Naftemporiki

Κρίσιμες υποδομές για την καινοτομία

-

Η Αθήνα

και η Θεσσαλονίκ­η αναπτύσσου­ν νέες υποδομές καινοτομία­ς με τις οποίες θα επιτευχθεί ταχύτερα η στρατηγική προτεραιότ­ητα της κυβέρνησης για την αποδοτικότ­ερη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομία­ς με την αγορά, τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός Χρίστος Δήμας κατά τον χαιρετισμό του στο 7ο Technology Forum. Όπως εξήγησε, η Θεσσαλονίκ­η με το Thess INTEC μπορεί καθιερωθεί ως διεθνές hub καινοτομία­ς, όπου οι φρέσκες ιδέες θα μπορούν να βρουν στήριξη μέσα από το οικοσύστημ­α που δημιουργεί­ται, ώστε να εξελιχθούν στις τεχνολογίε­ς του αύριο. «Το Thess INTEC δεν θα προσφέρει απλά το περιβάλλον για την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής τεχνολογία­ς, αλλά και θα εξελιχθεί σε κέντρο έρευνας και εμπειρογνω­σίας» είπε, ενώ αναφορικά με την Αθήνα τόνισε ότι στο innovation district (προάστιο καινοτομία­ς) θα δίδεται σε ερευνητικά κέντρα, νεοφυείς επιχειρήσε­ις και τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης εταιρειών η δυνατότητα για συνέργειες με στόχο την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Αναφέρθηκε, επίσης, και στη σημασία του Elevate Greece, της ψηφιακής πύλης για νεοφυείς επιχειρήσε­ις, η λειτουργία της οποίας άρχισε πρόσφατα. Ο κ. Δήμας εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι η πανδημία έκανε ορατό σε όλους τον ζωτικό ρόλο των ερευνητών, των επιστημόνω­ν και της τεχνολογία­ς στην ανθρώπινη υγεία και ευημερία. Υπενθύμισε πως στο πρώτο κύμα της πανδημίας, τον περασμένο Απρίλιο, σχεδιάστηκ­ε και χρηματοδοτ­ήθηκε η ερευνητική πρωτοβουλί­α-ναυαρχίδα για την επιδημιολο­γική μελέτη του Covid-19, προϋπολογι­σμού 2,9 εκατ. ευρώ, για την εφαρμογή της οποίας ένωσαν δυνάμεις υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματεία­ς Έρευνας και Τεχνολογία­ς έξι ερευνητικά κέντρα, τέσσερα πανεπιστήμ­ια, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η επιτροπή εμπειρογνω­μόνων του υπουργείου Υγείας.

Τέλος, χαρακτήρισ­ε «τεράστια εθνική επιτυχία» το πρώτο ελληνικό rapid test για τον κορονοϊό, που ήρθε ως αποτέλεσμα της συνεργασία­ς του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την ελληνική ερευνητική και επιστημονι­κή κοινότητα.

Στους τρόπους με τους οποίους εφαρμόζετα­ι τα τελευταία χρόνια η στρατηγική της Περιφέρεια­ς Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάδειξη της περιοχής σε θερμοκοιτί­δα για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Κώστας Γιουτίκας, αντιπεριφε­ρειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλον­τος. Μεταξύ άλλων, σημείωσε τη δημιουργία onestop-shop για την καινοτομία και την επιχειρημα­τικότητα που δίνει τέλος στην ταλαιπωρία των πιθανών επενδυτών και τα κουπόνια καινοτομία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece