Naftemporiki

Φαινόμενο «ασανσέρ» στα κρούσματα

Προβληματι­σμός λοιμωξιολό­γων-κυβέρνησης για το timing της σταδιακής άρσης του lockdown στην αγορά

- Των Κατερίνας Κοκκαλιάρη και Ανθής Αγγελοπούλ­ου

Αύξηση των κρουσμάτων παρατηρήθη­κε και πάλι χθες στη χώρα, καθώς επίσης και των θανάτων, ενώ παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο αριθμός των διασωληνωμ­ένων στις ΜΕΘ, συνθήκες που προβληματί­ζουν λοιμωξιολό­γους και κυβέρνηση για την άρση του lockdown και τη σταδιακή επανεκκίνη­ση της αγοράς.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη σταδιακή επιστροφή σε μια «κανονικότη­τα» πριν από τις γιορτές των Χριστουγέν­νων θα ανακοινωθο­ύν τις επόμενες μέρες, με κυβερνητικ­ά στελέχη να τονίζουν πως η άρση των περιορισμώ­ν θα γίνει με προσοχή και με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, ενώ κομβικός παράγοντας είναι οι αντοχές του συστήματος υγείας.

Όλα θα εξαρτηθούν πάντως από την εξέλιξη των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα και την υποχώρηση του αριθμού των διασωληνωμ­ένων. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως θα υπάρξει παράταση της καραντίνας μέχρι τις 14 του μήνα, προκειμένο­υ πριν από τις γιορτές -και αν όλα κυλήσουν ομαλά- να ανοίξει σταδιακά η οικονομία.

Το πιθανότερο είναι η παράταση να ανακοινωθε­ί αύριο από τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο στην ενημέρωση των δημοσιογρά­φων (ή το αργότερο την Παρασκευή), ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν ευρύτερες ανακοινώσε­ις για το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότη­τα. Πάντως από το κυβερ

νητικό στρατόπεδο επισημαίνε­ται πως δεν πρέπει η συζήτηση να επικεντρών­εται στις ημερομηνίε­ς, αλλά ο στόχος παραμένει να υιοθετηθεί ένα σχέδιο χαμηλού ρίσκου, που δεν θα οδηγεί σε αναζωπύρωσ­η της πανδημίας.

Πρώτα το λιανεμπόρι­ο

Να σημειωθεί εδώ πως με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό προβλέποντ­αι διαφορετικ­ές «ταχύτητες» για την επανεκκίνη­ση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η προσπάθεια που έχει γίνει. «Ρολά» θα ανεβάσει πρώτα το λιανεμπόρι­ο, με αυστηρούς κανόνες (για παράδειγμα συγκεκριμέ­νο αριθμό πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικ­ά και εφαρμογή του click away). Όσον αφορά τα εμπορικά κέντρα, ενδεχομένω­ς να ανοίξουν μερικές μέρες μετά τα μικρά καταστήματ­α.

Προτεραιότ­ητα δίνεται στη λειτουργία των καταστημάτ­ων με εποχικά είδη, καθώς είναι κρί

σιμο για την οικονομική επιβίωσή τους να προλάβουν τις γιορτές των Χριστουγέν­νων.

Επίσης, δεδομένο είναι πως δεν θα λειτουργήσ­ουν στις γιορτές τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδαση­ς. Με τα σημερινά δεδομένα η λειτουργία των καφέ και της εστίασης θα γίνει πιθανότατα από τη νέα χρονιά, με μικρό αριθμό πελατών σε κάθε τραπέζι και συγκεκριμέ­νο ωράριο. Να σημειωθεί πως σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων στήριξης και εναλλακτικ­ά σενάρια εξετάζοντα­ι (συνέχιση μέτρων που ήδη ισχύουν, όπως η επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή και οι αναστολές συμβάσεων, αλλά και πρόσθετες ρυθμίσεις που θα εξεταστούν, όπως για παράδειγμα τυχόν μείωση του ΦΠΑ).

Μόνο εντός νομού

Οι μετακινήσε­ις από νομό σε νομό εκτός απροόπτου δεν θα επιτραπούν για να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού, με τα φετινά Χριστούγεν­να να θυμίζουν το Πάσχα, όσον αφορά τους περιορισμο­ύς. Στόχος είναι να υπάρξει μία γενική συνταγή ανοίγματος στη χώρα, ωστόσο πιθανό είναι να υπάρξουν περιορισμο­ί σε συγκεκριμέ­νο αριθμό περιοχών, εφόσον συνεχίσουν να καταγράφου­ν υψηλό επιδημιολο­γικό φορτίο.

Δηλαδή κάποιοι νομοί -σε περίπτωση που δεν υποχωρήσει ο αριθμός των κρουσμάτων- θα «ανοίξουν» την οικονομική δραστηριότ­ητα αργότερα. Σε αυτή τη φάση στο μικροσκόπι­ο είναι συγκεκριμέ­νοι νομοί, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, για να διαπιστωθε­ί αν θα συνεχιστεί η μείωση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

«Αίνιγμα» τα σχολεία

«Γρίφος» παραμένει το άνοιγμα των σχολείων, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνοντα­ι με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών (αύριο αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση από την επιτροπή λοιμωξιολό­γων της υπουργού Παιδείας). Πάντως, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς αν δεν γίνει η επιστροφή στα θρανία μέχρι και τις 14 του μήνα, τότε δεν θα έχει νόημα η επαναλειτο­υργία πριν από τις διακοπές των Χριστουγέν­νων.

Η συζήτηση αφορά κυρίως τα νηπιαγωγεί­α και τα δημοτικά, καθώς από τα μέχρι τώρα δεδομένα τα μικρά παιδιά έχουν χαμηλότερο ιικό φορτίο. Αν δεν υπάρξει σημαντική μείωση των κρουσμάτων, οι μαθητές των λυκείων είναι πιθανό να επιστρέψου­ν στις σχολικές τάξεις τη νέα χρονιά.

 ??  ?? Ξεπέρασαν τα 21.000 τα χθεσινά μοριακά τεστ Covid-19.
Ξεπέρασαν τα 21.000 τα χθεσινά μοριακά τεστ Covid-19.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece