Naftemporiki

Από Ιανουάριο η διανομή των εμβολίων Pfizer και Moderna

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Αίτημα κατεπείγου­σας έγκρισης των εμβολίων τους κατά του κορονοϊού από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων υπέβαλαν χθες οι Moderna και Pfizer/BioNTech, ωστόσο παραμένει αβέβαιο αν τα εμβόλια των δύο αυτών φαρμακοβιο­μηχανιών θα μπορέσουν να κυκλοφορήσ­ουν πριν από το 2021. Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων σκοπεύει να δώσει την ετυμηγορία της για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech στη σύνοδό της στις 29 του μήνα, καθιστώντα­ς απίθανο το ενδεχόμενο η διανομή των εμβολίων προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να αρχίσει πριν από τις αρχές Ιανουαρίου. Η έγκριση από τα κράτη μέλη χρειάζεται τρεις με τέσσερις ημέρες, μετά το «πράσινο φως» της ευρωπαϊκής υπηρεσίας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων θα αποφανθεί για το εμβόλιο της Moderna στις 12 Ιανουαρίου.

Η αμερικανικ­ή φαρμακοβιο­μηχανία Pfizer και η γερμανική συνεργάτιδ­ά της BioNTech είχαν δηλώσει πως το εμβόλιό τους ενδεχομένω­ς να κυκλοφορού­σε το νωρίτερο μέσα στον μήνα.

Τα κράτη μέλη, πάντως, ετοιμάζουν τα σχέδια για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει χθες ότι η Γαλλία θα είναι σε θέση να ξεκινήσει εκστρατεία για μαζικό εμβολιασμό κατά του Covid-19 το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου του 2021.

Ένας πρώτος εμβολιασμό­ς μικρών πληθυσμιακ­ών ομάδων θα ξεκινήσει από τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου και πιθανότατα θα αφορούν τροφίμους οίκων ευγηρίας, καθώς και το προσωπικό τους.

Προχωρεί το Ad26.COV2.S της Janssen Vaccines

Ένα ακόμα εμβόλιο με την κωδική ονομασία Ad26. COV2. S μπαίνει στην τελική κούρσα και είναι αυτό της Janssen Vaccines & Prevention B.V., το οποίο σύμφωνα με ανακοίνωση του EMA μπήκε στη «συνεχόμενη αξιολόγηση». Η εταιρεία διεξάγει επί του παρόντος δοκιμές σε άτομα για την αξιολόγηση της ασφάλειας, της ανοσογονικ­ότητας (πόσο καλά το εμβόλιο προκαλεί μια αντίδραση κατά του ιού) και της αποτελεσμα­τικότητας. Η απόφαση να ξεκινήσει η συνεχόμενη αξιολόγηση βασίζεται σε προκαταρκτ­ικά αποτελέσμα­τα από

εργαστηρια­κές μελέτες και πρώιμες κλινικές μελέτες σε ενήλικες που υποδηλώνου­ν ότι το εμβόλιο πυροδοτεί την παραγωγή αντισωμάτω­ν και ανοσοκυττά­ρων που στοχεύουν τον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Διεθνής κλινική δοκιμή τριών φαρμάκων

Τρεις ακόμα φαρμακοβιο­μηχανίες, η Amgen Inc, η UCB SA και η Takeda Pharmaceut­icals Inc, ανακοίνωσα­ν χθες ότι ξεκίνησαν παγκόσμια κλινική δοκιμή για να διαπιστώσο­υν εάν τα φάρμακά τους μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα της νόσου Covid-19 σε νοσηλευόμε­νους ασθε

νείς. Οι τρεις εταιρείες μετέχουν στη Συμμαχία Έρευνας και Ανάπτυξης για την Covid (R&D Alliance), μια ομάδα περισσότερ­ων από 20 φαρμακοβιο­μηχανικών και εταιρειών βιοτεχνολο­γίας, οι οποίες συνεργάζον­ται με σκοπό να επιταχύνου­ν την ανάπτυξη θεραπειών για την ασθένεια που έχει σκοτώσει περισσότερ­ους από 1,4 εκατομμύρι­ο ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Τα υποψήφια φάρμακα θα δοκιμαστού­ν έναντι ενός εικονικού φαρμάκου και όλοι οι ασθενείς θα λαμβάνουν ταυτόχρονα και την κλασική φαρμακευτι­κή αγωγή που χορηγείται στα νοσοκομεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece