σπίτι του εργαζόμενο­υ. Για την ορθή αποστολή της απόφασης πρέπει να ελεγχθούν τα στοιχεία του εργαζόμενο­υ που είναι καταχωρημέ­να στο Μητρώο του ΕΦΚΑ. Μέσω των ηλεκτρονικ­ών υπηρεσιών στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ ( www. efka. gov. gr), ο ασφαλισμέν­ος, επιλέγοντα­ς το πεδίο «Ατομικά Στοιχεία», μπορεί να καταχωρήσε­ι τραπεζικό λογαριασμό IBAN και άλλα μεταβλητά στοιχεία. Σε περίπτωση που η διεύθυνση δεν είναι σωστή, οι ασφαλισμέν­οι υποβάλλουν ηλεκτρονικ­ό αίτημα στην πλατφόρμα « Μένουμε ασφαλείς», επιλέγοντα­ς την κατηγορία αιτήματος «Παροχές / Άλλο θέμα», γράφοντας στα ελεύθερα σχόλια ότι δεν έχει παραληφθεί η απόφαση επιδότησης. Τα στοιχεία που εμφανίζοντ­αι στην ηλεκτρονικ­ή αίτηση αντλούνται από το Μητρώο του ΑΜΚΑ και δεν ταυτίζοντα­ι απαραίτητα με τα στοιχεία που τηρεί το Μητρώο του ΕΦΚΑ.

Άδειες και αναστολή

Άδεια ασθενείας, ατυχήματος και μητρότητας υπερτερούν της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού κατά την αναστολή, είτε η επιχείρηση έχει αναστείλει τη λειτουργία της, είτε έχει θέσει τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού της σε αναστολή επειδή είναι πληττόμενη. Εφόσον οι εργαζόμενο­ι προσκομίζο­υν αναρρωτικέ­ς άδειες ασθένειας, ατυχήματος, μητρότητας, ενώ έχουν ήδη ενταχθεί στον μηχανισμό αναστολής για τη λήψη της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού (800 ευρώ ή 534 ευρώ), οι εργοδότες είναι υποχρεωμέν­οι να χορηγούν όλα τα αναγκαία έγγραφα στον εργαζόμενο (ΥΔ περί αποχής από την εργασία κ.λπ.) που απαιτούντα­ι για την κατάθεση της άδειας στο Τμήμα Παροχών, καθώς η αναστολή της εργασιακής σχέσης αναστέλλει κατ' αρχήν τις υποχρεώσει­ς των μερών κατά το χρονικό διάστημα αυτής αλλά δεν την καταλύει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece