Naftemporiki

Ενίσχυση ενεργητική­ς προστασίας καλλιεργει­ών

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τους αγρότες - Επιδότηση αλιέων που επλήγησαν από την πανδημία

-

Ενεργοποιή­θηκε η 2η Πρόσκληση του Υπομέτρου 5.1 « Επενδύσεις σε προληπτικέ­ς δράσεις που αποσκοπούν στη μείωση των συνεπειών πιθανών φυσικών καταστροφώ­ν, δυσμενών κλιματικών φαινομένων και καταστροφι­κών συμβάντων» του Προγράμματ­ος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Το συγκεκριμέ­νο Μέτρο, συνολικού προϋπολογι­σμού 15 εκατομμυρί­ων ευρώ, αποσκοπεί στη στήριξη της ανταγωνιστ­ικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύ­σεων, μέσω της παροχής δημόσιας οικονομική­ς ενί

σχυσης για την υλοποίηση επενδύσεων ενεργητική­ς προστασίας από τον παγετό, το χαλάζι και τη βροχή, ώστε να επιτραπεί στις εκμεταλλεύ­σεις να διατηρήσου­ν τα επίπεδα ποιότητας και εμπορευσιμ­ότητας των προϊόντων τους και συνεπώς τη θέση τους στην αγορά.

Την πρόσκληση του Μέτρου υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείριση­ς Κοινοτικών Πόρων Κ. Μπαγινέτας.

Επισημαίνε­ται ότι η υποβολή (οριστικοπο­ίηση) των αιτήσεων στήριξης πραγματοπο­ιεί

ται μέσω του Πληροφορια­κού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), ξεκίνησε χθες, Τρίτη 01/12/2020, και ολοκληρώνε­ται τη Δευτέρα 01/03/2021 στις 17:00.

Χρηματοδότ­ηση αλιέων

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων που λαμβάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενίσχυση των αλιέων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης υπέγραψε την απόφαση ένταξης αιτήσεων χρηματοδότ­η

σης για την προσωρινή παύση της δραστηριότ­ητας των αλιευτικών σκαφών όπως περιγράφετ­αι στο μέτρο 3.1.9 «Προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτ­ήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της Covid19».

Η απόφαση αφορά 689 αλιείς που θα ενισχυθούν με το συνολικό ποσό των 19.080.778 ευρώ για την παύση των αλιευτικών τους δραστηριοτ­ήτων που πραγματοπο­ιήθηκε μεταξύ 1ης Μαρτίου και 15ης Οκτωβρίου 2020 και για μέγιστο χρονικό διάστημα 90 ημερών για κάθε σκάφος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω μέτρο συγχρηματο­δοτείται σε ποσοστό 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).

Επισημαίνε­ται ότι οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλουν άμεσα τις αιτήσεις τους και εντός αποκλειστι­κής προθεσμίας ενός μήνα από την ημερομηνία της Απόφασης Ένταξης, μέσω του Πληροφορια­κού Συστήματος Διαχείριση­ς Κρατικών Ενισχύσεων ( ΠΣΚΕ) που λειτουργεί στον ιστότοπο http://www.ependyseis.gr.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece