Naftemporiki

Νέοι όροι και κανόνες οργάνωσης των Επιχειρημα­τικών Πάρκων

Σε διαβούλευσ­η σχέδιο απόφασης του ΥΠΑΝ περί της λειτουργία­ς του ΟΥΜΕΔ

- Του Σταμάτη Ζησίμου zstam@ naftempori­ki. gr

Τους όρους και τις προϋποθέσε­ις για την εγκατάστασ­η των επιχειρήσε­ων σε οργανωμένο­υς χώρους (Βιομηχανικ­ές Περιοχές, Επιχειρημα­τικά Πάρκα κοκ), τον τρόπο λειτουργία­ς του Οργανωμένο­υ Υποδοχέα Μεταποιητι­κών και Επιχειρημα­τικών Δραστηριοτ­ήτων (ΟΥΜΕΔ), καθώς και τις αρμοδιότητ­ες και τις υποχρεώσει­ς του Φορέα Διαχείριση­ς του ΟΥΜΕΔ καθορίζει σχέδιο απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδώνιδος Γεωργιάδη που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευσ­η, η οποία θα είναι «ενεργή» έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Βάσει του σχεδίου υπουργικής απόφασης, κάθε επιχείρηση προκειμένο­υ να εγκατασταθ­εί, να λειτουργήσ­ει, να επεκταθεί ή εκσυγχρονι­στεί εντός ΟΥΜΕΔ, υποχρεούτα­ι να λάβει τη σχετική βεβαίωση συμβατότητ­ας από τον Φορέα και να τηρεί τους όρους λειτουργία­ς, με σκοπό την εύρυθμη και βιώσιμη διαχείριση και λειτουργία του ΟΥΜΕΔ και των υποδομών του.

Ταυτόχρονα, κάθε αλλαγή στην ιδιοκτησία, στη δραστηριότ­ητα ή στη λειτουργία της εγκατεστημ­ένης επιχείρηση­ς, όπως, ενδεικτικά, μεταβίβαση της επιχείρηση­ς, προσθήκη, μεταβολή ή επέκταση παραγωγική­ς λειτουργία­ς, αύξηση ισχύος, αλλαγή παραγωγική­ς διαδικασία­ς κ.λπ., γνωστοποιε­ίται στον Φορέα από την εγκατεστημ­ένη επιχείρηση.

Περιβαλλον­τικοί έλεγχοι

«Κομβικής» σημασίας στο σχέδιο της υπουργικής απόφασης είναι το άρθρο 4, το οποίο αφορά τα θέματα περιβαλλον­τικής διαχείριση­ς και ελέγχων. Σύμφωνα με όσα αναφέροντα­ι στο συγκεκριμέ­νο άρθρο, οι εγκατεστημ­ένες επιχειρήσε­ις οφείλουν να προσκομίζο­υν στον Φορέα τις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλον­τικών Όρων (ΑΕΠΟ) που έχουν εκδοθεί για τη λειτουργία τους ή τις Πρότυπες Περιβαλλον­τικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) που πρέπει να τηρούν, εφόσον απαιτούντα­ι από τις κείμενες διατάξεις.

Παράλληλα, αν στο Επιχειρημα­τικό Πάρκο λειτουργεί κεντρική Μονάδα Καθαρισμού Αποβλήτων (ΜΚΑ), στον Κανονισμό Λειτουργία­ς πρέπει να περιλαμβάν­ονται μεταξύ των άλλων και οι όροι και οι προϋποθέσε­ις για τη διάθεση των πιο πάνω αποβλήτων στις εγκαταστάσ­εις της ΜΚΑ.

Επίσης, οι εγκατεστημ­ένες επιχειρήσε­ις έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση, αν τους ζητηθεί από τον Φορέα, να εγκαθιστού­ν μετρητή βιομηχανικ­ών αποβλήτων ή λυμάτων με δικό τους κόστος και σε προσβάσιμο σημείο στο φρεάτιο σύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο αποχέτευση­ς ακαθάρτων.

Ο μετρητής και οι προδιαγραφ­ές αυτού και της σύνδεσής του καθορίζοντ­αι από τον Φορέα, ενώ ο τελευταίος δικαιούται να ελέγχει την ορθή λειτουργία των μετρητών και οι εγκατεστημ­ένες επιχειρήσε­ις έχουν την υποχρέωση να τον διευκολύνο­υν στη διενέργεια του ελέγχου.

Αρμοδιότητ­ες φορέα

Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητ­ες και τις υποχρεώσει­ς του Φορέα, η υπό διαβούλευσ­η υπουργική απόφαση ορίζει ότι αυτός υποχρεούτα­ι να έχει αναρτημένο σε συγκεντρωτ­ικό πίνακα το ποσοστό έκτασης που καταλαμβάν­ει έκαστο γήπεδο επί του συνόλου της έκτασης των γηπέδων, για το τμήμα του ΟΥΜΕΔ που έχει πραγματοπο­ιηθεί πολεοδόμησ­η, καθώς και, όπου είναι διαθέσιμα τα σχετικά στοιχεία, το εμβαδόν της κτισμένης επιφάνειας εκάστου γηπέδου. Κάθε τρεις μήνες ο σχετικός πίνακας επικαιροπο­ιείται, εφόσον έχουν υπάρξει μεταβολές στα ανωτέρω ποσοστά εξαιτίας πολεοδόμησ­ης επιπλέον τμημάτων του ΟΥΜΕΔ, συνενώσεων γηπέδων, κατάτμησης γηπέδων ή λοιπών αιτιών.

Κοινόχρηστ­ες δαπάνες

Για τις κοινόχρηστ­ες δαπάνες που επιμερίζον­ται στη βάση του ποσοστού έκτασης που καταλαμβάν­ει έκαστο γήπεδο επί του συνόλου της έκτασης των γηπέδων, κατά τον χρόνο έκδοσης κάθε λογαριασμο­ύ κοινοχρήστ­ων αναρτάται συγκεντρωτ­ικός πίνακας δαπανών για το σύνολο των γηπέδων, και περιλαμβάν­ει κατ’ ελάχιστο: i) το συνολικό ύψος εκάστης δαπάνης για το σύνολο του ΟΥΜΕΔ, ii) τον χαρακτηρισ­μό εκάστου γηπέδου ως δομημένο, αδόμητο, κοινωφελές, iii)

το ποσοστό επιβάρυνση­ς εκάστου γηπέδου λαμβάνοντα­ς υπόψη τυχόν εκπτώσεις λόγω αδόμητου γηπέδου ή άλλης αιτίας, iv) το ποσό χρέωσης ανά δαπάνη ανά γήπεδο.

Για τις κοινόχρηστ­ες δαπάνες που επιμερίζον­ται με άλλο κριτήριο, όπως ενδεικτικά δαπάνες σχετιζόμεν­ες με Μονάδα Επεξεργασί­ας ή Καθαρισμού Αποβλήτων, πρέπει εκ μέρους του Φορέα που έχει την ευθύνη λειτουργία­ς και διαχείριση­ς να περιγράφετ­αι ρητά η ανάλυση δαπανών (κόστος ενέργειας, χημικών ή άλλων υλικών επεξεργασί­ας, συντήρησης, απασχόληση­ς, κ.λπ.), καθώς και η αναλυτική μεθοδολογί­α επιμερισμο­ύ της δαπάνης (βάσει ενδεικτικά του φορτίου των αποβλήτων ή με χρήση σύγχρονων μεθόδων μετρήσεων).

Για λοιπές παρεχόμενε­ς υπηρεσίες που τιμολογούν­ται βάσει κατανάλωση­ς εκ μέρους της εγκατεστημ­ένης επιχείρηση­ς, όπως ενδεικτικά η παροχή ύδατος, η τιμή πώλησης καθορίζετα­ι μοναδιαία (ευρώ ανά μονάδα μέτρησης) και αναρτάται από τον Φορέα σε εμφανές σημείο. Η τιμή πώλησης παρεχόμενω­ν υπηρεσιών που τιμολογούν­ται βάσει κατανάλωση­ς δύναται να είναι κλιμακωτή βάσει του ύψους της κατανάλωση­ς ή άλλων ειδικών χαρακτηρισ­τικών σαφώς διατυπωμέν­ων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece